Humaloja viihtyy painisalilla

Jo 1960-luvun puolenvälin jälkeen Viialan kunnan aikoihin kuntapolitiikassa vaikuttamisen aloittanut Matti Humaloja näyttää miten noin 20-kiloista paininukkea käsitellään. – Tällä harjoittelu on turvallista. Mukavampi tätä on heittää kuin kaveria.

Pitkän linjan kuntavaikuttajalla vasemmiston Matti Humalojalla on yksi selkeä lempipaikka Akaassa. Se on Rasin voimailusali, jossa valtuuston kolmanneksi vanhin jäsen valmentaa painijoita.

– Tämä on semmoinen paikka, jossa tulee vietettyä muutama ilta viikossa valmennushommissa. Lisäksi painikisoissa olen semmoisen 30 viikonloppua vuodessa tuomarointitöissä. Kyllä sitä tietää sitten kiertäneensä, kohta 70-vuotias Humaloja kertoo.

Oman painiharrastuksensa Viialasta kotoisin oleva Humaloja aloitti vuonna 1956 ollessaan yhdeksänvuotias. Monia muitakin urheilulajeja piti kokeilla, kuten yleisurheilua, jalkapalloa ja jääkiekkoa. Humaloja nauraa, että jääkiekko oli kuitenkin liian kallis harrastus. Painissa riittää aluksi, että omistaa shortsit.

Humaloja on yli 7-vuotiaiden vastuuvalmentaja. Hän kertoo, että yleensä painia on pidetty poikien ja miesten lajina, mutta nyt myös tytöt ovat löytäneet lajin. Alle 7-vuotiaille nassikoille ja tytöille Pyryssä on omat valmentajansa.

Painin ja politiikan lisäksi Humalojan kalenteriin ei paljon muuta mahdu.

– Politiikka on täyttä työtä. Paini vie loppuajan, kertoo Humaloja, joka on tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja teknisenlautakunnan jäsen.

Vasemmiston Matti Humaloja on nykyisen valtuuston kolmanneksi vanhin jäsen. Hänen vapaa-aikansa kuluu Rasin painisalilla.

Parasta Akaassa Humalojan mielestä ovat aikoinaan olleet hyvät viranhaltijat, jotka ovat lähteneet muualle syystä tai toisesta. Uusimmaksi esimerkiksi Humaloja nostaa Riina Kivistön, jota hän pitää kovana menetyksenä Akaalle.

Hyväksi asiaksi hän nostaa myös kaupungin pienet etäisyydet ja valmiudet omakotitonteille. Kun Tampereen lähikunnat täyttyvät, löytyy Akaasta hyviä tonttipaikkoja Hukarista ja Männiköstä.

– Täällä on hyviä tontti- ja harrastusmahdollisuuksia. Liikunnassa, politiikassa ja seurakunnan puitteissa löytyy aina tekemistä, jos vain on kiinnostusta ja halua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?