Kehitysvammaisten toimintakeskus muutti Viialasta Kylmäkoskelle

Aseman koulu heräsi eloon Resiinana

Antti Lindéniä kiinnostaa bänditoiminta. Raimo Valtonen huolehtii toimintakeskuksessa aamukahvin keittämisestä. Molemmat miehet tulevat Asemalle Toijalasta.

Resiinaksi nimetty kehitysvammaisten toimintakeskus aloitti Aseman koululla Kylmäkoskella viime viikolla. Akaan kaupunki lakkautti Aseman koulun vuonna 2014, minkä jälkeen se oli ensin Pappilan ja sitten Rasin koulun väistötilana. Toimintakeskuksen käytössä ovat sekä kivi- että puukoulun tilat.

Toimintakeskuksen kirjoilla on noin 60 kehitysvammaista, jotka tulevat kotoa ja asumisyksiköistä Akaasta ja Urjalasta. Henkilökuntaan kuuluu kahdeksan työntekijää.

Asiakkaat kulkevat Asemalle takseilla ja palvelubussin kyydissä. Lisäksi yksi asiakkaista tulee Urjalan puolelta seitsemän kilometrin matkan polkupyörällä pikkuteitä pitkin.

Lomailu alkoi kyllästyttää

Savolakodin rivitaloasunnossa Toijalassa asuva Antti Lindén on tyytyväinen, että toiminta Asemalla on alkanut viikolla pitkäksi venyneen muuton jälkeen. Henkilökunnan tehdessä muuttoa Viialasta Kylmäkoskelle asiakkaat olivat lomalla.

–  Aloin jo kyllästyä lomailuun, Lindén toteaa.

Alihankintatöihin osallistuva Lindén tekee mielellään fyysisiä töitä, mutta kiinnostusta olisi myös bänditoimintaan. Resiinassa kaivataankin bändille vapaaehtoista vetäjää.

Ari Lauhala nappasi pihalla ryhmävastaava Jaana Lehtosen kainaloonsa.

– Voisin soittaa esimerkiksi kitaraa tai rumpuja, Lindén miettii.

Lindén on tyytyväinen uusiin tiloihin, eikä hieman pidentynyt työmatkakaan haittaa.

– Nämä ovat paljon paremmat tilat kuin entiset. Täällä on raikas sisäilma. Vanhassa paikassa otti hengen päälle ja rupesi aivastuttamaan, hän kertoo.

Sählymailat esiin

Ryhmävastaava Jaana Lehtonen kertoo, että kivikoulun kahdessa luokkahuoneessa tehdään alihankinta- ja muita ryhmätöitä ja entisessä asuntosiivessä toimivat ohjaajiensa mukaan nimetyt ryhmät, käsitöihin keskittynyt Maritan ryhmä ja vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiin painottunut Taijan ryhmä.

Resiinan väki ei ole vielä ennättänyt testaamaan liikuntasalia, mutta toiveita on esitetty sählystä ja pallonheitosta. Liikuntasalille ei tällä hetkellä ole tiedossa iltakäyttöä, mutta tila on myös ulkopuolisten käytettävissä.

Puukoulussa toimivat vaikeasti kehitysvammaisten ryhmä ja toinen päivätoimintaryhmä. Yhdessä tasossa olevat puukoulun tilat ovat esteettömät ja inva-wc tilava. Puukouluun kulkemista helpottaa uusi puinen pyörätuoliluiska. Vanha ritiläluiska osoittautui liian jyrkäksi isoille ja raskaille pyörätuoleille.

Kivikoulun inva-wc on liian pieni

Kivikoulun inva-wc on liian pieni pyörätuolin käyttäjille ja auttajille.

Kivikoulussa kuljetaan portaita pitkin ylös luokkahuoneisiin ja alas ruokalaan. Talossa ei ole hissiä, mutta sitä on suunniteltu talon ulkopuolelle kulkemaan ruokalan ja luokkakerroksen väliä.

– Etukäteen pelkäsin rappusia, mutta positiivinen yllätys on ollut, että asiakkaat ovat päässeet kulkemaan rapuissa tosi hyvin, eikä kulku ole ollut pelottavan näköistä, ryhmävastaava Jaana Lehtonen sanoo.

Hissittömyyden takia kaksi pyörätuolia käyttävää asiakasta on joutunut vaihtamaan ryhmää.

Portaiden lisäksi kivikoulun haaste on pyörätuoleille liian pieni inva-wc. Ongelma oli tiedossa jo etukäteen, mutta laajentaminen tyssäsi koulun kiviseiniin. Tällä hetkellä inva-wc:tä tarvitsee kaksi pyörätuoliasiakasta.

– Meidän täytyy miettiä nyt toimintatapaa ja kokeilla eri asioita. On olemassa henkilönostureita, joilla vessaan pääsisi, mutta ne maksavat aika paljon. Meidän pitää keskustella esimiesten kanssa, jos saisimme sellaisen. Vaippoihin siirtyminen ei tunnu mielekkäältä, jos vessakäynnit muuten onnistuvat.

Hän pohtii myös henkilökunnan riittämistä, kun toiminta on kahdessa eri rakennuksessa ja kivikoulussa eri puolilla rakennusta.

– Viialassa pärjäsimme, kun olimme kaikki samassa. Varmaan nytkin pärjäämme, mutta sairaslomien ja lomien aikana se voi olla hilkulla, kun toiminta on hajallaan. Silloin tarvitaan sijaista.

Oma kahvila auki muillekin

Vaikeasti kehitysvammaisten ryhmän ja päivätoimintaryhmän osallistujat ja ohjaajat pitivät viime keskiviikkona levyraatia, jossa arvioitavana oli muun muassa ruotsalainen Kent-yhtye. Ohjaajien mukaan tuomaristo on kappaleille armelias.

Kehitysvammaisten toimintakeskuksessa tehdään jatkossakin alihankintatöitä muun muassa Kotilaakson harjatehtaalle. Harjatehdas on tehnyt toimintakeskuksen kanssa yhteistyötä jo 30 vuotta.

– Kotilaakso esitti myös vaihtoehtoa, että töitä olisi tehty heidän tiloissaan kerran tai kaksi viikossa, mutta kaupungin taholta henkilöstöresurssit ja vakuutusasiat tulivat vastaan. Meidän väki olisi tietysti ollut halukas menemään uuteen ja erilaiseen paikkaan, Jaana Lehtonen kertoo.

Ryhmävastaava Jaana Lehtosen mukaan suunnitteilla on muun muassa lukupiiriä, ruuanlaittoa ja kahvilaa, joka olisi avoin myös ulkopuolisille. Tarjottavat leivotaan Resiinan väen omin voimin. Lehtonen kertoo, että terveystarkastaja on jo näyttänyt vihreää valoa kahvilahankkeelle. Suunnitteilla on myös yhteistä toimintaa kyläyhdistyksen kanssa.

Resiinan väki iloitsee erityisesti isosta pihasta, johon tulijat istuttivat ensitöikseen kirsikkapuun. Myös pihan keinuille löytyy käyttäjiä.

 

 

Puukoulun puolelle on rakennettu tilava inva-wc.

Vaikeasti kehitysvammaisten ryhmän ja päivätoimintaryhmän osallistujat ja ohjaajat pitivät viime keskiviikkona levyraatia, jossa arvioitavana oli muun muassa ruotsalainen Kent-yhtye. Ohjaajien mukaan tuomaristo on kappaleille armelias.

Puukoululle tehdään uutta puuluiskaa.

Marjaana Malen piirtää koirasarjakuvaa, Eetu kiltti kummituskoira. Taitava piirtäjä kutoo toimintakeskuksessa myös mattoja ja poppanoita.

Ohjaaja Taija Raitisojan ryhmässä tehdään muun muassa erilaisia aistitehtäviä. Ksylofonia soittaa Satu Juutila.

Liikuntasalin näyttämö toimii oleskelu- ja työtilana. Jari Mäenpää Viialasta ja Pia Menna Toijalasta tekevät tulppatöitä Leomuoville.

Portaisiin on lisätty myös toiselle puolelle kaide, joka tekee kulkemisesta turvallisempaa. Antti Lindénin mukaan Aseman koulun tilat ovat Viialan tiloja paremmat.

Kimble on toimintakeskuksen suosikkipelejä. Sitä pelaamassa Seppo Wahlman (vas.), Kirsi Nieminen, Tanja Laakso ja Antti Yrjänä.

Viialasta Kylmäkosken Asemalle muuttaneen kehitysvammaisten toimintakeskuksen käytössä ovat sekä kivi- että puukoulu. Resiinan väki lähettää kiitokset muutossa auttaneille Toijalan ja Viialan kuntouttavan työtoiminnan ihmisille.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>