Akaalaisnuorten mielestä kesätyö määrittää kesän suunnan

Eemil Kirkkomäen ja Minka Tammipuron mukaan Kylmäkoskella voisi olla enemmän toimintaa lapsille ja nuorille, esimerkiksi jäätelökioski voisi tehdä paluun.

17-vuotias Eemil Kirkkomäki ja 18-vuotias Minka Tammipuro Kylmäkoskelta ovat molemmat lähihoitajaopiskelijoita Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Kesään he lähtevät eri asemista, sillä Eemilillä on töitä koko kesälomaksi Tarpiakodissa ja Minka jäi ilman töitä. Minka ei ole ahkerasta hakemisesta huolimatta päässyt kesätöihin kuin vain kerran, hautausmaalle Kylmäkosken 4H-yhdistyksen kautta.

– Esimerkiksi viime vuonna lähetin 16 kesätyöhakemusta, joista sain vastauksen vain yhteen. Työnantajilla on tapana olla yhteydessä vain paikan saaneisiin, vaikka mielestäni kaikille pitäisi ilmoittaa, Minka harmittelee.

Suhteet lisäävät mahdollisuuksia

Tänä vuonna Minka haki kaupungin kautta Kylmäkoskelle ja Viialaan kotihoitoon sekä Viialan vanhainkoteihin. Hän ei ollut ennen hakenut kyseisiin kohteisiin ja oli tänä vuonna erityisen toiveikas kesätyöpaikan suhteen.

– Hakukohteet ovat oman alani piirissä, ja oman alan juttuja olisi ollut mukava päästä tekemään.

Eemil on ollut kesätöissä jo monena kesänä. Hänen kesätöitään yhdistää suhteiden hyödyntäminen, mikä on valtakunnallisestikin merkittävä apu kesätöiden haussa. Edellisvuosina hän työskenteli isänsä kahvilassa Paraisilla ja Tarpiakoti tuli tutuksi koulun työssäoppimisjaksolla. Eemil odottaa innolla työtään Tarpiakodissa.

Eemil Kirkkomäki pääsi oman alansa kesätöihin Kylmäkosken Tarpiakotiin.

– Hyvällä mielellä menen töihin, varsinkin kun työkaverit ja toimintatavat ovat tuttuja.

Minka ja Eemil ovat yhtä mieltä siitä, että Akaasta on vaikea löytää kesätöitä ja tarjolla olevat työt saadaan pääosin suhteilla. Erityisesti Kylmäkoski on nuorten mukaan unohduksissa, ja Minka laskeskeli nähneensä vain muutaman Kylmäkoskella sijaitsevan kesätyöpaikan.

– Itse olisin mielelläni vaikka koko kesän töissä, sillä kotona makaillessa tulee aika pakollakin pitkäksi. Ei raha ole tärkein seikka, vaan nimenomaan työstä saatava kokemus, Minka sanoo.

– Toijalaan ne työt pääasiassa keskittyvät. Kesätyö on mielestäni ensimmäinen askel kohti aikuisuutta ja siten merkittävä kokemus nuorelle, Eemil lisää.

Kalenteri tyhjäksi kesätöille

Minka Tammipuro kiittää kaupunkia tämän vuoden kesätyöhausta, joka antoi monelle nuorelle ainakin mahdollisuuden kesätyöhön.

Kaksikon muut kesäsuunnitelmat ovat vielä melko auki, sillä kalenteri täytyi pitää tyhjänä töiden varalta. Sopiva takaraja kesätyöpaikasta ilmoittamiselle on nuorten mielestä toukokuun alkupuoli, sillä silloin voi ei-toivotun vastauksen kohdatessa löytää vielä toisen työn ja ehtiä suunnitella kesääkin. Eemilin ja Minkan suunnitelmissa on ollut Helsinki Pride -tapahtumaan osallistuminen, joskin massatapahtumien turvallisuus mietityttää heitä.

– Pride järjestetään kyllä Tampereellakin, ehkä sinne uskaltaisi mennä ennemmin kun ei tarvitsisi jännittää niin paljon turvallisuusseikkoja, he miettivät.

Muutoin he aikovat viettää aikaa kavereiden kanssa ja leikkien Minkan kaksivuotiaan pikkusiskon kanssa, jonka kummisetä Eemil on. Tulevaisuudensuunnitelmiin Eemilillä kuuluu sairaanhoitajan ammatti ja Minkalla työt päihde- ja mielenterveystyön parissa.

Oona Eskeli

 

Tearran mukaan kesätyön saaminen on paljolti itsestä kiinni

Kesällä 17 vuotta täyttävä Tearra Carney on mukana myös Akaan nuorisovaltuustossa ja sanoo toiminnan olleen mukavaa.

16-vuotiasta Tearra Carneyta voi hyvin nimittää kesätyökonkariksi. Häneltä löytyy työkokemusta muun muassa äitinsä työpaikalta ja Ideaparkin infopisteeltä, jossa hän jakoi flyereita, karkkeja ja ilmapalloja. Tänä vuonna Tearra myy mansikoita Viialassa. Työpaikkailmoitus löytyi Facebookin etusivulta helmikuussa, ja valintaprosessiin kuului haastattelu, jossa piti myös kirjoittaa ajatuksia siitä, millainen ensimmäinen työpäivä olisi.

– Siitä kului maksimissaan kuukausi, että minulle soitettiin ja sanottiin paikan olevan minulle varattuna. Valintaprosessi ei ollut kauhean vaativa, Tearra muistelee.

Tearra odottaa kesätyötään innolla, joskin vaihtorahojen kanssa mahdollisesti syntyvät virheet hiukan jännittävät. Myyntityö alkaa joko ennen juhannusta tai hiukan sen jälkeen ja jatkuu koko loman ajan.

– Jos mansikoita riittää, myyn niitä vielä koulujen alkaessakin hetken aikaa, Tearra lisää.

Mansikanmyynnin lisäksi Tearra haki töitä nuorisopalveluista ja hautausmaiden kunnossapidosta. Tearran mukaan kesätyöpaikan saaminen on kiinni hakijan omasta aktiivisuudesta.

– Kaveritkaan eivät jaksa oikein kunnolla etsiä työpaikkoja, hän toteaa.

Autoalaa Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa opiskeleva Tearra Carney odottaa innolla paitsi kesätöitä, myös syksyllä alkavaa toista opiskeluvuotta. Toisena vuonna opiskelijat aloittavat tekemään alan töitä työssäoppimisjaksoilla.

Kesätyö vie Tearran lomasta leijonanosan, eikä muita kesäsuunnitelmia ole siksi tehty. Koko kesän ahkeroinnista saatavalle palkalle on jo päätetty käyttökohde.

– Rahat menevät ajokorttiin ja autoon, autoalan perustutkintoa Valkeakoskella suorittava Tearra vastaa.

Oona Eskeli

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?