Näkymän tuhoaminen on noloa ja surullista

Tuomo Rantasen Sammakki on hajotettu ja heitetty veteen.

Useita ympäristötaidetapahtuma Näkymän teoksia tuhottiin tämän viikon alkupuolella Toijalassa Nahkialanjärven puistossa.

Muun muassa Tuomo ”Tumppi” Rantasen molemmat metalliteokset Sammakki ja Kalakukko sivuraiteella on hajotettu ja heitetty Nahkialanjärven rantaveteen.

Taisto ”Tatsa” Kaurasen puusta veistetty teos Topi, Matti ja Katariina ja Kissan viikset oli rikottu, ja myöhemmin Rantanen haki koirat ja kissan pois.

Heidi Hakkaraisen moniosaisesta Kamut-teoksesta on jäljellä vain yksi osa, ja sekin on osin rikottu. Muista osista on jäljellä rippeitä tai ei mitään.

Muitakin teoksia on hajotettu tai kadonnut, ja tämänvuotisen Näkymän kuraattori Pauli Ahopelto kertookin tapahtuman Facebook-sivulla, että hänellä on kädet pystyssä.

Taisto Kaurasen teos Topi, Matti ja Katariina ja Kissan viikset rikottiin. Kuva: Heli Kuivala.

– Parhaamme teimme. Akaalta tuntuu puuttuvan kippari. Ja suunta. Taiteilijoita käy sääliksi, sillä arvokkaita teoksia kaikki. Mistä tämä tuhovimma kumpuaa? Ahopelto kysyy.

Näkymän tuottajan Niina-Anneli Kaarnamon mielestä tuhotyö on surullista ja noloa.

– Mitä sitä sanoo taiteilijoille ja tekijöille näistä asioista? Jos on saatu jonkinlaista mainetta Näkymälle heidän puoleltaan, sitähän tässä eniten syödään. Kotipuoleen vaan viestiä, että pitäkää huolta nuoristanne. Pitäisi osata arvostaa sitä, mitä muut ovat tehneet.

Kaarnamo miettii, puuttuuko osalta nuorista Toijalassa tekemistä, kun rautatieasemallakin häiriköidään ja sotketaan paikkoja.

– Tämä ei voi olla koko ympäristön mielipide. Olisi mahtavaa, jos saisi paikallisilta vuorovaikutusta, miten tällaisista takaiskuista selvittäisiin. Vaikka syyllinen löytyisikin, ei se poista sitä faktaa, että näin käy, Kaarnamo sanoo viitaten Näkymän teosten vuosittain määrältään ja laadultaan vaihtelevaan tärvelemiseen.

Kaarnamo miettii, pitäisikö niitä nuoria osallistaa Näkymään, joilta tuntuu puuttuvan ajanvietettä.

Kalakukko sivuraiteella on hajotettu ja suistettu järveen.

– En tiedä keneen pitäisi ottaa yhteyttä. Jos nämä ovat niitä nuoria, kenellä ei ole mitään tekemistä, heitä ei ole tavoitettu nuorisotoimen ja -tilojenkaan kautta.

Heidi Hakkaraisen moniosaisesta teoksesta Kamut ei ole jäljellä kuin rippeitä.

Kommentit (3)

 1. No just

  Taas on äidin pikku kullanmurut olleet asialla. Aivan varmasti samat pellet asialla jotka sotkee ja rikkoo kouluilla ja päiväkodeilla paikkoja.
  Niin ja turha tulla sanomaan, että kun ei ole mitään tekemistä nuorilla, sitä on enemmän tänä päivänä kun koskaan aikaisemmin.

 2. niina-anneli kaarnamo

  Toistaiseksi emme tiedä kuka on tämän ilkivallan takana.
  Raaka arvio kuitenkin on että kyseessä on useampi henkilö ja jostain syystä tekoakin uskomattomalta tuntuu ajatus siitä että kyseessä olisi joukko aikuisia. Mitä mieltä olette?

  Akaassa leijailee legenda jonka mukaan ei ole ihme että jotain katoaa, ”Akaassa kun ollaan se on varmaan varastettu”…. Myös Näkymä kantaa mukanaan perinnettä jossa melkeinpä jo avajaisissa voi ruveta veikkailemaan mikä teoksista hajotetaan.

  Olisiko aika puuttua asiaan ja muuttaa näitä ”perinteitä”? Akaa kun oikeasti on mukavien ja välittävien ihmisten paikka 🙂

 3. Metalliduunari

  Samana viikon alkupuolen aamuyönä kävelin kotiini myöhäisiksi venyneistä illanistujaisista ja kuljin asematunnelin kautta. Siellä oli kolmen alaikäisen pojan joukko joka heitteli kulkuesteitä ja mitä nyt vain käsiinsä sai pitkin tunnellia. Siellä kun on remonttia tehty ja irtotavaraa piisasi. Poistuivat vauhdilla paikalta, kun saavuin. Yksi fillarilla ja kaksi kävellen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?