”Norpat ovat talvella pulleita”

Ylpönpihan päiväkodin lapset ovat tehneet softpastelli-väreillä pulleita Saimaan norppia.

Suomineitoja, revontulia, Saimaan norppia ja muita Suomen eläimiä. Näitä aiheita olivat tutkiskelleet päiväkodeissaan tänä vuonna 6 vuotta täyttävät lapset.

– Kaikki nämä aiheet liittyvät Suomi 100-juhlavuoteen, kertoi lastentarhanopettaja Anu Virtanen käydessään tutustumassa lasten kanssa Toijalan kirjastolle pystytettyyn näyttelyyn.

Eelis Järviselle ja Niklas Hukalle mieleisin aihe olivat olleet norpat. Ryhmät olivat myös tutustuneet norppien elämään ennen kuin niitä oli alettu ikuistamaan paperille.

­– Talvella ne ovat pulleita, tiesi Aatos Soilammi.

– Ja talvella niiden poikaset syntyy, lisäsi Aamos Magga.

– Ne voivat hengittää vähän aikaa veden alla, Hukka muisteli vielä.

Suomineidon piirtäneelle Lenni Rihkavuorelle aihe ei ollut entuudestaan tuttu, mutta piirtäminen oli kuitenkin sujunut helposti mallista. 6-vuotiaalle mieleisempää oli piirtää vapaasti suoraan mielikuvista.

Niklas Hukka, Aamos Magga ja Aatos Soilammi Ylpönpihan päiväkodista ihailivat muiden lasten revontuliaiheisia maalauksia.

Siiri Selkamalle suomineidon piirtäminen oli ollut mukavaa, mutta vieläkin enemmän hän oli pitänyt ahvenen piirtämisestä. Se oli helppo piirtää, koska tyttö oli nähnyt ahvenen luonnossa. Lisäksi piirrokseen sai ottaa mallia kuvasta. Siiri oli oppinut projektin aikana, että ahvenella on pyrstö.

– Tutkittiin eläinten elämää ja katsottiin videoita niistä. Eläimistä tehtiin satujakin samalla ja lopuksi piirrettiin taidekuvat. Tämä oli monivaiheinen projekti, Virtanen selittää.

Pirtinkulman lastentarhanopettaja Anu Virtanen luki hoitolapsilleen näyttelytilan vieraskirjaa, johon lapsetkin kirjoittavat omat nimensä.

Kesä voisi jatkua aina

Aiheena Suomi 100 vuotta oli ollut päiväkotilapsille antoisa ja opettavainen. Rihkavuori kertoi oppineensa ”ihan sika paljon kaikkea”. Huomionarvoista on myös se, että Suomi on kiva paikka elää.

Suomessa on paljon positiivisia asioita, joista Selkaman mielestä yksi tärkeä on se, että täällä on puhdasta vettä, jossa voi uida. Julius Naamankan mielestä leikkipuistot ovat parasta Suomessa ja Santtu Lehdon mielestä parasta on HopLop.  – Suomen kesä on kiva, se voisi jatkua aina, Lenni Rihkavuori tuumi.

Matias Kankainen on tutustunut kansallislintuumme joutseneen.

Muutoinkin Suomi on Rihkavuoren mielestä hyvä paikka elää.

– Paitsi jos tulee uusi sota. Äiti on kertonut sodasta.

Kirjastolla voi käydä ihailemassa päiväkotilasten tekemää taidetta aiheesta 100-vuotias Suomi ensi viikon keskiviikkoon asti.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>