Kolmevuotias Nella on äidin ja isän apuna Hilla-vauvan hoidossa

Kati ja Jarno Savikko ovat olleet yhdessä 15 vuotta ja siitä naimisissa viisi vuotta. Perheen kuopus Hilla-vauva on vähän yli kaksi kuukautta ja esikoinen Nella kolme vuotta.

Toijalassa asuva Savikon perhe kasvoi 15. heinäkuuta nelihenkiseksi, kun 3-vuotiaalle Nellalle syntyi pikkusisko. Toissasunnuntaina kotona vietetyssä kastejuhlassa vauva sai nimen Hilla Maria.

– Tämä on rauhallinen vauveli. Oikein leppoisa kaveri, vanhemmat Kati ja Jarno Savikko kuvailevat.

Vanhempia on helppo uskoa. Kahden kuukauden ikäinen Hilla köllöttelee haastattelun aikana hiirenhiljaa peiton päällä olohuoneen lattialla. Myös yöt sujuvat vauvaperheessä ilman itkuja.

– Välillä saadaan nukkua ihan kunnolla. Hillaa saa välillä herättää syömään, Kati kertoo.

Isosisko Nella on ollut monessa asiassa pikkusiskonsa vastakohta. Nellan synnytys oli pitkä, kun taas Hilla tuli maailmaan vauhdikkaasti. Hillaa temperamenttisempi Nella piti vauvana myös huolen, että ruokaa tuli varmasti tietyin väliajoin.

Nella ja Väinö vastaavat vauhdista

Nyt Nella on innokas apulainen vauvan hoidossa.

– Hän tuo vaippaa ja rauhoittelee ja haluaa olla mukana, kun vauvalle laitetaan vaatteita tai vauvaa kylvetetään. Nella osaa suhtautua vauvaan tosi hienosti ja on kovin kiinnostunut vauvasta, Kati ja Jarno kertovat.

Hyvin lapsiin on suhtautunut myös perheen cairnterrieri Väinö.

Nella on kiinnostunut pikkusiskonsa hoitamisesta.

– Nella ja Väinö pitävät huolta, että touhua ja ääntä kyllä riittää, Kati ja Jarno nauravat.

Katista vauva-arki ei ole tuntunut raskaalta, kun rutiinit ovat tuttuja esikoisen vauva-ajalta. Lisäksi Jarno on usein kotona. Hän tekee vuorotyötä ambulanssissa Urjalassa ja Sastamalassa.

– Saan olla kuitenkin aika paljon kotona. Olen vuorokauden kerrallaan töissä ja sen jälkeen on muutama vapaapäivä, Jarno toteaa.

Taloushallinnon tehtävissä työskentelevän Katin työpaikka on Tampereella. Lasten syntymien välissä Kati oli töissä, jolloin Nella oli perhepäivähoidossa. Nyt Nella käy Akaan seurakunnan kerhossa kaksi kertaa viikossa ja kerran viikossa pallerobaletissa Balettikoulu Petite Ballerinassa.

– Koen, että koti on hyvä paikka, kun itsekin olen kotona. Nellasta olin kotona puolitoista vuotta ja varmaan saman verran olen myös Hillasta, Kati arvelee.

Hilla-vauvan kanssa Kati suunnittelee osallistumista vauvamuskariin.

Satamarockista Junkkariin

Toijalalaissyntyinen Kati ja viialalaislähtöinen Jarno ovat olleet yhdessä 15 vuotta ja siitä naimisissa viisi vuotta. Ensikohtaaminen tapahtui

Nellan lempiväri on sininen. Pehmolelukasasta Nella valitsi kaverikuvaan delfiinin ja koiran.

vuonna 2002 Satamarockissa, jolloin festareiden pääesiintyjiä olivat Killer ja Tyrävyö. Kati oli tuolloin 16 ja Jarno 18.

Opiskeluajan Kati ja Jarno asuivat Hämeenlinnassa, mutta opiskelujen jälkeen paluu kotiseudulle tuntui luontevalta. Omakotitalo valmistui Junkkariin vuonna 2012.

– Olemme viihtyneet hyvin. Täällä on rauhallista asua ja kaikki on tuttua. Lapsiperheille Akaa tarjoaa kivasti ja monipuolisesti harrastuksia, Kati ja Jarno perustelevat.

Lapsille rakkautta ja rajoja

Kati ja Jarno kuvailevat olevansa vanhempina rakastavia ja huolehtivaisia. Jarno myöntää olevansa vanhemmista se lepsumpi ja Kati puolestaan tiukempi. Kasvatuksessa heille tärkeitä ovat rakkaus lapsiin, lasten kuunteleminen ja tukeminen.

– Lasten täytyy antaa tehdä ja kokeilla, mutta tietysti rajatkin täytyy olla, Jarno huomauttaa.

Jos Nellalla meno kiihtyy liian rajuksi, voi seurauksena olla jäähy.

– Vauvan syntymän jälkeen meno on välillä vähän kiihtynyt, mikä on Nellalta varmaankin vähän huomion hakemista. Hän on kuitenkin ollut tähän asti keskipisteenä, Kati miettii.

Nella tykkää pelata äidin ja isän kanssa Kimbleä ja muistipelejä, varsinkin kun kyse on muumipelistä, sekä puuhailla kotipihalla ja leikkipuistossa.

– Äiti antaa keinussa mulle lujaa vauhtia, Nella kertoo.

Katin ja Jarnon mielestä suurin lasten tuoma elämänmuutos on ollut kahdenkeskisen tekemisen vaihtuminen perheen yhteisiksi puuhiksi.

– Joskus menemme kahdestaan jonnekin, mutta harvemmin. Aika paljon teemme asioita yhdessä koko perheen kanssa.

Nella valmistaa leikkikeittiössään puuroa ja tekee voileipiä.

Hilla-vauva syntyi 15. heinäkuuta. Syntymämitat olivat 3810 grammaa ja 50 senttiä. Vanhemmat ovat yhtä mieltä siitä, että vauva on isänsä näköinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?