Mitä Akaan kirkko minulle merkitsee?

”Kun kristityn on nimi mulla, tee siksi minut todella, suo sanan tekijäksi tulla, myös nuhteitasi totella, seurassa ystäviesi sinulle elää, Herrani.” VK 409:3

Nämä virren sanat kuuluivat Akaan kirkossa, kun ensimmäisen kerran 5.4.1981 astuin Akaan kirkon saarnatuoliin.  Tämän virren teologia kutsuu jatkuvaan itsetutkisteluun, nöyryyteen Jumalan edessä ja seurakuntayhteyteen.  Näiden vuosikymmenten jälkeen ajattelen edelleen samalla tavalla.  Tämä jatkuva itsetutkistelu on vuosia, vuosia sitten kirkastanut sen, että kaiken ahkeran ahertamisen, työn ja touhun keskellä oleellisinta ja tärkeintä ja se, mitä minulta loppupelissä kysytään on, olenko rakastanut! ”Johdata tielle parannukseen jo täällä armon aikana..” VK 409:4.

Kirkon työntekijä elää ja toimii monenlaisten vaatimusten ja paineiden ja joskus myös painostuksen keskellä.  Tätä koko minunkin työhistoriani on ollut. Jotta siinä on  jaksanut, se on johtanut jatkuvaan tutkisteluun, mietiskelyyn, opiskeluun ja aina lopulta kysymään, mikä on keskeisintä ja ydintä. Ydinsanoma on: Jumala on rakkaus.  Siinä riittää kristitylle miettimistä ja pohtimista.  Tätä olen saanut harjoitella Akaan kirkossa.

Ensimmäisenä työpäivänäni 1.4.1981 sain jo pitää paastonajan iltakirkon Akaan kirkossa. Asuin lähes kaksi ensimmäistä  työvuotta Akaan seurakuntatalolla ja sain katsella ikkunasta kirkkoa. Minulle Akaan kirkko on kaikista kirkoista rakkain ja kaunein. Siellä minut on kuulutettu kristilliseen avioliittoon ja siellä on meidän Juho Markus Samuel kastettu.

Akaan seurakuntatalo on myös tärkeä ja rakas paikka.  Akaan seurakuntasalissa olen tavannut ensimmäisen kerran Mauri Pakkasen ja siellä on Elli Maria Josefiina kastettu.  Näin nämä tilat liittyvät elämän tärkeisiin taitekohtiin ja rakkaisiin ihmisiin.

Minulle seurakuntatyö kokonaisuutena on ollut elämäntapa, ei niinkään työ. Kun työhön suhtautuu elämäntapa-asenteella, se on vapauttavaa.  Olen kiitollinen uskollisista työkavereista. Papin tärkeimpiä työkavereita ovat kanttori ja suntio. Olen kiitollinen uskollisista kirkossa kävijöistä. Ajattelen kiitollisuudella ja rakkaudella jo monia, monia edesmenneitä uskollisia ystäviä, joilla on ollut ”oma paikka” Akaan kirkkosalissa, kuten myös tämän päivän uskollisilla jumalanpalvelukseen osallistujilla on ”oma paikka.”

Minulle Akaan kirkossa palveleminen on pyhää ja juhlaa. Sitä iloa, kiitosmieltä, mitä itse kukin sydämessään tuntee, ei mikään ulkoinen, ei kukaan toinen ihminen voi ottaa pois. Sydämen avaimet ovat itsellä. Ilo ja kiitosmieli on voimavara.

Hyvä ystävä, mieti sinäkin ja vaikka kirjoita ylös, mitä sinulle Akaan kirkko merkitsee ja tule jakamaan tuntojasi ja ajatuksiasi maanantaina 16.10. Akaan seurakuntasaliin klo 14.00.

”Ajasta aikaan varjellut herra on kirkkoamme, sanallaan meitä ohjannut kaikissa vaiheissamme, vieläkin tahtoo siunata kansansa köyhää, tarjota taivahan rauhaa.”

Mari Pakkanen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan seurakuntapastori.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>