UPM Kymmene pitää kiinni purkusuunnitelmista

Pirkanmaan Ely-keskus ei suojele vaneritehtaan piippua

Viiala-Seura esitti Ely-keskukselle Viialan vaneritehtaan voimalaitoksen piipun suojelemista heinäkuussa 2015. Ely-keskus päätti asiasta 15. toukokuuta.

Pirkanmaan Ely-keskus on päättänyt, että se ei suojele Viialan vaneritehtaan voimalaitoksen piippua rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. UPM Kymmene Oyj:n omistaman piipun suojelua esitti Viiala-Seura.

Ely-keskus katsoo, että edellytykset piipun säilymiselle ja suojelulle tulee selvittää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti asemakaavalla.  Viialan vaneritehtaan piippu sijaitsee vuonna 1980 vahvistetun asemakaavan alueella. Kaavassa ei ole käsitelty alueen kulttuurihistoriallisia arvoja tai annettu siitä koskevia määräyksiä.

Ely-keskuksen mukaan vaneritehtaan alueen asemakaavaa voidaan pitää suhteessa alueen rakennetun ympäristön arvoihin, jotka on tuotu esiin suojeluesityksessä ja siitä annetuissa lausunnoissa, vanhentuneena. Ely-keskus ei ole kuitenkaan löytänyt erityisiä syitä rakennusperintölain soveltamiselle asemakaava-alueella.

UPM pitää piippua vaarallisena

UPM Kymmenen kiinteistöpäällikön Veli Tuomisen mukaan yhtiö pitää kiinni piipun purkusuunnitelmista. Se aikoo hakea purkulupaa Ely-keskuksen päätöksen saatua lainvoiman. Valitusviranomaisena päätöksessä on ympäristöministeriö.

– Piippu on huonokuntoinen, vaarallinen ja vaarantaa alueen käyttöä, Veli Tuominen perustelee.

Tuominen ei kommentoi tarkemmin yhtiön suunnitelmia alueen käytöstä.

– Se on ihan meidän asiamme, Tuominen toteaa.

Vuonna 1952 valmistunut Viialan vaneritehtaan voimalaitoksen piippu on 72 metriä pitkä. Piippuun liittynyt voimalaitos purettiin vuonna 2015.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?