Akaan kamarimusiikkiseura konsertoi Visavuoressa ja Viialan kirkossa

Akaan kamarimusiikkiseura esittää alkusyksyn konserteissaan pääasiassa suomalaista musiikkia. Kuva: Marko Vuokko.

Viime kesän tauon jälkeen Akaan kamarimusiikkiseuran muusikot astuvat jälleen estradille kahden konsertin voimin. Suomen satavuotisjuhlaa kunnioittaen ohjelmistossa on enimmäkseen suomalaista musiikkia. Ensimmäinen konsertti pidetään  Visavuoren kulttuurihistoriallisessa miljöössä sunnuntaina 27.8. kello 18.

Ohjelmassa kuullaan perinteisesti Sibeliusta, mutta myös vähemmän tunnettuja teoksia Einojuhani Rautavaaralta ja Vilho LuolajanMikkolalta. Rautavaaran jousikvartetto nojaa pohjalaiseen kansanmusiikkiin, kun taas Luolajan-Mikkolan Sääksmäki-sarja ammentaa Suomi-filmien tunnelmaa hämäläismaisemissa.  Konsertissa esiintyvät Suomen Kansallisoopperan käyrätorvisti Jaakko Välimäki, Tampere Filharmonian muusikot Lea Antola ja Sanna Tullila, viulu, ja Anni TiainenHammo, alttoviulu. Sellistinä toimii Hanna Kilpinen Norjan Kansallisoopperasta.

Jo syksyksi kääntyvän kesän toinen konsertti esittelee klassisia klarinettisävelmiä Viialan kirkossa sunnuntaina 3.9. kello 14.

Omana aikanaan Suomen kansainvälisimpiin muusikko-säveltäjiin lukeutuva Henrik Bernhard Crusell kirjoitti kepeää ja soittimelle hyvin luontuvaa musiikkia, olihan hän myös itse tunnettu klarinettivirtuoosi. Ruotsalaisia kansanlauluja innoituksenaan käyttäen Crusellin hilpeä variaatiokappale on nykyisinkin klarinetistien suosikkiohjelmistoa. Crusellin seuraksi on valittu Claude Debussy´n Rapsodia sekä Felix Mendelssohnin Konserttikappale kahdelle klarinetistille ja pianolle. 1800-luvun tunnelmaa jatkaa yllättäen myös Eero Hämeenniemen teos ”Fantasia 1822”,  joka on sävelletty tyylillisesti Crusellin ja Mendelssohnin aikakauteen sopivaksi, vaikka teoksella onkin ikää vasta muutama vuosi. Konsertissa kuullaan lisäksi myös hiukan modernimpia sävyjä EsaPekka Saloselta sekä Sibeliuksen pianosoolokappale Kuusi.

Konsertissa esiintyvät  Valkeakosken musiikkiopiston klarinetinsoiton lehtori Leena Mantere ja Tampere Filharmonian klarinetisti Reetta Näätänen sekä pianotaiteilija HannaLeena Savolainen.

Konsertit järjestetään yhteistyössä Visavuoren museon ja Akaan seurakunnan kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?