Toijalan tekonurmelle pääsee pelaamaan lähipäivinä

Toijalan Pallo-49:n puheenjohtajan Niko Sulinin (vas.) ja Viialan Peli-Veikkojen puheenjohtajan sekä tekonurmihankkeen projektipäällikön Kari Salinin (oik.) mukaan tekonurmikentistä on hyötyä myös Akaan markkinoinnissa. Tero Hautakangas Saltex Oy:stä kertoo, että yritys on rakentanut tänä vuonna 445 000 neliömetriä tekonurmea.

Toijalan uudelle tekonurmelle päästään pelaamaan jo loppuviikosta, mikäli sade ei häiritse viimeistelytöitä. Nurmi asennettiin paikalleen viime viikolla. Kahdensadan luxin valot saadaan kentälle kuun puolivälissä. Silloin asennetaan uudet lamput myös Viialan kentän vanhoihin valaisinpylväisiin.

Toijalan Pallo-49 järjestää Toijalan kentän viralliset avajaiset lauantaina 11. marraskuuta, jolloin jalkapalloilijat marssivat kulkueena Valtatietä pitkin Toijalan S-marketilta Lastumäen kentälle. Avausottelussa TP-49 Killan vanhat pelimiehet kohtaavat seuran 7-vuotiaat juniorit.

– Tarjoamme neljällesadalle ensimmäiselle makkaraa, kahvia ja pullaa. Toivomme, että mahdollisimman paljon akaalaisia saapuisi katsomaan kenttää, kertoo Toijalan Pallo-49:n puheenjohtaja Niko Sulin.

Tuhansilla euroilla tekonurmiaikaa

Toijalan Pallo-49:n ja Viialan Peli-Veikkojen puoliksi omistaman Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n Viialaan ja Toijalaan toteuttamat tekonurmet ovat jalkapalloväelle pitkän odotuksen täyttymys. Molemmat seurat ovat tähän asti ostaneet lähikunnista tuhansilla euroilla tekonurmiaikaa joka vuosi.

– Kaikki tämä jää pois, kuten myös Akaan ja Valkeakosken välin ramppaaminen. Pelaajien perheille tämä on tosi iso juttu. Lisäksi kenttä on koko ajan auki, ja junnut pääsevät pelaamaan tänne omallakin ajallaan, Niko Sulin toteaa.

Päivisin kentät ovat koulujen käytettävissä.

Tekonurmet ovat käytössä lumen tulon asti ja keväällä niille päästään pelaamaan lumien sulettua. Sekä Toijalaan että Viialaan on varattu jättisäkit mustaa kumirouhetta, jota levittämällä voidaan vauhdittaa lumien sulamista kentillä.

Viialan tekonurmen rakentaminen maksoi noin 300 000 ja Toijalan 400 000 euroa. Akaan kaupunki on taannut tekonurmiyhtiön yhteensä 700 000 euron lainat. Lisäksi tekonurmiyhtiö ja kaupunki ovat sopineet, että kaupunki maksaa puolet Viialan kentän 71 500 euron ja Toijalan kentän 157 500 euron pohjatöistä. Toijalassa pohjatöiden kustannusarvio ylittyi 43 000 eurolla, mikä jää tekonurmiyhtiön hoidettavaksi.

Tekonurmiyhtiö lyhentää lainoja seurojen jäseniltä keräämillään maksuilla. Niko Sulin kertoo, että Toijalan Pallossa olosuhdemaksu on porrastettu kentän käytön ja ikäluokan mukaan.

Akaa sai kaksi kenttää kerralla

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi keväällä Toijalan tekonurmen rakentamiseen 95 000 euron valtionavustuksen, ja Viialan kenttä on saanut 80 000 euroa EU:n Leader-rahaa. Lisäksi Palloliitto on myöntänyt hankkeisiin yhteensä 20 000 euroa Hat Trick -avustusta.

– Väitän, että Suomesta ei löydy kaupunkia, joka on näin halvalla saanut kaksi tekonurmikenttää. Tämä on aivan uniikki tilanne, toteaa Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n kenttähankkeissa projektipäällikkönä toiminut Viialan Peli-Veikkojen puheenjohtaja Kari Salin.

Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa. Se käyttää mahdollisen voiton jalkapalloilun tukemiseen ja kehittämiseen.

Paavo Ploom Saltex Oy:stä asensi perjantaina rajanauhoja tekonurmelle.

Paavo Ploom (oik.) ja Alvi Hautakangas siivosivat kenttää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?