Kylmäkosken MLL:n kesäkerho tarjoaa vaihtoehdon kotona olemiselle

”Kivointa on juokseminen ja leikkiminen kavereiden kanssa”

Kesäkerho kokoontuu päivisin Kylmäkosken työväentalolla. Lisäksi kerholaiset ulkoilevat Kirkonkylän koulun pihalla.

Kylmäkosken työväentalo on pari viikkoa toiminut tukikohtana Kylmäkosken MLL:n järjestämälle koululaisten maksuttomalle kesäkerholle. Työväentalolla ja Kirkonkylän koulun pihalla tapahtuvan päivätoiminnan lisäksi tiistai-iltaisin urheilukentällä on kokoontunut iltakesäkerho. Kesäkerho jatkuu juhannukseen asti.

Välipalaksi pannaria

Päivisin kesäkerhossa ulkoillaan ja liikutaan, leikitään, pelaillaan, piirrellään, askarrellaan ja kokkaillaan. Viime keskiviikkona kerhoon osallistuneet tytöt pelailivat iltapäivällä lautapelejä ja pojat piirtelivät paperille labyrinttejä ja lennättivät paperilennokkeja työväentalon rappusilta. Kerholaiset pääsivät myös valmistamaan välipalaa, joka tällä kertaa oli pannaria ja patonkia.

– Kivointa on ollut juokseminen ja leikkiminen kavereiden kanssa, tuumaavat 7-vuotias Mirko Lehtonen, 8-vuotias Rene Lavikko ja 9-vuotias Leevi Rantamäki.

Samaan aikaan 8-vuotias Amanda Joela sekoittaa keittiössä äitinsä, kerhon yhtenä ohjaajana toimivan Anniina Joelan kanssa pannaritaikinaa ja 6-vuotias Venla Joela, 10-vuotias Renja Lavikko ja 9-vuotias Venla Sillanpää pelailevat pitkän pöydän ympärillä Kummitusportaat-nimistä peliä.

– On kivaa, että on muutakin tekemistä kuin pihalla ja kotona olemista, kertoo veljensä Renen kanssa kesäkerhossa pyörällä käyvä Renja Lavikko.

Kesäkerhon lisäksi Renjan kesäsuunnitelmiin kuuluu ainakin uimista ja telttailua ja ehkä myös mökkeilyä.

Kaikille sopivaa puuhaa

Amanda Joela pääsi sekoittamaan pannaritaikinaa.

Kylmäkosken MLL järjestää kesäkerhotoimintaa koululaisille nyt kolmatta kesää. Aiemmin kerho kokoontui Haavistontien Olkkarilla, jonka toiminta loppui vuodenvaihteessa. Viime vuonna kerhoon osallistui parhaimmillaan lähes 30 lasta. Tänä kesänä määrä on vaihdellut seitsemän ja vajaan parinkymmenen välillä. Anniina Joelan mukaan tänä kesänä myös Kylmäkosken 4H:lla on ollut toimintaa samaan aikaan.

Kylmäkosken MLL:n kesäkerho pyörii muutaman Kylmäkosken MLL:n hallituksen jäsenen ja varajäsenen sekä yhdistyksen palkkaamien nuorten, 16-vuotiaan Miili Inomaan ja 15-vuotiaan Tapio Mikkolan voimin. Kylmäkosken MLL on työllistänyt nuoret Akaan Seudun Osuuspankin kesätyötuella. Kesäkerhoon Miili kulkee skootterilla ja Tapio mopolla.

– Työ on ollut leikittämistä ja valvomista, Miili ja Tapio kertovat.

Ohjaajien mukaan jalkapallo ja polttopallo ovat olleet joidenkin kerholaisten suosikkeja, kun taas toisille piirtäminen, askartelu ja muu pelailu on ollut mieleisempää. Miilin ja Tapion mukaan sopivaa puuhaa on löytynyt kuitenkin kaikille aika hyvin.

Patonkitaikinan äärellä Leevi Rantamäki (vas.), Rene Lavikko ja Mirko Lehtonen.

Tapio toimi viime kesänä ohjaajana yleisurheilun Leijona-leirillä Toijalassa. Miili puolestaan on tänä kesänä menossa vielä Urjalan urheilukentälle vetämään lapsille yleisurheiluharjoituksia.

Taipaleella asuva Miili jatkaa kesän jälkeen lukioon Urjalaan ja Kylmäkosken keskustassa asuva Tapio aloittaa yhdeksännen luokan liikuntapainotteisessa Hatanpään koulussa Tampereella.

Vielä ehtii mukaan

Kylmäkosken MLL:n Anniina Joela  on ollut kesäkerhon ohjaajana keskiviikkoisin. Päätyönään hän toimii hieronta- ja hyvinvointipalveluja tarjoavan Kehon Korjaamon yrittäjänä. Joela on järjestänyt työnsä niin, että hän voi päivisin ohjata lapsia.

– Kylmäkosken MLL aloitti kesäkerhon, koska Kylmäkoskella ei ollut koululaisille mitään. Samalla siinä tuli tekemistä omillekin lapsille. Kerho on tarpeellinen senkin perusteella, että osa lapsista on täällä joka vuosi. Olen itsekin jatkanut, kun lapset jo koulussa kyselevät, että onko kerhoa tänä vuonna, Anniina Joela kertoo.

Kesäkerhoon ehtii vielä mukaan. Kerho ei vaadi ilmoittautumista.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>