Tästä alkaa nousu

”Huhut kuolemastani ovat suuresti liioiteltuja.”

Näin kerrotaan brittiläisen kirjailijan Mark Twainin todenneen henkilöille, jotka ihmettelivät, eikö kirjailija ole vielä kuollut. Lausahdus sopii varsinkin nyt Akaan kaupungille, jonka tapahtumia on riepoteltu tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa kohta vuoden verran. Tampereen radiolle pitää sanoa heti, että Akaassa voi asua, ja tänne voi muuttaa, vaikka Viialan kouluissa vakavia sisäilmaongelmia onkin. Verovaroin ylläpidetyn median päivittely ei auta yhtään.

Akaan valtuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina myydä Mäntymäen tehostetun palvelun yksikön yksityiselle palveluntarjoajalle. Enemmistöpäätös oli hyvin selkeä. Jo se, että kaupunginhallitus ei vienyt valtuuston aikaisempaa myyntipäätöstä loppuun, oli omituinen asia. Toimielin luopuu harvoin vallastaan. Toivottavasti nyt sirkus Mäntymäen ympärillä lopetetaan. Valtuutettu Janika Rekola (ps) kiteytti kokouksessa oleellisen.

– On aivan sama, missä Pertti-vaari hoidetaan, jos hoitajilla ei ole mielikuvitusta, sosiaalisia taitoja ja paloa siihen, mitä he tekevät. Loppuen lopuksi Akaan kaupunki kuitenkin valvoo yksityisen palvelutuottajan laatua.

Janika Rekola taisi puheenvuorollaan puhkaista kuplan. Yritettiinkö Mäntymäessä sulkeutua aikaan, jollainen meni jo ajat sitten. Yksityiset palveluntarjoajat ovat olennainen osa suomalaista terveydenhuoltoa. Sote-uudistus tuo heitä alalle toivottavasti vain lisää. Julkisen vallan ei välttämättä tarvitse järjestää asioita, valvontavastuusta se ei pääse irti koskaan.

Akaan luottamushenkilöiden toivoisi nyt keskittyvän uuteen strategiaan ja uuden kaupunginjohtajan valintaan. Uskottava ja tarpeeksi kunnianhimoinen strategia tarvitaan, jotta Akaa pystyy ottamaan takaisin paikkansa Etelä-Pirkanmaan seutukunnassa.

Akaa tarvitsee myös johtajan strategiaa toteuttamaan. Nykyinen tilanne on kestämätön ja kaupungin keskushallinnon kapasiteetti äärirajoilla. Kaupunginjohtajan virka on julistettava auki määräaikaisenakin mitä pikimmin. Odottaminen ja spekulointi sillä, että virkaan palaisi takaisin siitä erotettu henkilö, eivät anna hyvää kuvaa modernin kaupungin ylimmästä päätöksentekoelimestä.

Kaupunkilaisilla on oikeus kysyä luottamushenkilöiltä, missä uusi kaupunginjohtaja viipyy. Vastaukseksi ei riitä, että jahkaten odotetaan oikeuden päätöstä.

Akaan Seutu julkaisee tänään Paikalliset palvelevat -teemalehden. Lehti on täynnä myönteisiä juttuja Akaan yrityselämästä. Näitä juttuja toivoisi lukevan niidenkin, jotka näkevät paikallislehden nostavan vain ikäviä asioita esiin Akaan arjesta. Yrityksillä menee kaupungissamme loistavasti ja täällä investoidaan merkittävästi.

Vain menestyvän yrityselämän ja kasvun varaan on rakennettavissa uskottava tulevaisuus Akaalle. Menestystä voidaan edesauttaa toimivin peruspalveluin, joihin ilman muuta kuuluu hyvinvointikeskuksen rakentaminen. Iloisia päätöksiä ovat myös uuden koulutalon rakentaminen Kylmäkoskelle ja siirtokoulun pystyttäminen Viialaan. Asiat näyttävät menevän eteenpäin. Pallo pyörii myös kahdella tekonurmella ja Akaa-Volley on iskussa.

Vanhakantaisin ideologisin perustein kaiken suojeleminen ja liikkeen pysäyttäminen on pelkuruutta. Akaan edeltäjäkuntien perintöä ei pidä työntää tulevaisuuteen. Kaupungin jokaisessa taajamassa on jäljellä rapautuvia rakennuksia, jotka muistuttavat ennen kaikkea päättämättömyydestä. Siitä maksetaan nyt liian kallis hinta.

Niiden, jotka eivät usko, että Akaassa on hauskaa, kannattaa mennä Akaa-Volleyn kotipeliin kuuntelemaan rumpujen pärinää.

 

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>