Pitkä kiista päättyi sovintoon

Akaan kaupunki myi Kurisjärven koulun Arto Arolalle

Akaan kaupunki lakkautti Kurisjärven koulun 2011.

Akaan kaupunki on myynyt Kurisjärven koulun maa-alueineen Arolan kartanon omistajalle Arto Arolalle 20 000 eurolla.

Akaan kaupunginhallitus hyväksyi Arolan tekemän tarjouksen jo huhtikuussa ei julkisena asiana. Kauppa tehtiin 9.8.

Akaan kaupunki ja Arolan kartano ovat pitkään kiistelleet Kurisjärven koulun tontista, jonka Arola on katsonut kuuluvan kartanolle.

Kalle Arola lahjoitti vuonna 1900 Akaan kunnalle määräalan kansakoulun tonttimaaksi. Lahjakirjan mukaan lahjoitus on voimassa niin kauan kuin suomenkielinen kansakoulu sijaitsee paikalla. Arto Arolan mukaan lahjakirjan ehto ei enää täyttynyt, kun Akaan kaupunki 2011 lakkautti Kurisjärven koulun ja vuokrasi rakennuksen muuhun kuin lahjakirjassa määrättyyn tarkoitukseen.

Arto Arola haastoi kaupungin alkuvuodesta kärjäjille riita-asiassa.  Hallintojohtaja Riina Kivistön mukaan sovintoon päästiin kuitenkin ennen oikeusprosessia. Hallintopäällikkö on hoitanut asiaa kaupunginhallituksen valtuuttamana. Hallintopäällikön mukaan mahdollisen oikeusprosessin takia asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa ei julkisena.

– Kaupunginhallitus katsoi monia erilaisia asioita, mitkä halutaan tässä kohtaa päätökseen. Asia on ollut esillä sen verran kauan aikaa, ja toisaalta ei myöskään haluta tämäntyyppistä asiaa viedä oikeuteen asti ratkaistavaksi, vaikka kaupungin näkökannoilla on olemassa tietynlaisia perusteita, Kivistö kertoo.

Kivistö kuvailee lopputulosta kompromissiksi ja sen syntyneen hyvässä yhteisymmärryksessä Arto Arolan kanssa.

Arto Arola on keväällä sovitteluistunnon aikana kertonut säilyttävänsä koulurakennuksen ja suunnitelmien liittyvän moottoriurheilun edistämiseen sekä kokous- ja majoitustiloihin.

Kaupunki on vuokrannut koulun vuoteen 2022 asti. Vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle.

Vuonna 2014 Arto Arola teki Akaan kaupungille Kurisjärven koulusta 10 000 euron ostotarjouksen, jonka kaupunginhallitus hylkäsi, koska summan ei katsottu vastaavan kiinteistöjen arvoa. Kaupunginhallitus teki tuolloin Arolalle 90 000 euron vastatarjouksen.

Akaan kaupungin Kurisjärven koulusta teettämässä ulkopuolisessa arvioinnissa koulun arvoksi määriteltiin 45 000 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?