Omaiset voivat tehdä vanhuksen kodista turvallisemman

Eveliina Kiiski (vas.), Leena Kähkönen ja Marjut Takanen toivovat, että omaiset kävisivät Vanhusten viikon kunniaksi tarkastamassa oman lähipiirin ikäihmisten kodin turvallisuuden.

Niin Akaassa kuin koko Suomessa vanhuspalvelut ovat suuressa muutoksessa. Väestö ikääntyy ja tarvitsee yhä monipuolisempaa ja uudenlaista apua ja tukea.

Akaassa halutaan auttaa ja kuntouttaa kotona asuvia vanhuksia nykyistä enemmän. Siksi perusturvalautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, että Akaaseen perustetaan kevään 2018 aikana kotikuntoutusyksikkö. Tavoitteena on tunnistaa kotihoidon asiakkaat, jotka ovat riskissä ajautua ennenaikaisesti tehostettuun palveluasumiseen, ja toteuttaa intensiivikuntoutusta.

Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiisken mukaan tehokuntoutus auttaa sekä yhtämittaisesti kotona asuneita että esimerkiksi sairaalahoidosta kotiin palaavia. Tällä hetkellä fysioterapeutti ei käy Akaassa kotihoidon asiakkaiden luona, mutta budjettiesityksen mukaan kotihoitoyksikköön siirretään kuntohoitaja asumispalveluista ja vakanssimuutoksella fysioterapeutti. Myös kahta lähihoitajaa esitetään kotihoitoon.

– Kun saataisiin fysioterapeutti kotihoitoon, hän voisi myös kartoittaa apuvälineiden tarpeen. Esimerkiksi suihkutuoli maksaa vain 50 euroa, kertovat Eveliina Kiiski, palveluvastaava Marjut Takanen ja asiakasohjaaja Leena Kähkönen.

Kähkönen muistuttaa, että sekä parhaillaan vietettävällä vanhusten viikolla että kaikkina muinakin vuodenaikoina omaisten olisi hyvä kiinnittää huomiota vanhustensa kotien turvallisuuteen.

– Ykkösasia on se, onko rappusissa kaide. Myös mattoihin voi kompastua, kun jalka ei enää nouse, ja tavaroita ja huonekaluja voi olla liikaa tai ne voivat olla väärissä paikoissa.

Ikäihmisten arkea koskeviin kysymyksiin saa nyt apua myös soittamalla Ikäneuvon numeroon 040 733 3949. Ikäneuvo on Pirkanmaan kuntien yhteinen neuvontapuhelin, johon vastataan arkisin kello 8.30–16.

Ajankohtaisista ikäihmisten asioista ja palveluista kerrotaan myös ikäinfossa, joka järjestetään keskiviikkona 11.10. kello 13–15 Akaan kaupungintalon valtuustosalissa. Kahvitarjoilu alkaa jo kello 12.30.

Mäntymäen laitospaikat ovat lain vastaisia

Yksi muutos, jossa Akaa seuraa muuta Suomea, oli päätös lakkauttaa hoivapalveluissa ikäihmisten laitoshoito. Eveliina Kiisken mukaan laitoshoidon lakkautuksen tärkein perustelu on, että sen jälkeen asiakkaat ovat koko Akaassa asiakasmaksujen osalta yhdenvertaisessa asemassa.

Esimerkiksi Valkeakoskella laitospaikkoja ei ole, ja Urjalassa vanhainkodin toiminnot ja rakennus myytiin Attendolle, jonka uusi tehostetun palveluasumisen yksikkö aloittaa tammikuussa.

Mäntymäen vanhainkodin 16 laitospaikkaa ovat vanhuspalvelulain vastaisia. Akaan valtuusto käsittelee Mäntymäen myyntiä ylimääräisessä kokouksessa maanantaina 9.10 lokakuuta.

Akaan viimeiset 16 laitospaikkaa ovat Viialassa Mäntymäen vanhainkodissa. Nämä paikat ovat vanhuspalvelulain vastaisia, koska sinne ohjattavilla asiakkailla ei ole lääketieteellisiä tai asiakasturvallisuuteen liittyviä perusteluja pitkäaikaiseen laitoshoitoon.

Mäntymäen muut 19 paikkaa ovat jo nyt tehostettua palveluasumista kuten myös kaupungin pyörittämät Torkonkartano ja Havulinna Toijalassa sekä Tarpiakoti Kylmäkoskella. Mikäli Mäntymäki pysyy Akaan kaupungin omistuksessa, viimeiset laitospaikat poistuvat kesäkuun 2018 alkuun mennessä.

Tarve tehostetulle palveluasumiselle Viialassa on vähintään 38 paikkaa, joten Mäntymäen paikkamäärän vähentyessä seitsemällä vastaava määrä paikkoja hankitaan palvelusetelillä. Paikkavähennykset suunnitellaan tehtäväksi luontaisen poistuman tai erillisen hoitoneuvottelun kautta. Tällä hetkellä Akaan julkiset ja yksityiset tehostetun palveluasumisen paikat ovat täynnä, ja paikoille jonottaa viisi akaalaista Toijalan vuodeosastolla ja yksi akaalainen Urjalan vuodeosastolla. Akaata lähimmät vapaat paikat ovat Tampereella.

– Paikka tehostettuun palveluasumiseen tulisi tarjota kolmen kuukauden sisällä, mutta meillä jonotusaika on tammi–elokuussa ollut neljä kuukautta. Aiemmin paikkoja on ollut, mutta tilanne muuttui viime keväänä, kertoo Eveliina Kiiski.

Valtuusto päättää Mäntymäestä maanantaina

Mikäli Mäntymäkeä ei myydä noin 1,15 miljoonan tarjouksen tehneelle Esperille, tietää päätös kaupungille ylitystä vanhustenhuollon ensi vuoden budjettiraamiin.

Laitospaikkojen ja aluehallintoviraston Akaalle antaman ohjeistuksen vuoksi henkilöstömitoitusta on kasvatettava 0,8:aan ajalle 1.1.–30.6.2018, mikä tietää 68 000 euron lisäkuluja. Siitä, että seitsemälle henkilölle tarjotaan jatkossa palvelusetelillä paikka yksityiseltä palveluntarjoajalta, kertyy Akaalle puolessa vuodessa 112 000 euron kulut.

Mikäli Mäntymäki jää kaupungille, on siihen tehtävä lisäksi 100 000 euron remontti tehostetun palveluasumisen paikkoja varten.

Myös tehostetun palveluasumisen yksikkönä Mäntymäen hoitajamitoitus toisi Akaalle lisäkuluja verrattuna yksikerroksiseen rakennukseen.

– Ilman muuta se vaikuttaa, kun ollaan kolmessa kerroksessa. Muistamattomat mutta hyvin liikkuvat asiakkaat voivat päästä myös karkaamaan joltain osastolta, koska he osaavat käyttää hissiä, kertovat Eveliina Kiiski, Marjut Takanen ja Leena Kähkönen.

Tällä hetkellä Mäntymäen jatko on auki, ja viranhaltijat ja muut työntekijät toimivat poliitikkojen päätösten mukaan. Kaupunki päätti tämän vuoden helmikuussa kilpailuttaa Mäntymäen palvelut ja rakennuksen myynnin joko peruskorjattavaksi tai korvattavaksi uudella rakennuksella samalle tontille. Myynnistä piti päättää tarjouskilpailun jälkeen kaupunginhallituksessa 12. syyskuuta, mutta hallitus päätti keskeyttää kilpailutuksen.

Viime viikolla kaupunginhallitus käsitteli saman asian uudestaan ja päätti äänin 6–5 antaa päätösvallan valtuustolle. Ensi maanantaina ylimääräisen kokouksen pitävälle valtuustolle esitetään, että se päättää keskeyttää kilpailutuksen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?