Mielenosoitus Akaan homekouluhelvetin jatkumista vastaan – Homemanifesti 31.5.

Kuntamme kouluverkosto on kaaoksessa. Suuri osa lapsista etenee opinpolullaan sisäilmaongelmaisesta koulurakennuksesta tai opetustarkoitukseen soveltumattomasta väistötilasta toiseen. Pahiten altistuneille lapsille kunta ei ole aika ajoin kyennyt osoittamaan turvallista opiskeluympäristöä lainkaan. Lähes kaikissa kunnan koulurakennuksissa on vanhempien mukaan sisäilmaongelmia, joita on paitsi salailtu myös paikkailtu enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi. Samaan aikaan kaksi sisäilmaltaan terveintä koulua on lakkautettu. Muuhun käyttöön otetuille koulurakennuksille olisi ollut tarvetta väistötiloina.

Kunnan teknisen toimen uljain saavutus sisäilmaongelmien suunnittelu-, korjaus-, valvonta- ja tiedotusprosessien hallinnasta on Viialan Keskustan koulu. Tämän Akaan kaupungin – ja erityisesti sen teknisen toimen johtajan Antti Kemin – lippulaivahankkeen tarkkaa hintaa ei tunnu tietävän kukaan, mutta julkisuudessa on puhuttu yli kahdeksasta miljoonasta eurosta. Myös se, mitä korjaustoimenpiteitä homekoulussa on lopulta tehty ja mitä jätetty tekemättä, on ollut meille vanhemmille pitkään epäselvää. Pala palalta ikävä totuus on alkanut paljastua: miljoonia ja taas miljoonia euroja on kulunut, mutta tällä rahalla ei ole saatu uusittua edes teknisesti vanhentunutta ja riittämätöntä ilmastointijärjestelmää, ja korjatun koulun rakenteista tehtyjen home- ja sädesienilöydösten lisäksi uutena ongelmana ovat muun muassa voc-päästöt.

Viialan Keskustan koulun remontti valmistui loppuvuodesta 2015. Sisäilmaongelmat eivät valitettavasti loppuneet, vaan oireilu jatkui. Tekninen toimi on systemaattisesti vähätellyt sisäilmaongelmia ja syyttänyt homekorjatun koulun ongelmista esimerkiksi oppilaiden lemmikkieläimiä ja lasten villasukkia. Sisäilmaongelmien selvittelyssä on viivytelty asenteellisista ja taloudellisista syistä, ja koulun henkilökunta on vaiennettu. Tutkimusten asianmukaisessa järjestämisessä ja tulosten tiedottamisessa on myös ollut vakavia puutteita – tutkimustulokset ja niistä annetut tiedotteet ovat olleet ristiriitaisia, ja paikoin syntyy vaikutelma, että tuloksia on pyritty kaunistelemaan. Sanalla sanoen, korjaushanke on mitä ilmeisimmin epäonnistunut.

Akaan kunnalliset päättäjät, me vaadimme muutosta. Vanhemmat ovat väsyneitä siihen, että vaurioiden laajuutta peitellään ja että tutkimustuloksia julkaistaan valikoiden ja ongelmia salaten. Vaadimme, että koulurakennusten tila tutkitaan ulkopuolisen tahon toimesta huolellisesti ja että korjaussuunnitelmien mielekkyys suhteessa uudisrakentamiseen arvioidaan uudelleen paitsi Viialan Keskustan koulun myös koko kouluverkon osalta. Lisäksi vaadimme, että teknisen toimen johtaja Antti Kemi on todettava esteelliseksi hoitamaan Viialan Keskustan koulun sisäilmaongelmien selvitystyötä ja että hänen toimestaan nyt aloitettavaksi suunnitellut korjaustoimenpiteet on keskeytettävä välittömästi.

Keväällä 2017 tehdyt tutkimukset ovat koulurakennuksen kokoon nähden täysin riittämättömät, eikä niiden perusteella ole mahdollista tehdä asianmukaisia päätöksiä koulun kohtalosta. Remontteja ollaan myös aloittamassa tiloissa, joita ei ole ainakaan julkisten asiakirjojen perusteella tutkittu. Kysymme, kenen antamilla valtuuksilla Viialan Keskustan koulun korjausta pusketaan eteenpäin ilman asianmukaisia vauriokartoituksia ja kokonaisvaltaista korjaussuunnitelmaa?

Ongelmien kieltäminen ja niiden lakaiseminen maton alle on lopetettava välittömästi. Sisäilmaongelmat sairastuttavat salakavalasti ja kyseessä on vakava kansanterveyttä uhkaava ongelma. Meillä ei ole varaa siihen, että yksikään koululainen altistuu homeille ja kemikaaleille jo lapsuusaikanaan niin, ettei hän kykene aikuistuttuaan asumaan, elämään ja luomaan työuraa normaalisti.

 

SOS Akaa -ryhmän puolesta:

Elise Kuismanen, Riku Laakkonen, Susanna Noki & Hanna Savolainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?