Höyrypunkin harrastajat kokoontuivat Veturimuseolle

Anne Teirisalo (vas.), Emma Komulainen, Ilona Lamminen ja Joonas Riekkola pääsivät poseeraamaan Veturimuseon kuuluisan Jumbon kanssa. Nurmijärveltä tapahtumaan saapuneen Komulaisen asu oli kirpputorien tarjonnasta ja ikkunaverhoista kasattu sillisalaatti, Lammisen asuun kuului kirpputoreilta löytyneiden vaatteiden lisäksi myös itse tehty hattu ja Riekkola oli viimeistellyt pukunsa itse tekemillään lisäosilla

Steampunkin maailmaan pääsi tutustumaan Veturimuseolla lauantaina järjestetyssä kirpputoritapahtumassa, joka oli samalla osa Akaan Harrastetapahtuman tarjontaa. Tapahtuman järjestänyt Anne Teirisalo Espoosta tiivistää steampunkin olevan roolipeliharrastus, jossa yhdistellään goottilais-romanttista tyyliä sekä 1900-luvun alun teollista Englantia ja sen tekniikkaa. Vaikka tyylisuunnan nimi vie ajatukset höyrylaitteisiin, kuuluvat harrastuksen piiriin monenlaiset mekaaniset laitteet.

Pääasiallisesti harrastus on pukeutumista ja kokoontumisia vanhoissa ympäristöissä, mutta myös aiheeseen liittyvät tieteiskirjat ja sarjakuvat ovat suosittuja.

– Steampunk on hyvin vapaa harrastus, johon voi liittää tosi paljon asioita, kolme vuotta steampunkia harrastanut Teirisalo kertoo.

Myös höyrypunkiksi kutsutussa harrastuksessa on Suomessa vielä melko pienet piirit, mutta hidasta suosion kasvua on Anne Teirisalon mukaan havaittavissa. Hän sanoo, että erilaiset tapahtumat ovat yksi keino tuoda harrastusta ihmisten tietoisuuteen ja että Veturimuseo valikoitui tapahtumapaikaksi erityisesti hyvän sijaintinsa ansiosta.

– Tänne on erittäin hyvät kulkuyhteydet ja tämä on lähellä Tamperetta. Tampereella on käsittääkseni enemmän steampunk-harrastajia kuin Helsingissä. Ympäristökin on aivan mahtava ja juuri oikeanlainen.

Steampunk iski lehtien sivuilta

Tampereelta tapahtumaan saapunut Anu Mykkänen tekee steampunk-taidetta, jossa tutuille eläinhahmoille on kehitelty erilaisia tarvikkeita muun muassa sähkölaitteiden purkujätteestä. Mykkäsen mukaan hänen taulujensa eläimet ovat kilttejä, mutta niistä löytyy myös pahaa enteilevää selviytyjäpuolta. Steampunkiin hän hurahti suunnilleen kaksi vuotta sitten.

– Se vain löytyi lehtien sivuilta aivan erilaisella tavalla. Minusta tuntuu, että minussa on aina ollut tätä verta, mutta varsinainen harrastaja olen ollut ehkä noin vuoden, Mykkänen selvitti.

Harrastuksessa Mykkästä viehättävät erityisesti mielikuvituksellisuus ja selviytymisen teemat.

– Steampunkissa kaikki ovat selviytyjiä. Tein yhdessä vaiheessa teoksen, jossa oli mustarastas, jolla oli hammasratas ja rakennetut jalat. Eräs tuttava, jolla on ollut suuria jalkaongelmia jo monien vuosien ajan sanoi minulle, että ”noi on mun jalat”. Sellainen ajatus, että vaikeuksien jälkeen voikin tulla paremmaksi, viehättää.

Tapahtumaan saapui harrastajia kattavasti ympäri Suomen, muun muassa Nurmijärveltä, Lahdesta ja Sauvosta. Tapahtuma saa mitä luultavimmin jatkoa myös ensi vuonna.

Espoolainen Anne Teirisalo päätyi harrastuksen pariin museojunien kautta, sillä hän lämmittää ja kuljettaa höyryvetureita. Monet harrastajat tekevät pukunsa itse, mutta Teirisalolla on omien sanojensa mukaan peukalo keskellä kämmentä, ja hän onkin ostanut kaikki pukunsa. Ostoajatukset tulee suunnata lähes poikkeuksetta ulkomaille, muun muassa Saksaan ja Englantiin, joissa harrastus on suositumpaa.

Anu Mykkänen kertoi kissan olevan steampunk-taiteessa usein käytetty hahmo. Hän onkin siksi tehnyt taulun, jonka nimi on Kissa Klassikko. Mykkäsen pukuun kuuluivat hänen pappansa vanha lakki sekä lomamatkalta löytynyt yläosa.

Lahtelaisella Ilona Lammisella oli mukanaan myös Girl Genius -nimisestä steampunk-sarjakuvasta tuttu eläinhahmo, wasp eater. Lammisen vanhemmat asuvat Akaassa, mutta Veturimuseolla hän kävi nyt ensimmäistä kertaa.

Sateinen sää siirsi steampunk-tapahtuman kokonaan sisätiloihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?