Rasin koulun oppilaille ei aiota hankkia siirtokoulua

Rasin puukoulua aiotaan taas kerran korjata. Tähän mennessä siinä ei ole onnistuttu.

Akaan kaupunki aikoo hankkia Viialassa siirtokoulun vain Viialan yhtenäiskoulun oppilaille ja henkilökunnalle. Samassa taajamassa olevalle ja sisäilmaongelminen vuoksi parakeihin, kirjastolle ja nuorisotilaan hajautetulle Rasin koululle siirtokoulua ei ole tulossa.

– Rasin koulun luokat eivät ole tässä vaiheessa mukana, mutta ovat varalla olevassa toisessa tilaohjelmassa yhdessä Viialan yhtenäiskoulun 0.-6.-luokkien kanssa, sivistysjohtaja Tero Kuusisto vahvistaa.

Tällaista varalla olevaa tilaohjelmaa ei ole mainittu missään kaupungin pöytäkirjoissa. Viime viikolla Kuusisto tarjoili kaupunginhallitukselle esityksen väistötiloista 1.11. alkaen, kun Algecon parakit poistuvat käytöstä. Hallitus ei hyväksynyt mitään esitetyistä vaihtoehdoista, joissa Rasin koulun oppilaita ehdotettiin sijoitettavaksi muun muassa omalle vanhalle koululleen tai seurakuntasalille ja Toijalaan.

Ensi vuonna joko osa Viialan yhtenäiskoulun luokista tai kaikki luokat ovat saamassa terveen ja turvallisen siirtokoulun, koska sekä Keskustan että Hirvialhon koulurakennuksissa on muun muassa mikrobikasvustoa. Rasin koulun oppilaille ja henkilökunnalle sen sijaan ollaan antamassa käyttöön oma, vanha ja yhtä lailla mikrobivaurioitunut puukoulu, vieläpä määrittelemättömäksi ajanjaksoksi.

– Tässä vaiheessa voin vain sanoa, että toistaiseksi väistötilakäyttöön. Aika täsmentyy, kun saamme koulurakennuksesta lisää tarkempaa tietoa kaikilta osin, kertoo sivistysjohtaja Kuusisto.

Entä mihin Rasin koulun toiminta siirtyy väistön jälkeen, jos pidemmäksi aikaa hankittavassa siirtokoulussa on tilat vain Viialan yhtenäiskoululle?

– Tämä asia selkiintyy vielä syksyn aikana, sanoo Kuusisto.

Rasin koulua tutkitaan taas

Akaan kaupunki on jatkanut moneen kertaan tutkitun, korjatun ja aina käytöstä poistetun Rasin koulun tutkimista. Sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan Knowtek Oy on jo toimittanut kaupungille raportin sisäilman painesuhteiden ja epäpuhtauksien seurantamahdollisuuksista taloteknisillä järjestelmillä sekä iv-järjestelmän muutostöistä.

– Tekninen toimi on pyytänyt yritykseltä tarjouksen korjaussuunnittelusta. Rasin koulusta on myös aiempaa tutkimustietoa, jota tietääkseni hyödynnetään korjaussuunnittelussa.

Akaan Seutu kysyi Akaan tekniseltä johtajalta Antti Kemiltä, kenen idea oli esittää käytöstä poistettua Rasin koulua väistötilaksi?

Immonen, Lajunen & Knowtekin asiantuntijat, kuuluu Kemin vastaus.

Muihin Akaan Seudun Rasin koulusta esittämiin kysymyksiin Kemi ei maanantaina antamansa tiedon mukaan ehdi tällä viikolla vastata.

Sivistysjohtaja Kuusisto puolestaan kertoo, että kun tiedot Rasin koulun kunnosta, korjaussuunnitelmista ja korjauksien kustannusarvioista täydentyvät, pystytään arvioimaan koulun käytettävyyttä paremmin mahdollisena väistötilana.

– Jos Rasin koulua käytetään väistötilana, suunnitelmamme mukaisesti pihaan tulisi henkilöstölle siirtorakennuksena tauko- ja sosiaalitila, Kuusisto kertoo.

Alustavaan suunnitelmaan sisältyy myös Rasin koulun pihaan teknisen käsityön opetusta varten tuleva siirtorakennus.

– Väistötilan kestoaikakin täydentyy, kun saamme tarkempia tietoja koulusta.

Kaikkia homeita ei voida poistaa

Rasin puukoulu on kolmen viime vuoden aikana poistettu kokonaan käytöstä kahteen kertaan, viimeksi tämän lukuvuoden alussa. Vakavia oireita on ollut sekä oppilailla että henkilökunnalla.

Aiemmissa tutkimuksissa konsultti Jommi Suonketo löysi homekasvustoa monesta paikasta koulun alapohjan eristeissä. Antti Kemin mainitseman diplomi-insinööri Kari Immosen elokuussa 2017 julkaistu raportti taas kertoo, että Rasin puukoulu on kokonaisuutena hatara ja epätiivis. Immosen mukaan kaikkia sisäilman epäpuhtauslähteitä ei voida poistaa, sillä ne ovat alapohja-, seinä- ja yläpohjarakenteiden sisällä.

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto sanoo, että kaupunki tekee Rasin koulun mahdollisen väistötilatasoisen käyttöönoton suhteen yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa. Entä jos viranomaiset sanovat tai kaupunki itse tekee sen päätelmän, että Rasia ei voida käyttää edes väistötilana?

– Jos Rasin koulurakennusta ei enää käytettäisikään, suunnitelmia muutetaan, Tero Kuusisto vastaa.

Akaan sivistyslautakunta käsittelee koulujen väistötila-asioita tämän viikon torstaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?