Toijalan Satama herää

Toijalan Satama on heräämässä talviunestaan. Kesäteatterille on rakennettu uusi uljas katsomo ja uimarannan saunojen peruskorjausta viimeistellään. Lintutorni on tällä hetkellä havainnoitsijan mekka, josta näkee luonnonsuojelualueen kuhinaa. Luontopolkua pitkin pääsee tekemään kivan ja opettavan retken maastoon. Kangassaaren päässä on laavu vaikkapa makkaran paistamista varten.

Sataman kehittämiseksi on tehty monta suunnitelmaa. Jotakin suunnitelmista näyttää toteutuvankin, vaikka odottavan aika tuntuu tuskaisen pitkälle. Aktiivisin toimija on tähän asti ollut Toijalan Moottorivenekerho, joka huolehtii moitteettomasti omista alueistaan Satamassa ja Kekkä-saaresta.

Se, että Sataman vanha asema ja alueen muut rakennukset on annettu Toijalan Näyttämön käyttöön, on pelkästään hyvä asia. Uusi katsomo tuo edustavat olosuhteet kesänautinnolle. Tulevan kesän näytelmän, Vaimokkeen, roolimiehitykset lupaavat hyvää.

Sataman alueeseen kuuluu oikeistaan myös Nahkialanvuoren ulkoilualue, josta pääsee mukavasti Sataman luontopolulle kuulua moottoritien puusiltaa pitkin. Ulkoilualueella ovat kunnostamista varten perustetun yhdistyksen jäsenet tehneet tavattoman paljon. Vuoren päältä löytyy muun muasssa laavu tulisijoineen lepohetkeä varten.

Purjehduskausi alkaa aivan kohta ja Sataman laturit saavat aluksensa. Akaa on satamien kaupunki, vaikka se joidenkin mielestä huvittavalta tuntuukin. Vanajavesi on osa merkittävää vesistöä, jota hyödyntävät paitsi huviveneet myös Hopealinjat-laivayhtiö, jonka sitoutunut osaomistaja Akaan kaupunki on.

Laivayhtiön palveluja hyödynnetään tällä seudulla aivan liian vähän. On selvä, että yhtiö kehittää palvelujaan Tampereen seudulla, koska siellä on potentiaalisia asiakkaitakin eniten. Mutta miksi rakentaa Toijalan Satamaan laivalaituri, jos laituriin saadaan laiva vain silloin tällöin. Käyttäytymisemme ei muutu valtuuston päätöksellä, vaan tottumuksiamme muuttamalla.

Toijalan Satamasta puuttuu edelleen vetovoimatekijöitä, jotka lisäisivät myös laivayhtiön käyttöä. Arajärven uimarannalla kahvilapalvelut tuottaa yksityinen toimija. Miksi näin ei ole Satamassa? Yksityisessä omistuksessa olevan entisen vesilaitoksen kunnostus etenee tänä kesänä.

Suhtautumisemme julkisiin paikkoihin ja tiloihin on muuttumassa. Oikeutta ei pidä ottaa omiin käsiin, mutta yhteistyössä kaupungin kanssa saadaan vapaaehtoisvoimin paljon aikaan. Jos rakennuksia tärvellään, on siihen puututtava. Lasten ja nuorten käyttäytymistä ohjataan kotoa. Lähipuistoistamme voimme jokainen kantaa roskia ja katkenneita oksia pois siistimispäivien yhteydessä.

Toijalan Satamassa ei ole autojen pesupaikkaa, vaikka moni siellä autonsa peseekin. Edelleen rannoilla on myös soutuveneitä, joita ei ole käytetty saati huollettu vuosiin.

Me omistamme julkiset paikat. Nyt jo edesmennyt kansalaisaktiivi Timo Taivaljärvi ehdotti vuosia sitten, että kaupungin puistoja voisi rikastuttaa tuomalla sinne taimia kotipuutarhoista. Tämä idea on jälleen kerrottu ääneen ja kaupunginpuutarhurin opastuksella toteutettavissa. Erittäin suuren suosion kaupungissa saanut Akaan Puutarhahullut-facebookryhmä pystyy tämän idean ohjatusti toteuttamaankin.

Toijalan Satama ja Nahkialanvuoren ulkoilualue ovat tehty käyttöä varten. Ne ovat meidän lähivirkistysalueitamme. Mitä enemmän me näitäkin alueita käytämme, sitä oikeutetumpia ovat myös vaatimukset niiden kunnossa pitämiseksi. Odottavan aika on usein pitkä, mutta sitä voi lyhentää tarttumalla tuumasta toimeen.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>