Katariina tähtää lääkäriksi

Viialalainen Katariina ylitti itsensä fysiikan kirjoituksissa. Kurssien kohtalaiset arvosanat eivät antaneet odottaa ylioppilaskirjoituksista arvosanaksi magnaa.

Viialalainen Katariina Karppi on yksi kevään 41:stä Akaan lukiosta valmistuvasta ylioppilaasta. Sosiaaliselle nuorelle naiselle Akaan lukio oli selkeä valinta lähes alkumetreiltä asti.

– Alunperin ajattelin opiskelevani Viialan lukiossa, mutta sitten kun se lopetettiin, ja meille tarjottiin ilmaiset matkat ja ensimmäisen vuoden oppikirjat, niin Akaan lukio oli selvä valinta. Oli positiivista, että se on lähellä ja omalla kylällä, Katariina hymyilee.

Omalla kotipaikkakunnalla opiskeleminen toi mukanaan myös hauskoja pieniä yksityiskohtia, kuten penkkariajelun omalle vanhalle ala-asteelle, Rasin koululle. Katariina kertoo koettaneensa huudella muiden samaa koulua käyneiden kanssa entisten opettajiensa nimiä. Hän kuitenkin epäilee, etteivät opettajat olleet tunnistaneet entistä oppilastaan jedi-puvussa.

Ylioppilaskirjoituksien arvosanat eivät tarjoilleet Katariinalle suuria yllätyksiä, muuta kuin fysiikassa, johon hän alkoi panostamaan vasta lukulomallaan. Välttävät ja kohtalaiset kurssiarvosanat vaihtuivat kirjoituksissa M:ksi, eli Magna cum laude approbaturiksi.

– Se oli ihme! Ja siitä olen kyllä ylpeä.

Juuri kurssiarvosanojensa vuoksi Katariina ei alunperin edes aikonut kirjoittaa fysiikkaa, mutta aineen viimeisenä ilmoittautumispäivänä tyttö muutti mielensä, sillä lääkäriksi haaveilevalle fysiikka on tärkeä aine. Lukulomalla Katariina ammensi opiskeluun motivaatiota pyrkimyksestä päästä lääketieteelliseen yliopistoon. Viime viikolla hän kävikin Kuopion lääketieteellisessä pääsykokeessa, joka meni mukavasti.

Katariina on päättänyt vakaasti pääsevänsä opiskelemaan lääkäriksi ja on myös tehnyt työtä tavoitteensa eteen. Heti kirjoitusten jälkeen Katariina kävi Valmennuskeskuksen lääkiksen kurssilla, josta hän sai paljon irti.

– Uskon, että pääsen lääkikseen. Jos en nyt, niin sitten myöhemmin.

Akaan lukio saa kiitosta

Parhaimman arvosanansa yo-kirjoituksissa Katariina sai äidinkielestä: E, Eximia cum laude approbatur. Arvosana ei irronnut aivan täysin kommelluksitta, sillä puolessavälissä esseekoetta Katariina oli huomannut kirjoittaneensa aiheen vierestä. Kyseessä oli aineistopohjaisen esseen kirjoittaminen aiheesta koulukiusaaminen. Hänellä oli kuitenkin kolme tuntia aikaa korjata asia, ja se kannattikin.

– Sain opettajalta palautetta, että olin vastannut hyvin ja napakasti, Katariina kertoo ja kehuu äidinkielen opetusta hyvin tasokkaaksi Akaan lukiossa.

Harmituksen aiheita Katariina sai biologian ja pitkän matematiikan arvosanoista, jotka molemmat palautuivat ylioppilaslautakunnalta yhtä pistettä vaille Magna cum laude approbatureina.

Ylioppilaskokeisiin Katariina kertoo menneensä rauhallisin mielin, vaikka jännitystä oli tietenkin ilmassa. Ehkä yksi jännitystä lieventänyt asia oli se, että ennen kokeita abiturientit olivat kokoontuneet tsemppaamaan toisiaan. Muutoinkin lukiossa vallitsee Katariinan mukaan hyvä henki.

– Jo ensimmäisen opiskelukuukauden jälkeen meidän reksi kutsui minua etunimeltä. Ihmettelin, että mistä hän sen jo tietää. Tämä ehkä kuvastaa sitä, että Akaan lukiossa pidetään oppilaista huolta.

Halua auttaa ohjaa ammatinvalintaa

Katariinan mielenkiinto lääkärin ammattia kohtaan heräsi jo ala-asteella ja vaikka se ei olekaan ollut koko ajan mielessä, asia vahvistui jälleen lukiossa. Katariinan onkin helppo vastata kysymykseen, missä hän haluaisi nähdä itsensä kymmenen vuoden kuluttua:

– Parhaassa tapauksessa olisin juuri saanut lääkärin perustutkinnon suoritettua ja olisin erikoistumassa neurologiksi, tai joksikin muuksi.

Lääketieteellisen yliopiston pääsykokeen tuloksia hän saa jännittää kesäkuun loppuun asti. Katariina kertoo laskeskelleensa mahdollisia pistemääriään, ja arvelee, että pisteet jäävät hieman alle vaaditun rajan. Hän on joka tapauksessa tyytyväinen suoritukseensa, sillä tuntee ylittäneensä itsensä.

Katariinalla on myös varasuunnitelma.

– Jos en nyt pääse lääkikseen, niin ehkä menen Treduun ylioppilaspohjaiseen lähihoitajakoulutukseen reiluksi vuodeksi, Katariina kertoo.

Alan valinnassa hänellä painaa kaikkein eniten oma auttamisen halu ja kiinnostus terveydenhoitoalaa kohtaan.

Tulevalle kesällekin Katariinalla on suunnitelmia: hänet voi bongata kesätyöläisenä Toijalan K-Marketissa, jossa hän oli jo viimekin kesänä. Kesätyöpaikkaansa ja työkavereitaan Katariina kehuu mukaviksi.

Ennen kesätöiden alkua Katariinalla on kuitenkin ylioppilasjuhlat tiedossa. Niitä aiotaan viettää Tampereella veneseuran tukikohdassa, jonne vieraatkin mahtuvat paremmin, kuin Karppien kotiin. Illalla tarkoitus on juhlia muiden ylioppilaiden kanssa Tampereen yössä.

– Hienoin kohokohta tuossa päivässä on varmaan, kun saa painaa ylioppilashatun päähän kavereiden kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?