Valtuustotyö aloitetaan tänään yhtenä ryhmänä

Sauli Turja arvelee Akaan perussuomalaisten hajoavan

Sauli Turja (vas.) uskoo, että valtuustokauden alussa Akaan perussuomalaiset vetävät yhtä köyttä mutta myöhemmin valtuustoryhmä saattaa hajota. Akaan Seudun vaalikarnevaalissa puoluetta edustivat myös Juhana Riekkinen, Janika Rekola ja Marko Kivi. Kuva: Tarja Antola

Akaan perussuomalaisten uusi valtuutettu Sauli Turja kertoo, että perussuomalaiset aloittavat tänään keskiviikkona valtuustokauden yhtenäisenä kolmen valtuutetun ja kolmen varavaltuutetun ryhmänä. Turja kuitenkin arvelee, että puolueen hajottaneen myrskyn mainingit lyövät myöhemmin myös Akaaseen.

– On hyvin mahdollista, että Akaan perussuomalaisten joukosta tulee kaksi ryhmää. Mutta jos tämä jakautuu kahtia, ei se vaalitulosta miksikään muuta eikä tee mitään muutosta luottamushenkilöpaikkoihin, joita on ollut jaossa, Turja sanoo.

Sauli Turja kertoo olevansa Akaan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja. Hän myös avaa puheenjohtajana Akaan uuden valtuuston ensimmäisen kokouksen keskiviikkoiltana kuudelta. Valtuuston vanhin jäsen, Hilkka Heinonen (sd) on Turjan mukaan matkoilla, ja Turja on toiseksi vanhimpana syntynyt Heinosen tavoin vuonna 1942.

Turjan (91 ääntä) lisäksi perussuomalaisista pääsivät Akaan valtuustoon huhtikuisissa vaaleissa Heli Einola-Virtanen (138) ja Janika Rekola (59). Turja on ollut molempiin yhteydessä vielä keskiviikkonakin, ja sanoo porukan pitävän toistaiseksi yhtä.

– Ei siinä ole epäilystäkään. En minä näiden kahden naisen kanssa rupea riitelemään.

Puolueen varavaltuutettuja ovat Marko Kivi (53), Tapio Kivistö (49) ja Juhana Riekkinen (42).

Rasismi jakaa puoluetta

Sauli Turjan mukaan rasismi jakaa tällä hetkellä koko perussuomalaista puoluetta. Tästä syystä Turjakin pohtii lähtevänsä Akaan perussuomalaisten valtuustoryhmästä ja puolueesta.

– Kyllä se harkinnan alla on tosiaankin. Olen vakuuttunut siitä joukosta, joka otti ja jätti eduskuntaryhmän. Se on kaiken kaikkiaan luotettavampi joukko ja edustaa maltillisempaa perussuomalaisten linjaa.

Pakolais- ja maahanmuuttokriittisyys on Turjan mukaan puolueen jäsenille yhteinen ominaisuus, mutta siinä on rajujakin aste-eroja.

– Niin kuin presidentti Sauli Niinistö sanoi, Suomessa saa olla maahanmuuttokriittinen mutta rasisti ei. Tässä kulkee tällä hetkellä persujen sisällä jakolinja.

Turja ei osaa sanoa, kuinka rasismi jakaa akaalaiset perussuomalaiset.

– Emme me ole puhuneet rasismiasioista sellaisilla äänenpainoilla, että voisin päätellä yhtään mitään. Ei meidän joukossa mitään kiihkomielistä joukkoa ole, mutta varmaankin niitä on, jotka olisivat äänestäneet Halla-ahoa hyvin eri syistä, jos olisivat olleet Jyväskylässä.

Sauli Turja oli Jyväskylän puoluekokouksessa ja äänesti puheenjohtajaksi Sampo Terhoa.

– Halla-aho on älykkään oloinen, mutta se kuivakkuus jota Sampo Terhossa ei siinä määrin ole, on oma lukunsa. Aika iso osa kokousväestä ei osannut varmaan etukäteen ajatellakaan, että Halla-ahoon liittynyt väki ottaa kaiken. Kannattaisi olla pikkuisen maltillinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?