Miten täyttää arki eläkkeelle jäämisen jälkeen?

Suomen Punainen Risti järjestää SPR:n Toijalan osaston toimitila Sykkeellä Täyttä elämää eläkkeellä -valmennuksen maanantaina 18. syyskuuta, torstaina 21. syyskuuta ja tiistaina 26. syyskuuta. Valmennus on yhdeksän tunnin mittainen kokonaisuus, jossa käydään läpi eläkkeelle siirtymisen aiheuttamaa elämänmuutosta ja sen vaikutuksia muun muassa ajankäyttöön ja mielen hyvinvointiin. Valmennus on tarkoitettu sekä eläkkeelle jäämistä suunnitteleville että jo hetken aikaa eläkkeellä olleille. Akaassa valmennuksen pitävät nokialainen Inkeri Juutilainen ja tamperelainen Sinikka Särkkä.

Inkeri Juutilainen kertoo, että valmennuksen pääasia on muutos, joka ihmisen arjessa tapahtuu hänen jäädessään eläkkeelle. Miten täyttää arki työn päätyttyä? Valmennuksessa käsitellään myös taloudelliseen toimeen tulemiseen, mielen hyvinvointiin, fyysiseen terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyviä asioita.

– Kun on tehnyt 40 vuotta töitä, eläkkeelle jäädessä jää elämään iso aukko. Siinä jää työn lisäksi pois myös työporukka, Sinikka Särkkä toteaa.

Valmennus ehkäisee ikäsyrjäytymistä

Inkeri Juutilaisen mukaan eläkkeelle jäädessä asennoituminen elämänmuutokseen vaikuttaa omaan hyvin vointiin. Valmennuksessa pohditaan muun muassa mitkä ovat olleet eläköitymisen lähtökohdat ja miten ne vaikuttavat omaan asennoitumiseen. Muutoksen ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat tärkeitä teemoja.

– Käymme läpi asioita, jotka vaikuttavat omaan olotilaan ja miten sitä lähdetään työstämään eteen päin. Hyvin paljon korostamme sitä, että nyt on aikaa itselle. Valmennuksessa muun muassa täytetään paperille näkymää miten aika täyttyy kun työn osuus jää pois. Mietimme myös kiinnostuksen kohteita keskustellen ja pohtien yhdessä, Juutilainen kertoo.

Sinikka Särkän mukaan valmennukset sopivat hyvin Punaiselle Ristille, sillä ne paitsi edistävät terveyttä ja hyvinvointia, myös ehkäisevät ikäsyrjäytymistä.

– Eläkeläiset saattavat jäädä syrjään, he tarvitsevat rohkaisua sen suhteen, että eläkkeelle jäätyä on paljon tekemistä ja eläkeläinen on aivan yhtä arvokas ihminen kuin työtä tekevä, Särkkä toteaa.

Eläke ei ole loma

Akaan koulutuksen vetäjät ovat molemmat itsekin eläkkeellä. Sinikka Särkkä jätti työelämän kaksi vuotta sitten ja Inkeri Juutilainen kolme vuotta sitten.

Juutilainen kertoo ryhtyneensä eläkevalmentajaksi, koska hän on aktiivinen ihminen, joka ei malta olla aloillaan eläkkeelläkään. Särkkä puolestaan halusi jakaa tietoa ja kokemusta eläkkeelle jäämisestä sekä kertoa miten siitä voidaan tehdä hyvä kokemus.

– Eläkkeelle siirtyminen oli minulle todella iso juttu. Se ei tarkoita sitä, että jää lomalle, vaan ajatus on se, että tällainen ajankäyttömahdollisuus jatkuu 20–30 vuotta, Sinikka Särkkä kuvailee omia kokemuksiaan.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>