Valkeakoskella esitellään pieniä omakotitaloja kotikutoisessa näyttelyssä

Rakentaja Heimo Hirvonen kaavoittaisi Akaaseenkin pieniä omakotitontteja

Muuttovalmiita elementtiomakotitaloja rakentavan akaalaisen Helmitalojen toimitusjohtaja Heimo Hirvonen toivoo, että Akaassakin kaavoitettaisiin pieniä tontteja pienille omakotitalolle.  Helmitaloilta on Valkeakosken talonäyttelyyn valmistumassa kaksi 75 neliömetrin omakotaloa.

Heimo Hirvosen luotsaama Helmitalo tekee edullisia omakotitaloja. Kysyntä on vilkastunut ja Akaaseenkin kohta rakennetaan.

– Minusta Akaankin kannattaisi kaavoittaa enemmän pieniä tontteja. Nykyihminen ei viitsi leikata suuria määriä ruohikkoa ja raataa tontillaan muutenkaan.  Se on muuten jännä ilmiö, että mitä köyhempi kunta, sen enemmän  sillä on varaa tuhlata maitaan suuriin tontteihin. Isossa ja varakkaassa kunnassa on tilanne toisin päin. Tamperekin tekee jopa kolminkertaisin tonttimäärän 10 hehtaarille verrattuna Akaaseen, sanoo Hirvonen.

Akaassa voisi Heimo Hirvosen mielestä järjestää myös talonäyttelyn. Valkeakosken näyttelyalueelle Helmitalojen kohteet tulivat viime viikon torstai-aamuna varhain ja mediatilaisuuden iltapäivällä alkaessa talot olivat pystyssä.

– Talon on kasattu kahdesta osasta. Katot tehtiin ensiksi sokkelin päällä ja nostettiin täällä palkoilleen. Tavallisesti teemme sisätöitä valmiimmaksi tehtaalla, mutta en viitsinyt näiden antaa täällä enää odottaa.

Valkeakoskelle rakennettavat talot on myyty. 188 000 eurolla saa muuttovalmiin kodin, jossa on talon lisäksi autokatos. Myös pihatyöt on tehty.

– Nyt näyttää talokauppa taas käyvän, mutta kyllä se olikin tässä hiljaista pitkän aikaa. Pienistä omakotitaloista ollaan kiinnostuneita. Meillä on Toijalan keskustassa valmiina pieniä rivitaloasuntoja, mutta niiden kauppa taas ei käy, sanoo Hirvonen.

Vaihtoehto kerrostalokaksiolle

Valkeakoski järjestää talonäyttelyn Länsi-Lintulan uudella asuinalueella 4.–13. elokuuta. Samalla suunnalla järjestettiin asuntomessut 2009. Esittelyyn valmistuu 16 kohdetta. Talonäyttely esittelee pieniä ja edullisia omakotitaloja, jotka soveltuvat pienille perheille tai vaikka kerrostaloasuntoa miettiville vanhemmille pariskunnille.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan 14 kohteen hinnat alkavat ykkösellä. Näyttelyn pienin kohde, 62 neliömetriä, on parasta aikaa myynnissä. Sen hinta on 158 000 euroa. Alueella on kolme kohdetta, joissa ei ole vielä asukkaita tiedossa, sanoo projektipäällikkö Petri Ahonen.

Myös uusiutuvia energiamuotoja on toivottu käytettävän. Rakentajia tähän kannustetaan jopa 2 000 euron alennuksella tontin hinnasta. Niinpä moniin kohteisiin asennetaan muun muassa aurinkopaneelit katolle. Taloihin tulee myös pihakeskukset, joilla varaudutaan sähköautojen lataamiseen.  Talojen ja tonttien on oltava myös muunneltavissa.

Helmitalojen talo nousi tähän vaiheeseen muutamassa tunnissa. Valmista on elokuussa.

– Muutamissa kohteissa on yläkertavarauksia. Joitakin taloja pystyy myös jatkamaan, terasseja pystytään laajentamaan asumiskäyttöön ja pihoille voidaan tehdä tarvittaessa myös lisärakennuksia perheen teineille tai isovanhemmille, sanoo Ahonen.

Ideat kodiksi työpajoissa

Länsi-Lintulan suunnittelun lähtökohtana on ollut, että aamukahville mentäessä ei naapuria tarvitse tervehtiä. Rakennustarkastaja Sirpa Jokela puhuu omasta yksityisestä tilasta, vaikka tontit ovat pieniä ja talot väkisinkin lähellä toisiaan. Yleinen tonttikoko alueella on 442 neliömetriä.

– Tavoitteena on ollut suojattu yksityinen piha. Rakennuksen sijoittelulla, ikkunoiden suuntauksilla ja aitaamisilla tämä on saavutettu. Ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta talot on voitu toteuttaa niin, että pääikkunoita ei ole naapuriin päin, kertoo Jokela.

Kaavassa ei ole määrätty mitään muuta kuin rakennusalueen rajat tonttien ulkokulmille.

–  Rakentaa on voinut kytkettyjä pientaloja, erillisiä pientaloja ja jopa rivitaloja. Jokaisella erillisellä tontilla on 180 neliömetriä rakennusoikeutta, minkä saa laittaa kahteen kerrokseen. Vähemmänkin on saanut rakentaa, sanoo Sirpa Jokela.

Valkeakoski-talon on suunnitellut arkkitehti Severi Blomstedt ja sen ovat rakentaneet Valkeakosken ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat.

Länsi-Lintulan kaavassa ei ole edes rakennustapaohjeita. Valkeakoski on toteuttanut alueella uudenlaista rakentamisen ohjaamista työpajoin.

– Meillä on ollut suunnittelijoille ja rakentajille kaksi työpajaa. Tavoitteenamme oli, että kaikki toiveet ja haaveet tulisivat työpajoissa esille. Näille toiveille on sitten yritetty löytää ratkaisut lainsäädännön rakentamismääräyksistä, kertoo Jokela.

 

Rakennustarkastaja Jokelan mielestä muutos aikaisempaan on oleellinen. Tähän asti kaavojen rakennustapaohjeissa on saneltu kaikki mahdollinen.

– Pääsääntöisesti ihmiset ovat fiksuja. Kyllä he tietävät, mitä haluavat ja mitä voi tehdä. Ihmiset tietysti haluavat persoonallisiakin ratkaisuja, mutta täällä kaikki olivat kiinnostuneita siitäkin,  miten omat ratkaisut soveltuvat naapurin olosuhteiden kanssa.

Kerro haaveesi rakennustarkastajalle

Sirpa Jokelan mielestä sanelun aika on rakentamisessa ohi.

– Tämä on ollut oppimisprosessi myös meille viranomaisille siitä, miten etenemme vuorovaikutteisesti. Tämä ollut todella innostavaa. Perinteisesti ihmisillä on pupu pöksyssä, kun he tulevat rakennusvalvontavirastoon. He eivät uskalla sanoa haaveitaan, kertoo pitkään rakennustarkastajana työskennellyt  Sirpa Jokela.

Kiiruna-taloon muuttaa kaksi poikamiestä. 100 neliön talon lämmityskulut ovat alle 300 euroa vuodessa.

Kuvitellaan, että rakennustarkastajalle eivät haaveet kuulu ja rakennuslupakin saattaa vaarantua.

– Kuitenkin viranomainen hyvin usein löytää ratkaisuja, miten haaveita toteutetaan. Sanotaan suoraan, että viranomaiset ovat aika pitkälle olleet kaukana kansasta. Peiliin katsomista on, sanoo Valkeakosken rakennustarkastaja Sirpa Jokela.

Länsi-Lintulassa on lähdetty siitäkin, että taloa ei laiteta keskelle tonttia, jotta naapuritaloon jäisi palomääräysten edellyttämä kahdeksan metriä suoja-alueeksi. Yksi talo saattaa olla kuuden metrin päässä naapurista, mutta toinen kahden.

 

Asuntomessukaupunki järjestää talonäyttely

Valkeakoskella mietittiin pienten omakotitalojen  – mummon mökkien – rakentamista kaupunginjohtaja Jukka Varosen mukaan jo 2009, jolloin kaupungissa järjestettiin asuntomessut. Silloin mietintä ei tuonut tulosta.

– Millaiset trendit maailmalla nyt menevät? Pienet kerrostaloasunnot ovat kovassa huudossa, mutta pientalomarkkinat supistuvat. Mietittiin, mikä vastaisi paremmin asukkaiden ja rakennuttajien tarpeita. Jospa tekisimmekin pienempiä ja edullisempia asuntoja, kertoo Varonen.

Vuoden 2014 lopussa yhden hengen asuntokuntia oli Valkeakoskella 41,7 prosenttia ja kahden henkilön asuinkuntia 33,6 prosenttia.

– Mihin tarvitaan 300 neliön asuntoa? Varmaan vähemmälläkin pärjäisi.

Talonäyttelyn on Valkeakoski organisoinut omin voimin. Projekti alkoi joulukuussa 2015. Näytteillä on 16 kohdetta.

– Haemme tällä projektilla kaikkien etua, niin kaupungin, asukkaiden kuin rakentajienkin. Haluamme tehdä tästä tapahtuman, josta kaikki hyötyvät. Tämä on kaikille osapuolille edullinen, myös näyttelyyn tuleville vieraille. Toteutamme tässä nyt kokonaan uudenlaisen konseptin ja ihan omalla porukalla, sanoo Varonen.

Osaamista on, koska talonäyttelyä järjestää sama porukka, joka huhki asuntomessujenkin kanssa. Totta kai Valkeakoski tavoittelee myös vetovoimansa vahvistamista. Vuosina 2007–2015 Valkeakoskelle muutti 2 083 ihmistä Tampereelta, 789 Akaasta ja 628 Lempäälästä.

– Lähiympäristöstä meille muutetaan. Myös kaupungin sisällä on voimakas muuttoliike. Ja Helsingin suuntaan meiltä sitten lähdetään, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Varonen.

Arkkitehtiopiskelija Juuso Horelli tekee perheelleen kotia Virosta tuodusta hirrestä. Horelli on suunnitellut 6-neliöisen talon itse. Kustannukset jäävät noin 168 000 euroon, kun omalle ja sukulaisten työlle ei lasketa hintaa. Talon sauna ja vierashuone ovat kylmiä tiloja, joita lämmitetään vain silloin kun niitä tarvitaan.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?