Kylmäkosken vankilan avoimet ovet aiheuttivat yleisöryntäyksen

Kylmäkosken vankila

Vankilan avoimiin oviin oli tulijoita enemmän kuin voitiin ottaa.

Avoimien ovien päivä Kylmäkosken vankilassa lauantaina oli valtaisa menestys. Yleisö pääsi tutustumaan laitokseen opastetuilla kierroksilla. Tapahtuma oli osa Suomi 100 vuotta -viikonloppua sekä keskitetyn vankeinhoidon 150-vuotisjuhlavuotta.

Alun perin tapahtuman järjestäjien oli tarkoitus ottaa vastaan kaksi sadan hengen ryhmää, mutta ennakkoilmoittautumiset täyttyivät hetkessä. Vankila jousti ja kierrätti tiloissaan yhteensä 240 henkeä pienryhmissä.

Paikan päälle jonottaessa vierailijoiden kuuli mietiskelevän, kuinka vangeilla on lokoisat olot. Vankilanjohtaja Harri Rämö kertoi kierroksen aluksi, että vankilassa pyritään luomaan samanlaiset olosuhteet kuin ympäröivässä yhteiskunnassa on.

Kylmäkosken vankila

Vankilan työntekijät esittelivät tiloja yleisölle pienryhmissä.

– Suljetussa vankilassa rangaistuksena on vapaudenmenetys. Vangit osallistuvat työtoimintaan tai opiskelevat. He ovat hyvin motivoituneita tekemään töitä, ja kaikki toiminta tähtää siihen, että ehkäisemme uusintarikollisuutta, Rämö selvittää.

Erilaisten toimintaohjelmien avulla yritetään muuttaa vankien ajattelutapaa niin, että ensin ajatellaan ja sitten vasta toimitaan. Useilla vangeilla käytösmalli on juuri päinvastainen.

Vankien työtoiminnan ansiosta laitoksen piha-alue sekä sisätilat ovat siistissä kunnossa ja hyvin hoidettuja.

Tapanäpistelijöistä murhamiehiin

Kylmäkosken vankila valmistui vuonna 1993. Vankila on 113-paikkainen, mutta enimmillään vankeja on ollut jopa yli 150 ja viime aikoina 120-125.

Laitos on suljettu vankila, joten vartijoita on paikalla kellon ja viikon ympäri. Kaikkiaan työntekijöitä on 87. Vankeja on laidasta laitaan.

Kylmäkosken vankila

Eräs vanki on maalannut taideteoksen vankilan seinälle Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi.

– Tapanäpistelijä ja murhamies ovat vankien ääripäitä tuomioissa. Sakkovanki on usein näpistänyt niin monta kertaa, että lopulta hänelle tulee viikon tai kahden vankeusrangaistus. Elinkautisvanki voi istua vaikka 20 vuotta. Vankeina on myös esimerkiksi huumekauppiaita ja petoksen tekijöitä, vankilanjohtaja kertoo kiinnostuneelle yleisölle.

Vangeilla ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä tai kännykkää. Harri Rämön mukaan digitalisaatio tekee silti tuloaan vankiloihinkin. Tulevaisuudessa vangit voisivat ehkä olla yhteydessä netin kautta eri viranomaisiin tai hyödyntää verkkoa opiskeluun.

Vangeista 90 – 95 prosenttia on Pirkanmaalta, ja heistä 90 prosenttia on tamperelaisia. Kylmäkosken vankilan budjetti on vuodessa 6,4 miljoonaa euroa.

Kylmäkosken vankila

Vankien ja vierailijoiden tapaamiset hoituvat pääsääntöisesti pleksin läpi. Tiloissa on valvontakamerat.

Monenlaisia aktiviteetteja

Vartija Pasi Roponen esitteli tiloja yhdelle ryhmälle. Vangeilla on rajoitetut kulkuoikeudet vankilan sisällä, mutta toisaalta heille on tarjolla hyvin monenlaisia palveluita.

Laki takaa tunnin ulkoilun päivässä vankilan suljetulla ulkoilualueella. Jumalanpalveluksiin pääsee osallistumaan laitoksen pienessä kappelissa.

Vartioiduissa tapaamisissa pleksilevy erottaa vangit ja vierailijat toisistaan.

– Sekä ennen että jälkeen tapaamisten tarkistamme, ettei pöydän alapuolelle ole kätketty mitään, kuten kiellettyjä aineita. Isä ja lapsi -tapaamisissa vangit saavat ottaa lapset syliinsä, Roponen sanoo.

Perhetapaamisia järjestetään perhetapaamishuoneissa.

Vangit pääsevät kerran viikossa ostoksille kanttiiniin. Laitoksessa ei ole käytössä käteinen raha, vaan ostokset hoidetaan pankkikortilla.

Kylmäkosken vankila

Labradorinnoutaja Toivo toimii vankilan huumekoirana.

Vankilan kirjasto työllistää yhden vangin. Kirjoja voidaan tilata myös muista kirjastoista.

Huumeet toisinaan ongelma

Vankilan käytännöt on mietitty tarkasti osin kokemuksen opettamina. Niillä suojellaan sekä vartijoita että vankeja.

Uuden tulokkaan tullessa taloon hänet sijoitetaan aluksi matkaselliin. Ensin mietitään mille osastolle hän sopisi parhaiten, jotta vankien väliset konfliktit minimoitaisiin.

– Suljetulla osastolla on pääosin seksuaalirikollisia. He ulkoilevat useassa ryhmässä ilman edes näköyhteyttä muiden vankien ulkoilualueeseen, jotta vaaratilanteita ei tulisi, Pasi Roponen esittelee suljetun osaston pientä ulkoilualuetta.

Joskus on tarvetta laittaa vanki eristysselliin rikkeiden vuoksi. Vanki saattaa esimerkiksi tuhota sellinsä kalustuksen. Eristyssellissä ei ole mitään, minkä voisi tuhota, vaan kalustus on hyvin karu.

Kylmäkosken vankila

Eristyssellin sisustus on hyvin pelkistetty.

Huumeet ovat vankiloiden ongelma, sillä vankilasta ei voi tehdä täysin muusta maailmasta eristäytynyttä.

– Nykyajan huumeet ovat niin kovia, että nuppineulanpään kokoisesta annoksesta voi tulla kymmeniä kerta-annoksia. Ne voi kätkeä esimerkiksi vaatteisiin ilman, että huumekoirakaan välttämättä löytää niitä. Se on hyvä merkki, jos jostain sellistä löytyy kiljua. Se tarkoittaa, että huumeita ei ole vaan alkoholikin kelpaa, Roponen hymähtää.

Vangit eivät saa käsiinsä hiivaa, mutta mäskiä käytetään leivän avulla.

Huumekoiralle työ on leikkiä

Huumekoirilla on tärkeä rooli vankiloissa. Labradorinnoutaja Toivo esitteli taitojaan kävijöille. Sille huumeiden etsiminen on leikkiä, josta se saa palkaksi esimerkiksi makupalan.

Kylmäkosken vankila

Tuomas Metsäntähti sekä tytöt Milla ja Mia pitivät kierrosta mielenkiintoisena.

Toivon ohjaaja on vankilan vartija Minna Kataja. Koira asuu hänen kotonaan ja on yleensä töissä mukana hänen työvuoroillaan.

Huumekoiran työnäytöstä sekä koko vankilakierrosta seurasivat kiinnostuneina Tuomas Metsäntähti sekä tytöt Milla ja Mia Metsäntähti.

– Mielenkiintoinen kokemus, aika eristäytyneet tilat täällä. En ole aikaisemmin käynyt vankilassa tutustumassa. Tuli vähän inttimeininki mieleen, aika järjestäytynyttä hommaa, Tuomas Metsäntähti mietiskelee.

– Pohdimme tyttöjen kanssa, että mukavahan täällä olisi olla, kun palvelu pelaa. Tosin eristysselli oli melko karun näköinen, mies naurahtaa.

Kylmäkosken vankila

Vangeilla on lakisääteinen oikeus tunnin ulkoiluun päivässä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>