Kylmäkosken vankilasta tulee vankilapyykin solmukohta

Perhetapaamishuoneessa vangit voivat tavata lähiomaisiaan. Huoneessa ei ole kameraa eikä valvontaa. Vasemmalta Ilmari Nurminen, Pia Viitanen, Sari Tanus, Arto Satonen, Harri Rämö ja Jukka Gustafsson.

Kylmäkosken vankilassa lajitellaan jatkossa Suomen vankiloissa istuvien vankien likainen ja puhdas pyykki. Kun elinkaarensa päähän tullut keskuspesula Hämeenlinnan vankilassa lakkaa, ruvetaan vankilapyykkiä pesemään puolustusvoimien vaatetuskorjaamossa Säkylässä. Kylmäkosken vankilasta tulee pyykkiliikenteen solmukohta, jossa käsitellään pyykkiä noin 35 000 kiloa kuukaudessa.

– Rekat tuovat kaikista vankiloista likapyykit tänne meille ja täällä ne lajitellaan vankityönä. Sitten pyykki lähtee Säkylään, jossa se pestään. Puhdas pyykki palaa tänne Kylmäkoskelle, jossa se taas lajitellaan vankityönä ja josta se lähtee eri vankiloihin, Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö kertoo.

Rämö arvioi toiminnan käynnistyvän ensi vuoden alussa. Sitä ennen vankilassa tehdään tarvittavia muutostöitä, yhdistetään hallitiloja ja varustetaan tiloja hyllyillä ja viikkauspöydillä.

Alihankintatöitä ravikärryvalmistajalle

Tällä hetkellä Kylmäkosken vankilaan tulee puolustusvoimien Säkylän vaatetuskorjaamosta viikattavaksi varusmiesten puhdasta pyykkiä.

Vieraat kuvailivat näkymiä kalterien takaa.

– Seuraavassa kuormassa se lähtee takaisin Säkylään. Tätä viikkaustoimintaa tehdään tällä hetkellä aika monessa vankilassa, Rämö kertoo.

Vankilanjohtaja Harri Rämön mukaan työ on vangeille mieluista.

– Vaikka kyse on yksinkertaisesta viikkaustyöstä, on se haluttua. Mieluummin ollaan töissä kuin osastolla tai sellissä.

Kylmäkosken vankilassa tehdään alihankintatöitä myös muun muassa ravikärryjä valmistajalle Custom Sulky Oy:lle. Vankilanjohtaja Rämö kertoo, että vankila sai viime tuloja alihankintatöistä noin 100 000 euroa.

Kansanedustajat vieraina

Vankilanjohtaja Harri Rämö esitteli Kylmäkosken vankilan toimintaa perjantaina Pirkanmaan kansanedustajille, joiden perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Etelä-Pirkanmaalle. Vierailukohteina olivat Valkeakosken pientalonäyttely, Urjalan kunnan edustajien ja Pentinkulman päivien kirjailijoiden tapaaminen. Retkipäivä päättyi Kylmäkosken vankilaan.

Seurueeseen kuuluivat kansanedustajat Pia Viitanen (sd), Jukka Gustafsson (sd), Harri Jaskari (kok), Pauli Kiuru (kok), Martti Mölsä (uv), Arto Pirttilahti (kesk), Arto Satonen (kok), Sari Tanus (kd) ja Ilmari Nurminen (sd) sekä edunvalvontapäällikkö Jouni Koskela Pirkanmaan liitosta.

– Pirkanmaan kansanedustajilla on pitkä historia vankilan kanssa ja meidän on tärkeää tietää, mitä tänne kuuluu, Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Pia Viitanen perustelee retkikohteen valintaa.

Suomen paras kivitalo

Selleissä on talon puolesta televisio. Tästä sellistä löytyvät myös vangin itsensä hankkimat soitin ja kahvinkeitin.

Vuonna 1996 aloittanut Kylmäkosken vankila on 113-paikkainen, mutta tällä hetkellä kirjoilla on 122 vankia.

– Kolmasosa on tuomittu väkivaltarikoksista ja kolmasosa huumausainerikoksista, mutta osittain nämä menevät limittäinkin. Loput ovat jotain muuta. Meillä on seitsemän elinkautisvankia ja 4–5 sakkovankia ja kaikkea siltä väliltä, vankilanjohtaja Harri Rämö kertoo.

Kansanedustajat tutustuivat vierailullaan vankilan eri tiloihin sekä tapasivat vankeja päihdekuntoutusosastolla. Huumetuomiota istuva, Juteksi esittäytynyt mies kertoi selliään esitellessään kansanedustajille samalla toiveensa tasavertaisemmista tuomioista.

– Kukaan teistä ei lähde meitä puolustamaan, kun me ollaan tällainen osa kansasta. Kaikki me ollaan varmasti ansaittu tuomiomme, mutta Suomessa  tuomiot vaihtelevat tosi paljon ihan naaman mukaan.

Kylmäkosken vankilan olot saavat mieheltä kiitosta.

– Paras kivitalo, mitä Suomessa on, ja olen aika monessa ollut. Turussa puhutaan vartijoiden kanssa ämyreiden kautta, mutta täällä on inhimillistä touhua.

Opiskelu pitää kaidalla tiellä

Vankilanjohtaja Harri Rämön terveiset kansanedustajille koskivat vangeille maksettavaa toimintarahaa, jota tällä hetkellä maksetaan työtä tekeville, koulutukseen tai kuntoutukseen osallistuville vangeille. Summat vaihtelevat 160 eurosta 200 euroon kuussa. Rämön mukaan eduskuntaan on tulossa esitys, jonka mukaan kaikki vangit siirtyisivät tasasummaiseen kuukausipalkkaan.

– Eli on sitten sellissä tai pihalla tekemässä lumitöitä, aina saisi sen 200 euroa. Jos laki muuttuu, meillä on vaikeuksia motivoida ja saada vankeja töihin, Rämö sanoo.

Vankilanjohtaja toivoo myös Rikosseuraamuslaitoksen määrärahojen pysyvän ainakin nykyisellä tasolla sekä vankien opettamisesta oppilaitoksille kannattavampaa.

– Tutkimusten mukaan opiskelulla on erittäin iso vaikutus uusintarikollisuuden ennaltaehkäisyssä, Harri Rämö toteaa.

Kansanedustajat Arto Pirttilahti (kesk) ja Harri Jaskari (kok) testasivat, kuinka tapaamishuoneessa keskustellaan pleksin yli. Vangeilla tapaamiset ovat 45 minuutin pituisia, ja vieraita vangilla voi olla maksimissaan kolme. Tapaamishuoneessa seurustelua valvovat vartijat ja kamera. Tapaamisissa on koskettelukielto.

Harri Rämö on aloittanut Kylmäkosken vankilan johtajana toukokuussa 2009.

Kansanedustajat pysähtyivät esittelykierroksella tutkimaan Tarja Pitkänen-Walterin Päin seiniä -teosta, joka kiipeilee seinällä.

Vankilanjohtaja Harri Rämö johdatti vieraat viimeiseksi vankilan kirkkoon.

Perhetapaamishuoneessa vangit voivat tavata lähiomaisiaan. Huoneessa ei ole kameraa eikä valvontaa. Vasemmalta Ilmari Nurminen, Pia Viitanen, Sari Tanus, Arto Satonen, Harri Rämö ja Jukka Gustafsson.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?