Susanna Saxbergin maailma on valoa täynnä

Akaan vuoden 2013 alusta aloittaneen valtuuston toimikausi päättyi 31. toukokuuta. Samalla päättyi ainakin toistaiseksi Susanna Saxbergin (kok) kunnallispoliitikon ura. Saxberg on toiminut luottamustehtävissä niin Lempäälässä, Viialassa kuin Akaassakin.

– Kun vaalitulosta katsoo, miettii, olinko luopio. Olisiko sittenkin pitänyt olla mukana? Ehkä olisin päässyt läpi. Toisaalta, olen hyvin onnellinen. Tämä on nyt tässä ainakin seuraavien neljän vuoden ajan. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu ja mitä eteen tulee. Nyt kuitenkin tekee mieli tehdä muuta, sanoo Saxberg.

Susanna Saxberg etsii itselleen uusia haasteita. Valtuustotyö päättyi 31. toukokuuta.

Valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen vapaa-aika täyttyy kokouksista ja muista luottamustoimen menoista. Ja jos halua vaikuttaa tosissaan, asioihin on myös perehdyttävä, joten asiakirjojakin on luettava. On myös seurattava ihan muuten, mitä kaupungissa tapahtuu.

– Jos on kaupunginhallituksen jäsen, kokouksia on paljon, hallitus kokoontuu joka toinen viikko. Toisaalta kaupunginhallituksessa tiedät kokonaisuuden, lautakunnan jäsen tietää usein vain oman hallinnonalansa asiat. Ja kaupunginhallituksessa pystyy vaikuttamaan, mutta jos on pieniä lapsia – niin kuin minullakin alussa oli – aikaa menee kokouksissa ja se on poissa kotoa.

– Ja kyllä tässä viimeisellä valtuustokaudella on täytynyt ihan tosissaan seurata, mitä virkamiehetkin tekevät. Aina ei ole voinut luottaa, että tapahtuu sovitusti.

Äänimäärä ei takaa valtaa

Susanna Saxberg on saanut aina hyvin ääniä. Viialan kunnan lopetettua toimintansa, hänestä tuli vielä äänivyöryllä Viialan kyläpäällikkö – huutavan ääni korvessa. Tällä hetkellä hänellä on vastuullaan muun muassa Viialan markkinoiden järjestäminen. Saxberg on näkyvä, ja saa suunsa auki, joten ei ihme, että häntä äänestetään.

– Ehkä tämä on vähän itsekeskeisesti sanottu, mutta minut ehkä haluttiin mukaan ääniä tuomaan, mutta kun aloin politiikassa toimimaan, kaverit katosivat. Äänimäärä ei takaa välttämättä valtaa tai edes tärkeää paikkaa ja joskus lähimmät kaverit löytyvät kokonaan toisesta ryhmästä.

Kun Saxberg ja muutamat muut nuoret valtuutetut aloittivat yhteistyön yli puoluerajojen, omista joukosta sanottiin, että veljeily on lopetettava.

– Kun pidin toistaiseksi viimeisen puheenvuoroni valtuustossa huhtikuussa, sanoin, että tehkää yhteistyötä ja tutustukaa toisiinne. On tavattoman tärkeää, että pystytään keskustelemaan yli puoluerajojen. Ei menetä mitään, vaikka tietää toisten eriävien mielipiteiden perustelut. Usein kompromissikin löytyy, kun päästään turhista ennakkoluuloista. Minusta on tavattoman surullista, että nyt työnsä päättänyt valtuusto keskusteli niin vähän kunnolla asioista. Ei siihen valtuustosalissa pystytä. On mentävä muualle, ja hauskaakin saa pitää.

Kaikille uusille valtuutetuille Susanna Saxberg toivoo rohkeutta tarttua asioihin, eikä oman ryhmän kanssakaan tarvitse olla aina samaa mieltä.

– Valtuutettu on saanut valtakirjansa äänestäjiltä, ei vanhemmilta valtuutetuilta. Toki kysellä pitää ja menettelytavat kannattaa selvittää, mutta oma linjakin hyvä löytyä. Hyvin harvoista asioista ollaan loppuen lopuksi eri mieltä ja keskustellen sekin selviää.

Voimat loppuivat

Susanna Saxberg on halunnut osallistua. Aikaa se on vienyt ja nyt  myös terveys on mennyt osin sen takia, että hän on joutunut työskentelemään epäterveissä tiloissa. Päättyvä valtuustokausi on ollut myös päätöksien osalta hyvin raskas.

– Kun hyväksyy raskaan talouden tasapainottamisohjelman, ei naurata yhtään. Palautetta on tullut osin aiheestakin. Sitten tähän on rysähtänyt vielä nämä koulujen sisäilmaongelmat päälle lähes joka kylässä. Eihän tämä ole enää normaalia. Viimeinen niitti kaikkeen oli tämä kaupunginjohtaja-asia. Kun syytetään kiusaajaksi, vaikka hoidan luottamustoimea. En jaksa enää, katsotaan tulevaa, sanoo Saxberg.

Miltä tuntuu kun valtuustokaverit vaativat poliisia tutkimaan, oletko kiusaaja?

– Eihän se tietenkään kivalta tunnu. He eivät nähneet muuta ulospääsykeinoa asiassa. Ymmärrän senkin, että se ei henkilökohtaista ollut – niin toivottavasti.

Viimeiseen asti Susanna Saxberg sanoo miettineensä sitäkin, onko kaupunginjohtajan erottaminen ainoa ratkaisu Akaan ongelmiin.

– Kun alkaa epäillä yhtä asiaa, niin tulee yhä vain epäluuloisemmaksi. Luottamuksestahan tässä on kysymys. Sitä ei nyt ole. Tämän asian ei olisi tarvinnut päättyä näin. Akaalla on edessään pitkä tie eheäksi tämän tapauksen jälkeen. Vaikka noloahan se on, että sähköpostini ovat tilapäisen valiokunnan lausunnon liitteenä, niin näin koen tapahtuneen.

”Tietoa jään kaipaamaan”

Susanna Saxberg tietää, että kiireisen luottamushenkilön ajat ovat takana ja tyhjyyttäkin hän varmasti tulevaisuudessa tuntee.

– Tietoa jään kaipaamaan. Kaupunginhallituksen jäsen on hyvin perillä siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Voi hyvin olla, että tämän jälkeen minua ei oteta niinkään vakavasti kuin ennen, koska en ole sittenkään mitään. Kyllä minä tekemistä keksin. Jos vaikka alkaisi hoitamaan terveyttään.

Kauden viimeiseen kokoukseen 31. toukokuuta Saxberg ei enää osallistunut.

– Minulle ja perheelleni tarjoutui mahdollisuus lomaan pohjoisessa ja lähdimme. Nyt oli sen aika. Oikeastaan näen oman tilanteeni nyt aika valoisana. Minun on aika tehdä jotakin muuta.

Vaikka luottamustehtävät jäävät, on aivan varmaa, että Susanna Saxberg ei Akaan katukuvasta katoa mihinkään. Joku yhdistys – mikä ennättää? – saa hänestä oivan puurtajan. Ja onhan Susanna stand up-koomikkokin. Myös teos ympäristötaidetapahtuma Näkymässä on ollut esillä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?