Kylärinksa toi väkeä ja elämää Toijalan perjantai-iltaan

Antti Lahtinen oli liikkeelllä vuoden 1966 Buick Wildcatilla.

Perjantai-iltana Toijalan keskusta täyttyi ihmisistä; Valtatietä kulki lähes katkeamaton autojono ja S-marketin parkkipaikalle kerääntyi runsain määrin porukkaa juttelemaan keskenään ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Monelle paikalle saapuneelle mieliin hiipi nostalgia; tällaista se oli omassa nuoruudessa, kun kylällä vielä pyöri ihmisiä viikonloppuiltaisin.

Miehet perjantai-illan vilkkauden takana ovat Jussi Rehuttu ja Jani Kivistö, jotka perustamassaan suljetussa Kylärinksaa Toijalassa -nimisessä Facebook-ryhmässä kutsuivat kavereitaan ajamaan kylärinksaa ja pitämään hauskaa. Kutsu levisi yllättävän laajalle, ja nyt ryhmässä on yli 1500 jäsentä, joiden ikähaarukka ulottuu alle parikymppisistä aina kuusikymppisiin asti.

Iida Lindforsin (vas.) ja Elina Parikan suunnitelmiin kuului kylärinksan ajaminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja autojen katselu.

– Olimme kavereiden kanssa puhuneet jo pitkään, että pitäisi lähteä pois kotoa kylille kuten joskus ennen vanhaan. Ajattelimme, että herätellään vähän kylää henkiin ja lähdetään keskustaan pörräämään. Mikään virallinen tapahtuma tämä ei kuitenkaan ole, Jussi Rehuttu kuvailee.

Kylärinksaa ajettiin viime perjantaina jo toista kertaa, ja Rehutun ja Kivistön mukaan tarkoitus on jatkossa kokoontua Toijalan keskustaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Miehet kertovat saaneensa ideastaan pelkästään positiivista palautetta, molempia tosin hämmästyttää asian saama suuri suosio.

– Silloin ensimmäisenä perjantaina tulin tänne illalla ja ajattelin, että ehkä joku parikymmentä autoa täällä pyörii. Olin aika ihmeissäni kun S-marketin parkkipaikka oli täynnä väkeä ja autoja tuli vastaan solkenaan, Kivistö tuumii.

Jani Kivistö (vas.) ja Jussi Rehuttu ovat hämmästyneitä tapahtuman saamasta suosiosta.

Rehuttu ja Kivistö ovat itse pyörineet Toijalan keskustassa 1990-luvun lopulla joka viikonloppu molempina päivinä.

– Ensin oltiin ilta täällä ja sitten puolenyön aikaan lähdettiin johonkin kuppilaan Valkeakoskelle, Hämeenlinnaan tai Tampereelle. Täällä oli aina jotain kavereita ja juttuseuraa, Rehuttu kertoo.

Muistellaan nuoruutta ja 90-lukua

Iida Lindforsin ja Elina Parikan perjantai-illan suunnitelmiin kuului pakollisen rinksan ajaminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja autojen katselu.

– Tällainen tapahtuma on tosi hieno juttu, näin saadaan vähän elämää tännekin. Toijala on muuten niin hiljainen ja kuollut paikka, Lindfors toteaa.

Kirsi Lehtisen menopeli oli vuoden 1975 Chevrolet Impala.

Lindforsin ja Parikan teini-ikään kuului oleellisena osana viikonloppuisin kylillä pyöriminen, ja heitä ihmetyttää miksi perinne ei ole jatkunut nykyteinien keskuudessa.

– Ehkä he eivät tykkää kylmästä ja hakeutuvat siksi sisätiloihin. Meidän aikana vedettiin vaan lisää palttoota päälle. Taisimme olla sitkeämpää tekoa, Lindfors nauraa.

Sanna Vahlsten lähti Valkeakoskelta Toijalan perjantai-iltaan ajamaan rinksaa ja katselemaan autoja. Vanhojen jenkkirautojen lisäksi intohimoisen Opel-harrastajan kiinnostuksen herättivät kylillä pyörineet Opelit. Itse Vahlsten oli tullut paikalle 2-litraisella C-mallin Opel Vectralla, jossa on myös turbo.

Perjantai-iltaisin on harvemmin näin vilkasta Toijalassa.

Mave (vas.), Kirsi ja Apa Lehtinen olivat lähteneet ajamaan kylärinksaa Maven vuoden 1975 Chevrolet Impalalla.

– Olen pikkurahalla tuunaillut tätä. Aloitin iskareiden vaihdolla, etupäähän tuli vaihdettua koiranluita ja alatukivarsia. Nyt pitäisi taakse vaihtaa kaikki. Olen vähän tätä myös teippaillut ja maalaillut. Opel-harrastus on eräänlainen sairaus, Vahlsten toteaa.

Vahlstenista on hienoa, että ihmiset ovat halukkaita järjestämään kylärinksan kaltaista tapahtumaa.

Torin laidalle tuotu liikuteltava nakkikoppi ruokki nälkäistä rinksakansaa.

– Muistellaan nuoruutta ja 90-lukua. Omatkin tyttäret pääsivät näkemään mitä äiti teki nuoruudessaan, eli ajeltiin ympäri kylää ja kuunneltiin sen ajan listahittejä bassot paukkuen.

Sanna (vas.) Vahlsten näytti tyttärelleen Sofialle miten äiti vietti nuoruuttaan.

S-marketin parkkipaikalla juteltiin, ihailtiin autoja ja tutustuttiin uusiin ihmisiin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?