Sosiaali- ja terveyspalvelujen kesäkioski neuvoo ja palvelee kävijöitä keskellä kaupunkia

Ma. perusturvajohtajan Elina Anttilan (vas.) ja koulupsykologi Tiina Tommilan mukaan kesäkioskin sijainti Toijalan torin kupeessa on loistava. Oleskelutilasta voi seurata vaikka torielämää. – Tänne saa tulla ihan vaikka vaan istumaan, ei tarvitse olla asiaakaan, toteaa Anttila.

Akaan kaupunki avaa sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavan kesäkioskin Toijalan torin laidalla Kauppiastavaratalon toisessa kerroksessa. Kioski palvelee 5. kesäkuuta alkaen kotihoitoyksikön entisissä tiloissa, joihin pääsee myös hissillä.

– Tahtotila yleisesti kaikissa palveluissa on, että asiakasta voitaisiin lähestyä helpommin ja asiakas voisi lähestyä meitä helpommin, perustelee kesäkioskin avaamista Akaan ma. perusturvajohtaja Elina Anttila.

Anttilan mukaan kokemuksia kokeilusta voidaan hyödyntää myös hyvinvointikeskuksen suunnittelussa.

Kesäkioski on myös kohtaamispaikka

Kesäkioskin palveluihin kuuluvat terveyskioski, perhekioski, ikäihmisten neuvontapiste, nuorten kioski sekä neuropsykiatrisissa pulmissa palveleva nepsy-kioski.

Tilat toimivat myös kaikille avoimena kohtaamis- ja levähdyspaikkana, johon voi poiketa vaikka ilman asiaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–11. Samoina päivinä ja aikoina paikalla on terveyskioski, jossa voi mittauttaa esimerkiksi verenpaineen, verensokerin, saada rokotteita tai kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta. Lääkäriä terveyskioskissa ei kuitenkaan ole.

Terveyskioskin lisäksi keskiviikkoisin kello 9–11 palvelevat perhekioski ja ikäihmisten neuvontapiste. Nuorten kioski on avoinna tiistaisin kello 13–15 ja nepsy-kioski perjantaisin kello 9–11.

Nuorten kioski on avoinna vain kesäkuun, mutta muut palvelut jatkavat Kauppiastavaratalossa heinäkuun loppuun.

Kalusteet Pirtinkulman päiväkodista

Kesäkioskin tilat ovat vielä tyhjillään. Kesäkuun alussa paikalle saadaan kalusteet Pirtinkulman päiväkodista.

Ilman ajanvarausta toimivia palveluja hoitavat kesäkioskissa terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalityön ammattilaiset. Kahdenkeskisiin keskusteluihin on varattu omat erilliset tilansa, minkä lisäksi käytössä on yleinen oleskelutila, josta voi seurata vaikka elämää Toijalan torilla.

Kesäkioskin tilat kalustetaan toimintansa lopettavan Pirtinkulman päiväkodin kalusteilla. Ma. perusturvajohtaja Elina Anttila toivoo, että tiloihin löytyy myös kahvinkeitin, mikroaaltouuni ja kertakäyttöastioita esimerkiksi lahjoituksena.

Avajaiset markkinaperjantaina

Elina Anttilan mukaan kesäkioski tarjoaa palveluja matalalla kynnyksellä.

– Sellaista asiaa ei olekaan, minkä takia tänne ei voisi tulla. Täältä voi kysyä neuvoa, jos esimerkiksi perheessä on riitaa tai ongelmia lasten kasvatuksessa, nuorella on parisuhdeprobleemaa tai mitä tahansa nuoren elämään liittyvää tai ikäihminen tarvitsee neuvontaa palveluissa. Tarvittaessa asiakas ohjataan eteenpäin, jos siihen nähdään tarvetta. Mutta jos tarvitsee lääkäriä, silloin ei kannata tulla. Lääkäriä täällä ei ole.

Kesäkioskin toiminta alkaa maanantaina 5. kesäkuuta kello 9. Avajaisia vietetään Toijalan markkinoiden yhteydessä perjantaina 9. kesäkuuta kello 9–11.

 

Kesäkioskin ohjelmaa

Kesäkioskissa järjestetään alustuksia erilaisista aiheista. Tietoiskut ovat aamupäivisin kello 9–11.

Tiistaina 6.6. Suun terveydenhoitoa aikuisille. Paikalla on suuhygienisti ja hammashoitaja.

Tiistaina 13.6. Aikuisten liikkuminen. Paikalla fysioterapeutit.

Tiistaina 20.6. Syömällä paino hallintaan. Paikalla ravitsemusterapeutti

Tiistaina 27.6. Terveyskeskus lähelläsi. Aiheena walk in -palvelu, päivystys ja terveyskeskuksen yleiset asiat. Paikalla terveydenhoitaja.

Perheille suunnattua ohjelmaa

Torstaina 8.6. Raskaus. Paikalla äitiysneuvola terveydenhoitaja ja MLL-edustaja.

Torstaina 15.6. Lasten liikkuminen. Paikalla fysioterapeutit.

Torstaina 29.6. Puheen kehityksen tukeminen arjessa. Paikalla puheterapeutti.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?