Akaalaiselle kulttuuripariskunnalle 12 000 euron apuraha

Musikaalin ydinryhmään kuuluvat vasemmalta lukien: Pekka Löövi, Suvi-Maria Holkeri-Salmesvuori, Mikko Välimäki, Päivi Tiura-Paavola, Harri Salminen, Minna Kangas, Markus Mantere, Sanna Maicha, Tommi Salminen ja kaimansa Tommi Salminen.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston on myöntänyt Toijalassa asuville teatteritaiteen maisteri Minna Kankaalle ja muusikko Harri Salmiselle 12 000 euron apurahan koko perheen kansalaismusikaalin valmistamiseen. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi perjantaina 12.5. vuosijuhlassaan Tampere-talossa yhden palkinnon ja 87 apurahaa, yhteensä 1 168 000 euroa.

Apurahan saaminen ei ollut yllätys pariskunnalle, sillä he hakivat Suomi 100-juhlavuoden Akaan esitykselle apurahaa lukuisista paikoista. Sen sijaan apurahan suuruus yllätti. Kankaan ja Salmisen työryhmälle myönnetty apuraha on sen suuruinen, kuin summa hakemuksessa oli.

– Yleensä apurahoja saa vain murto-osan hakemastaan summasta. Tämä on tosi hienoa, sillä nyt voidaan maksaa palkkaa ammattilaisille. Ei joka pitäjään tule näin hienoa esitystä, Kangas hehkuttaa.

Musikaalin työryhmä on suuri, siinä on kaikkiaan 80 henkeä, joista lähes puolet on lapsia. Moni on jo ollut muissakin Kankaan ohjaamissa näytelmissä, kuten viime vuonna valmistuneessa Hölmöläisissä. Uusiakin on tullut mukaan, sillä into teatteriin vaikuttaa tarttuvan lasten parissa.

Kangas iloitsee siitä, että lapset saavat nyt henkilökohtaisen kokemuksen historian tapahtumista ja heille jää jopa tunnejälki niistä.

Lisäksi musikaalissa on mukana liuta paikallisia ammattilaisia ja Toijalan mieskuoro. Samassa näytelmässä nähdään siis monia sukupolvia. Kangas toteaa, että se on ”aikamoinen porukka”.

­

Paikallishistoriaa joka pitäjästä

Idea Akaan historiasta kertovasta musikaalista virisi alunperin Salmisen innostuksesta. Hän alkoi työstämään käsikirjoitusta ja musiikkeja tutkimalla paikallishistoriaa. Kansalaismusikaalin käsikirjoituksessa kaikkien Akaan pitäjien historiaan viitataan sekä lauluteksteissä että dialogissa. Varsinaisesta historiasaagasta ei kuitenkaan ole kyse.

– Olen varma, että katsomossa on ihmisiä, jotka tunnistavat musikaalissa esitettäviä tapahtumia. Kylmäkoskelta tulee laulu Jalannin aalloista, Viialasta lasitehtaan tytöistä ja Toijalasta Aki Sirkesaloa ja Arvo Ylppöä unohtamatta.

Myös Kangas tulee osallistumaan käsikirjoittamiseen ja näkymään näyttämöllä. Hänen vastuullaan on myös musikaalin ohjaus.

Kansalaismusikaalin ensi-ilta tulee olemaan Arvo Ylpön koululla juhlasalissa marraskuun 4. päivänä. Kaikkiaan esityksiä on viisi.

– Kiivainta harjoittelu on syksyllä. Nyt on jo harjoiteltu jotain osia.

Musikaalilla on muitakin paikallisia yrityksiä tukijoinaan sekä kaupunki, joka tarjoaa esityksen tilat.

Kangas palkittiin Vuoden freenä

Viime perjantai oli Minna Kankaalle todellinen juhlapäivä, sillä samana päivänä Tampereen Freelance-näyttelijät ry julkista palkitsevansa hänet Vuoden free 2017 -palkinnolla. Palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa.

Palkinto – sadan euron stipendi sekä kiertopokaali – jaetaan ansioituneelle yhdistyksen jäsenelle ja palkinnon myöntämisperusteena voi olla hieno ura, hyvä yksittäinen roolisuoritus tai persoonallinen taiteellinen panostus ammattiin.

Kollegat perustelivat Kankaan valintaa Vuoden freeksi muun muassa seuraavanlaisin sanankääntein:

”Minna on paikallisesti korvaamaton ideanikkari. Järjestää, kouluttaa, tuottaa, ohjaa, kuuntelee, leipoo, ompelee ja menettää hermonsa. Päättää, ettei ikinä enää ja kohta kirjoittaa apuraha-anomusta perusteluina mm. lasten- ja nuortenkulttuurin edistäminen omalla alueella. Tekee arvokasta työtä lasten ja nuorten parissa Akaassa.”

”Vaikuttanut ja vaikuttaa Kolmas tila -ryhmässä. Hienoja, vaikeita, haastavia, ei-kaupallisia teoksia!”

Syksyllä Kankaan voi nähdä muun muassa Yle TV1:n Kotikatsomon sarjassa Korpelan kujanjuoksu. Ensimmäinen kausi uusitaan 6.8. alkaen ja uudet kakkoskauden jaksot tulevat ruutuun 17.9.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?