Metallialan yrityksiä vaivaa työvoimapula

Jari Hakala TKM TTT Finland Oy:stä sekä Paul Välimaa ja Ilari Wester VAAOsta kertoivat metallialan työllisyysnäkymistä.

Metallialan yritykset potevat työvoimapulaa, johon alan oppilaitokset eivät pysty vastaamaan. Tämä viesti tuli varsin selväksi viime torstaina Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa (VAAO) pidetyssä Ovi metallialan työhön tai koulutukseen -tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu metallialasta kiinnostuneille, työttömille työnhakijoille sekä alanvaihtajille. Tilaisuudessa mukana olivat muun muassa Pirkanmaan TE-toimisto ja Ura Ovi ry.

Tilaisuudessa puhuneen VAAOn kone- ja metalliosaston päällikön Ville Järvisen mukaan samaan aikaan kun suomalainen metalliteollisuus on nousussa, ovat metallialan opiskelijoiden määrät laskussa. Lisäksi VAAOssa metallialan nuorisopuolen opiskelijat yleensä hankkivat itselleen työpaikan jo 2,5 opiskeluvuoden jälkeen.

– Meille tulee teollisuudesta kolmannen vuoden keväällä yhteydenottoja, joissa kysellään tekijöitä. Yleensä siinä vaiheessa nuorisopuolen kaverit ovat jo myyneet itsensä tehtaisiin, Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan VAAOssa on mahdollista suorittaa opintoja tarpeen mukaan.

Markku Hiiri Viialan Teräsrakenne Oy:stä kertoi yrityksen etsineen uusia työntekijöitä keväästä lähtien.

– Joku tarvitsee viikon koulutuksen, joku tarvitsee koko perustutkinnon, joku tarvitsee ammattitutkinnon tai ehkä jonkun osatutkinnon. Koulutuksesta mahdollisimman suuri osa tehdään työpaikoilla, mahdollisia ovat esimerkiksi oppisopimuskoulutus ja työsopimuksenkin perusteella voidaan lähteä tekemään koulutusta. Kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan opiskelija oppinsa jostain ottaa ja suorittaa näytön, Järvinen kuvailee.

Heti ei tarvitse olla huippuammattilainen

Tilaisuudessa kuultiin myös metallialan työnantajien edustajia. Akaasta yritystensä työvoimatarpeista kertoivat muun muassa Jari Hakala TKM TTT Finland Oy:stä,  Ismo Laurila SKS Toijala Works Oy:stä ja Markku Hiiri Viialan Teräsrakenne Oy:stä.

Viialan Teräsrakenteessa on tätä nykyä töissä 15 työntekijää. Yritys muun muassa valmistaa erikoiskoneita alihankintana. Suurin osa tuotannosta menee lentokentille lumenauraukseen ja kitkanmittaukseen.

– Keväällä tilauksia rupesi tippumaan normaalia enemmän, ja siitä lähtien olen hakenut meille väkeä, mutta ei vaan löydy. Koko kesä on menty siten, että kesälomia on siirretty ja tehty pidempää päivää. Tekijöistä on oikeasti pulaa ja se korostuu pienemmissä yrityksissä, Hiiri toteaa.

Akaalainen Juho Numminen toivoisi pääsevänsä metallialalle töihin.

Hiiri kertoo Viialan Teräsrakenteen hakevan hyviä tyyppejä, joilla on perusammattitaito hallussa.

– Tuotantoon hitsaamaan pääseminen vaatii luokat, mutta ne oppii nopeasti. Niitä pystyy myös kehittämään ja monipuolistamaan pikkuhiljaa töiden edetessä. Ovesta sisään tullessa ei tarvitse olla huippuammattilainen, Hiiri kuvailee.

Juho Numminen on valmis hommiin

Tilaisuuteen saapunut akaalainen Juho Numminen on ollut viimeiset yhdeksän kuukautta mukana kuntouttavassa työtoiminnassa ja sosiaalisen kuntoutuksen hankkeessa.

Valkeakoskelainen Atte Paavola opiskelee VAAOssa metallialaa aikuispuolella.

– Minulla ei ole ammattia. Ammattikoulun autopuoli jäi aikanaan kesken, Numminen kertoo.

Metalliala ei ole Nummiselle suinkaan vieras, sillä hänellä on kokemusta hitsaamisesta, pienistä koneistustöistä sekä levytöistä 12-vuotiaasta lähtien.

– Nyt olisi töitä ja ala vetää. Täytyy kysellä täältä tarkemmin, että mitä seuraavaksi tehdään. Minä olen valmis hommiin, Numminen tuumii.

Kylmäkoskella asuva Juho Rullo opiskelee VAAOssa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ensimmäistä vuottaan.

Juho Rullo on opiskellut metallialaa VAAOn nuorisopuolella kuukauden verran. Hän on viihtynyt koulussa hyvin.

– Metallihommia. Koneenasentajaksi olisi tarkoitus pyrkiä, Rullo kertoo.

Alunperin Rullon oli tarkoitus hakeutua opiskelemaan ajoneuvoasentajaksi, mutta metallialalle hänet vetivät hyvät työllisyysnäkymät. Myös kiinnostusta alaan löytyi.

– Olen kotona tehnyt kaikenlaisia metallitöitä ja täällä pääsee hitsaamisen lisäksi tekemään haasteellisempiakin töitä. Olen ollut koulussa kuukauden verran ja viihtynyt hyvin.

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistoon Rullo päätyi sen sijainnin vuoksi; Kylmäkoskelta kouluun pääsee hyvin bussilla. Tutkinnon saamiseen Rullo arvelee kuluvan 2.5 – 3 vuotta.

– En aio valmistumista ainakaan neljään vuoteen venyttää, Rullo tuumii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?