Kirjaharrastaja löysi kirpputorilta ostamastaan teoksesta Akaata koskevia sivumerkintöjä

Laurilan perhe menetti sisällissodassa isän ja kaksi lasta

Kuoleman kentiltä kertoo punaisten uhreista sisällissodassa Hämeen eteläisessä vaalipiirissä.

Kirjojen kerääjä, nokialainen Petri Kuronen hankki noin kahdeksan vuotta sitten kirpputorilta Kangasalta kirjan Kuoleman kentiltä – Muistojulkaisu vuoden 1918 ajoilta. Hämeen eteläisen sos.-dem. piiritoimikunnan vuonna 1924 julkaisemassa kirjassa kerrotaan punaisten uhreista sisällissodassa Hämeen eteläisessä vaalipiirissä.

Teokseen uhrit on kirjattu paikkakunnittain. Akaan luettelossa on 190 akaalaista, joista ammuttuja 79, vankileirillä kuolleita 84, kadonneita 12 ja rintamalla kaatuneita 15.

Kurosen omistukseen päätynyt kirja on kuulunut jossain vaiheessa Iida Wainiolle, jonka nimi on käsin kirjoitettu etukanteen. Lisäksi kirjasta löytyy käsin tehtyjä sivumerkintöjä koskien Juho Laurilaa sekä hänen poikaansa Paavoa ja tytärtään Naimia. Kaikki kolme olivat Sotkian työväenyhdistyksen jäseniä.

Kirjan mukaan vuonna 1850 syntynyt palstatilallinen Juho Laurila murhattiin Akaan Kurisjärvellä 27.4.1918. Laurilalta jäi vaimo ja kuusi lasta. Juho Laurilan vuonna 1898 syntynyt poika Paavo Laurila kuoli Tammisaaren vankileirillä 28.9.1918 ja vuonna 1896 syntynyt tytär Naimi Laurila kaatui Lahden taistelussa.

Juho Laurilan kohdalle kirjaan on kirjoitettu käsin teksti ”Isä rakas, syntymävuosi 1850”, Paavo Laurilan kohdalle ”Veli rakas” ja Naimi Laurilan kohdalle ”Sisar rakas”. Juho Laurilan syntymä- ja kuolinajankohta on kirjoitettu myös toiselle sivulle sekä kirjan välistä löytyneelle voipaperille.

Kirja on ollut Petri Kurosella varastossa, josta se osui vahingossa hänen käteensä, kun hän kävi läpi laajaa kirjastoaan. Kuronen otti yhteyttä Akaan Seutuun selvittääkseen, löytyykö Akaasta vielä henkilöitä, joille merkinnöillä on merkitystä. Kuronen olisi valmis myymään teoksen.

Sotkian työväenyhdistykseen kuulunut Paavo Laurila on ylärivissä keskellä. Laurilan sisko Naimi on veljensä vieressä oikealla. Sivulle on tehty merkintöjä sisarusten isästä Juho Laurilasta.

– Olen valmis luopumaan siitä. Jos kirjasta on jollekin hyötyä, se menisi silloin oikeaan paikkaan, Kuronen toteaa.

Koko ikänsä kirjoja keränneen Kurosen tavoitteena on muutenkin pienentää kirjavarastoaan.

– Vaimolta tuli sellainen määräys, että puolet pois. Jos saisin rajoitettua sen vaikka 2000:een, hän miettii.

Kuronen on kerännyt erityisesti rakennuskirjoja, sotahistoriaa sekä Karjalaan liittyviä teoksia. Rakennuskirjoja Kuronen hyödyntää työssään rakennusentisöijänä.

– Minulla on vanhoja rakennuskirjoja 1900-luvun alusta tähän päivään jotain 600 kappaletta. Löydän omasta kirjastosta sen, mitä tarvitsen ammatissani, Kuronen kertoo.

Kurosen yhteystietoja voi kysellä Akaan Seudun toimituksesta.

 

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?