C.G. Hagströmin valokuvanäyttelyssä näkyy urheilullinen Arvo Ylppö

C.G. Hagströmin valokuvanäyttelyssä on vuosien 1963 ja 1990 välisenä aikana otettuja kuvia arkkiatri Arvo Ylpöstä.

Akaan pääkirjastossa on 17.10.–9.11. näytteillä valokuvaaja C.G. Hagströmin valokuvia arkkiatri Arvo Ylpöstä. Hagström aloitti uransa 1960-luvulla työskennellen freelancer-valokuvaajana ympäri maailman. Arvo Ylpön lisäksi hän on kuvannut muun muassa Tove Janssonia ja kenraali Adolf Ehrnroothia sekä reportaasikuvia.

Arvo Ylppö -näyttelyn ensimmäiset otokset on otettu vuonna 1963 ja viimeinen vuonna 1990.

– Arvo Ylppö oli erittäin helppo kuvattava, hän oli ystävällinen ja sanavalmis ihminen. Hän usein unohti kameran läsnäolon ihan täysin, Hagström kuvailee.

Akaan pääkirjaston kuvista suurin osa on otettu Arvo Ylpön vapaa-ajalta tämän kotoa sekä kesäpaikoilta Sipoosta.

– Arvo omisti Sipoosta muutaman saaren. Yhteen hänen saaristaan menimme kerran veneellä piknikille. Hänen vaimonsa Lea oli veneen kippari ja Arvo oli kartanlukija ja messipoika, Hagström muistelee.

Erikoista aamukahviseuraa

Monissa Hagströmin valokuvissa näkyy urheilullinen Ylppö, joka hiihtää, punnertaa tai vetää leukoja. Hagströmin mukaan arkkiatri rakasti erityisesti kävelemistä.

Arkkiatri Arvo Ylppö rakasti kortinpelaamista.

– Joskus Arvo ja hänen vaimonsa Lea lähtivät kävelemään bussipysäkille. He eivät kuitenkaan jaksaneet odottaa bussia, vaan lähtivät pysäkiltä kävelemään. Bussi meni tietysti ohi ja he kävelivät koko matkan minne olivatkaan menossa, bussiin ei menty ollenkaan, Hagström kertoo.

Aamulenkeiltään arkkiatri saattoi tuoda myös mukaan erikoista aamukahviseuraa.

– Arvo lähti yleensä aamulla viideltä kävelylle. Kerran Lea-vaimo ihmetteli kuuden aikaan aamulla kun keittiöstä kuului kovasti keskustelua ja puheensorinaa. Arvo oli tuonut aamulenkiltään mukanaan erään laitapuolen kulkijan kahville. Hän oli kovin kiinnostunut ihmisistä ja kova juttelemaan, Hagström nauraa.

Hagström kertoo, että parhaiten hänen kuvattavistaan hänelle on mieleen jäänyt juuri Arvo Ylppö. Muita kiinnostavia kohteita ovat olleet esimerkiksi Armi Ratia sekä kenraali Adolf Ehrnrooth.

– Adolf Ehrnrooth kertoi pyrkineensä joskus kansallisteatteriin, mutta hän ei päässyt sinne. Hänestä olisi varmasti tullut hyvä näyttelijä, sillä hän oli hyvä puhumaan ja elehtimään. Hänen puhumisensa olikin vähän kuin näyttelemistä, Hagström tuumii.

Ylppö-päivässä puhutaan perheestä

Sunnuntaina 29.10. kello 10–14 Toijalan yhteiskoululla vietetään Ylppö-päivää. Koulun auditoriossa järjestetään vanhemmille suunnattu seminaari aiheesta perhe 2000-luvun Suomessa. Seminaarissa lastenpsykiatri Anne Behm puhuu lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä, nuorisotyöntekijä Hanna Halme etsivästä nuorisotyöstä sekä kouluttaja Eeva Kaarne digiajan kasvattajan haasteista.

Tilaisuudessa Toijalan Eräveikot leikittää lapsia ja tarjoaa lettuja suolaisella ja makealla täytteellä kahvin ja mehun kera. Kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtuman järjestävät Akaan Rotaryklubi, Toijalan Eräveikot ja Akaan Seutu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?