Jumbo ja Ankka saavat seurakseen Pikku-Jumbon

Pikku-Jumbo sai uuden kodin Veturimuseosta.

Veturimuseolle tulee kolmas höyryveturi. Veturi on Tk3-sarjan kevyt tavarajunaveturi Pikku-Jumbo, joita rakennettiin vuosina 1927-1953 kaikkiaan 161 kappaletta. Osa niistä rakennettiin Tanskassa Frichsin konepajalla.

Toijalaan tuleva veturi on valmistettu Tanskassa vuonna 1949. Veturi kuuluu Suomen Rautatiemuseon omistukseen. Sen aikaisemmassa säilytyspaikassa Keitele-museossa Suolahdessa mahdollisuus sen säilyttämiseen sisätiloissa päättyi. Veturimuseo pystyy tarjoamaan Pikku-Jumbolle sisätilan. Veturi tulee museolle sunnuntaina 27. elokuuta kello 19-20 välisenä aikana, tosin aikataulumuutokset ovat mahdollisia. Se on ajokuntoinen ja liikennekelpoiseksi katsastettu.

Pikku-Jumbo näytteillä lättähattuajeluiden yhteydessä

Veturi on yleisölle varsinaisesti näytteillä ensimmäisen kerran lauantaina 2. syyskuuta. Tuolloin museolta lähtevät Keitele-museon toteuttamat lättähattuajelut Valkeakoskelle. Lättähattuajeluiden junat lähtevät ja saapuvat raiteelle 8, eli käynti juniin on Veturimuseon kautta. Veturimuseo on avoinna siten, että ovet suljetaan vasta kun viimeinen junavuoro Valkeakoskelta on saapunut.

Pikku-Jumbolle pidetään tervetuliaisjuhla vielä syksyn aikana sen jälkeen kun se on tarkastettu ja putsattu kesän työrupeamien jäljiltä. Kesällä museolle on hankittu höyrynosturi ja kolme höyryveturia. Ne kaikki ovat lähes toimintakuntoisia ja muodostavat Suomen suurimman toimivan höyrykaluston varikon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?