Kylmäkoskelle halutaan uusi ekokoulu

Ilari Rantakari (vas.), Anniina Joela, Mika Rupponen, Jussi Oksa, Anniina Bäckman, Sisko Lehti, Terhi Ahtiainen ja Inka Loppi pohtivat maanantaina, miten ekokouluhanketta viedään eteenpäin. Joela, Oksa, Bäckman ja Lehti kuuluvat kannatusyhdistyksen eli Kirkonkylän koulun puolesta ry:n hallitukseen.

Kylmäkoskella on tehty suunnitelma uuden koulun saamiseksi peruskorjatun mutta edelleen homevaurioituneen Kirkonkylän koulun tilalle. Hanketta varten on perustettu kannatusyhdistys, jonka hallitus kokoontui viimeksi tämän viikon maanantaina.

Tavoitteena on, että Akaan kaupunki rakentaa uuden ekokoulun Kylmäkosken kirkonkylälle. Koulun tiloja voitaisiin vuokrata ja käyttää ilta- ja viikonloppuaikaan myös harrastuksiin ja kokoustiloina, jolloin koulusta tulisi alueen yhteinen toimintakeskus.

Kannatusyhdistyksen tavoitteena on muun muassa mainostaa Akaan kaupunkia myönteisesti uuden koulun voimalla ja kerätä varoja hankkeelle järjestämällä tapahtumia. Yhdistys aikoo osallistua keräämällään rahasummalla koulun rakentamisen kustannuksiin ja pyrkiä saamaan talkootyöllä rakennetuksi uuden koulun piha-alueet.

Avustuksia ja tukia yhdistys aikoo hakea muun muassa Ely-keskukselta, EU:lta, Opetushallitukselta, Pirkan Helmestä, Aluehallintovirastolta ja Tekesiltä.

Vanhan koulun tiloja ei käytettäisi

Kannatusyhdistys pitää omaa koulua elintärkeänä Kylmäkosken alueelle mutta myös magneettina ja hyvän maineen tuojana koko Akaalle.

– Sehän olisi ihan mieletön valtti, jos täällä olisi uusi koulu, kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Anniina Joela sanoi maanantaina.

Kaupungin virkamiehille ja päättäjille heinäkuun alussa lähetetyssä kirjeessä kylmäkoskelaiset suunnittelivat, että nykyisestä kivikoulusta voitaisiin jättää käyttöön liikuntasali, keittiö ja ruokala. Tuoreet kuntotutkimustulokset kuitenkin muuttivat mielen.

– Vanhasta koulusta ei käytettäisi mitään tiloja, kun nyt on selvinnyt, missä kunnossa ne ovat. Liikuntasalihan on pahin, Joela sanoo.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluva Jussi Oksa uskoo, että nopeilla ratkaisuilla saataisiin suurin hyöty koko Akaalle, jonka asukasluku on viime vuodet laskenut.

– Tämä ei ole vain kouluverkkokysymys vaan myös elinvoimakysymys. Urjalaanhan menee jo osa porukkaa, mutta olen laittanut päättäjille viestiä, että kaikki tulevat varmasti takaisin, jos täällä on uusi koulu. Jos tämä pitkittyy, Taipaleelta tai Asemalta totutaan menemään Urjalaan.

Kannatusyhdistyksessä tiedostetaan se, että Akaan koulutilanteessa on tällä hetkellä moni asia levällään. Tämä on sekä uhka että mahdollisuus.

– Jostain suunnasta kaupungin kouluongelmaa pitää ruveta ratkomaan, ja meillä olisi täällä hyvä vaihtoehto. Jos Akaassa tehdään strategiaa, niin tälle kulmalle ei kannata laatia mitään strategiaa, jos koulua ei ole, Jussi Oksa totesi.

Rantakari aloitti uudessa koulussa

Kannatusyhdistyksen hallituksen kokoukseen osallistui myös Kirkonkylällä itsekin asuva Akaan varavaltuutettu ja kouluverkkotyöryhmän puheenjohtaja Inka Loppi (sd).

– Me kaikki paikalliset olemme tietysti vahvasti tämän puolella. Jos täällä ei ole koulua, tämä autioituu. Paitsi että kukaan ei saa taloaan myytyä, Loppi totesi ja kehotti olemaan aktiivisesti yhteydessä päättäjiin ja virkamiehiin.

Kouluhankkeeseen aiotaan houkutella mukaan lukuisia paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä. Kannatusyhdistyksen mukaan tukensa on luvannut esimerkiksi Helmitalon nimen ja liiketoiminnan juuri myynyt mutta alalla jatkava Heimo Hirvonen.

Maanantain kokouksessakin oli paikalla eläkkeellä oleva suurlähettiläs Ilari Rantakari, jolla on kokemusta monista vastaavista hankkeista. Akaassa Rantakari oli aktiivinen keräyksessä, jolla tuettiin ja omalta osaltaan ratkaistiin Kylmäkosken kirkon peruskorjaus ja pelastaminen.

Kirkonkylän kouluun Rantakarilla on pitkä suhde, sillä hän kuului koulun ensimmäisiin oppilaisiin sen valmistuttua.

– Ehdin käydä ensimmäiset puoli vuotta koulua kunnantalon paikalla olleessa koulussa. Sitten siirryin uuteen Kirkonkylän kouluun, jota kävin kolme ja puoli vuotta, Rantakari kertoi kokousväelle.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>