Johtajuuden puute on hidastanut päätöksiä kouluasioissa

Jaakko Leinonen pitää Mäntymäen kilpailutuksen keskeyttämistä lain vastaisena

Akaan valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen toivoo, että kaupungissa otetaan jalka pois jarrulta.

Akaan valtuuston puheenjohtajan Jaakko Leinosen (kok) mielestä on hyvä, että kaupunginhallitus käsittelee Mäntymäen myynnin uudestaan.

– Edellinen päätös oli minulle yllätys. Olisi erikoista, jos kaupunginhallitus voisi olla panematta täytäntöön valtuuston päätöstä. Perusturvalautakunta valmisteli asian hallitukselle, hallitus esitti valtuustolle ja valtuusto päätti.

Jos Mäntymäkeä ei myydä, Akaan taloudelliset menetykset ovat Leinosen mukaan vähintään kaksi miljoonaa euroa, kun huomioidaan myynnin lisäksi muun muassa pidemmän aikavälin palvelutuotanto. Myös vähintään kymmenen vuoden vuokratulot Mäntymäen tontista jäisivät saamatta.

Leinosen käsityksen mukaan sote-ratkaisuihin vetoava päätös kilpailutuksen keskeyttämisestä on hankintalain vastainen.

– Hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Minä en usko, että puolessa vuodessa olisi tapahtunut mitään sellaista.

Kouluasioissa ollaan myöhässä

Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinosen mukaan Akaassa etsitään nyt uusia lääkkeitä vanhoihin tauteihin. Esimerkiksi Viialan koulujen jatkuvat sisäilmaongelmat johtuvat Leinosen mukaan sekä poliittisen johtajuuden että virkamiesjohtajuuden puutteesta.

– Johtajuutta on puuttunut siitä, miten asia ratkaistaan ja miten mennään eteenpäin. Koulujen sisäilma-asioissa ollaan myöhässä, ja olen siitä omalta osaltani pahoillani.

Rakennusteknisten ongelmien ja ihmisten sisäilmaoireiden lisäksi kaupunki joutuu reagoimaan esimerkiksi Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöön. Akaalta kysytään muun muassa sitä, onko kaupunki rajoittanut Keskustan koulun henkilökunnan sananvapautta, kuten kuntalaisten tekemässä kantelussa väitetään.

– Odotan mielenkiinnolla selvityksiä ja sitä, minkälainen vastaus annetaan. Siinä oli paljon asioita, joita minäkään en tiennyt, Leinonen kommentoi kantelua.

Vanhatkin hankkeet etenevät

Akaan päätöksenteko on kesäkuussa alkaneella valtuustokaudella ollut sekä nopeudeltaan että toimenpiteiltään poikkeuksellista. Jaakko Leinosen mukaan luottamushenkilöt ottavat nyt vastuuta ja antavat esimerkiksi valmisteleville viranhaltijoille ohjeita siitä, miten toimitaan.

– Koen tärkeänä, että meillä on lukuisia uusia valtuutettuja, jotka tekevät pyyteettömästi ja tunteja laskematta töitä Akaan eteen. Itse käyn lähes viikoittain keskusteluja kaupungin johtoryhmän jäsenten kanssa. Meillä on myös paljon asioita käsittelyssä yhtä aikaa, esimerkiksi kouluasiat, elinvoimaohjelma ja kuntastrategia, Leinonen luettelee.

Jaakko Leinonen iloitsee siitä, että puuterminaalin ja hyvinvointikeskuksen eteen vuosien ajan tehty työ tuottaa nyt tulosta.

Hänestä on ollut kiva nähdä, että asioista ollaan myös yksimielisiä.

– Viime valtuustossa se nähtiin. Meidät on valittu tekemään päätöksiä, ja nyt pitää ottaa jarrut pois päältä.

Myös moni pitkäaikainen hanke on viime aikoina edennyt.

– Puuterminaali ja hyvinvointikeskus ovat asioita, jotka eivät tapahdu vahingossa. Niiden eteen on tehty vuosia töitä.

Jaakko Leinonen on hyvinvointikeskuksen ohjausryhmän puheenjohtaja ja löytää aiheesta aasinsillan Mäntymäen vanhainkotiin sekä Akaan rooliin ja maineeseen uuden sote-alueen palvelujen valmistelussa. Leinosen mukaan Akaan hyvinvointikeskus on Pirkanmaan kärkihanke.

– Maakunnan sote-johtaja Jaakko Herrala oli viime viikollakin ohjausryhmän kokouksessa mukana. Meille on tärkeää, että hyvinvointikeskuksesta tulee niin tehokas, että sillä on olemassaolon oikeutus myös uudistuksen jälkeen. Valinnanvapaus tulee joka tapauksessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?