Enkelien kirkko -kuvaelma valotti Akaan kirkon historiaa

Enkelien kirkkoa laskettiin käyneen katsomassa kolmisensataan henkeä.

Akaan kirkon vierustalla esitettiin viikonloppuna Enkelien kirkko -kuvaelmaa, joka kertoi kirkon 200-vuotisesta historiasta. Esityksen oli ohjannut Arto Mantela ja käsikirjoittanut Katariina Romppainen.

Akaan uusgotiikkaa edustavan, puisen ristikirkon suunnitteli Carlo Massi ja se rakennettiin vuosina 1816–1817. Kuvaelmassa käytiin läpi kirkon historiaa, muisteltiin niin alttaritaulun, lasimaalausten ja urkujen tuloa kuin eri korjausvaiheitakin. Siinä kerrottiin myös muista seurakunnan rakennuksista ja niiden vaiheista.

Kuvaelma antoi muutenkin läpileikkauksen Akaan ja Toijalan historiaan. Sopivan lyhyissä kohtauksissa esitettiin niin rautatien ja tehtaiden tulo paikkakunnalle, Toijalan palo kuin kansalaissotakin.

Persoonallisuuksiakin kuvaelmasta löytyi. Eikä siinä mikään ole aikojen kuluessa muuttunut, että uudistuksille löytyy aina vastustajia. Useaan kertaan kuvaelmassa todettiin: Se tulee kalliiksi!

Tästä repliikistä sai vastata niin isäntää kuin rautatieläistäkin esittänyt Lasse Majuri.

Kirkkoherran roolissa oli itseoikeutetusti Sauli Turja, lukkarin ja kanttorin osassa Petja Kopperoinen. Emäntänä nähtiin Anita Ruuskanen, piikoina Siiri ja Tiuku Rokkanen ja renkinä Eero Löövi. Tuulia Passila sai pöyhistellä fröökynänä, Enni Piirainen oli puolestaan torpparinmuija. Itsellisen roolissa nähtiin Jukka Lindén ja sahatyöläisenä Pekka Vilpas.

Kuvaelman musiikista vastasi Akaan kirkkokuoro ja Ad libitum- soitinyhtye Juha Salmesvuoren johdolla. Ääni- ja valosuunnittelu oli

Kansalaissotakohtaus esitettiin koskettavasti musiikilla ja lipuilla.

Jokke Suutarin. Screenille heijastetuista kuvista ja videovastasi Kimmo Lyytikäinen.

Jenni Mustikka oli tullut katsomaan kuvaelmaa, koska siinä oli tuttuja mukana.

– Sain paljon uutta tietoa. En tuntenut kirkon historiaa kovinkaan hyvin, Mustikka totesi.

Myös Tiina Räsäsen mielestä esitys oli mielenkiintoinen.

– Olen muualta tänne muuttanut, joten en tuntenut kirkon enkä paikkakunnan historiaa ennestään, sanoi Räsänen.

Ranskalainen muusikko Sam Rouanet, jolle avovaimo tulkkasi tapahtumat englanniksi, ihastui kuvaelmaan.

– Pidin ensinnäkin siitä, että se esitettiin ulkona. Paikka kirkon kyljessä oli hieno. Pidin myös musiikista ja screenille heijastetuista kuvista. Oli mielenkiintoista samalla kuulla muusta paikkakunnan historiasta.

Enkelien kirkko- kuvaelmalla arvioidaan olleen kolmisensataa katsojaa.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>