”Luottamus ei palaa valtuuston päätöksellä”

Tulevallakin valtuustokaudella keskeisissä tehtävissä jatkava Akaan toukokuun loppuun istuvan valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) pitää hyvänä asiana sitä, että kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on ottanut vastaan tilapäisen valiokunnan hänen virkatoimistaan laatimat asiakirjat.

Tekniikan teknillisessä yliopistossa työskentelevä Saila Kallioinen (sd) on johtanut Akaan valtuustoa toukokuun viimeisenä päivänä päättyvän valtuustokauden ajan, neljä vuotta.

– On tavattoman hyvä asia, että hänet on tavoitettu ja tämä kaikkien kannalta ikävä asia saadaan eteenpäin. Minä en tiedä mitä selvityksessä on, sehän ei ole vielä julkinen, sanoo Kallioinen.

Saila Kallioinen on valtuuston puheenjohtajana työskennellyt Viitasaaren kanssa paljon. Hän on yksi 13 valtuutetusta, jotka alunperin halusivat tilapäisen valiokunnan pystyyn.

– En kuvitellut, että asia menisi tällaiseksi. Hyvin harvinaistahan se on, että asiakirjoja ei oteta vastaan.

Puheenjohtaja Kallioinen pitää outona tilannetta, että Aki Viitasaari kaiken tämän jälkeen palaisi hoitamaan virkaansa ”muina miehinä”. Tätä jotkut sosialidemokraatitkin toivovat.

– Niin, että jatkettaisiin kuin ei mitään olisi ollut. Vaikeaa se olisi, kun tässä on vielä tämä kiusaamisasiakin olemassa. Luottamus ei palaudu valtuuston päätöksellä. Eikä nämä kuluneet viikot ole sitä mitenkään lisänneet, sanoo Saila Kallioinen.

Viitasaari löytyi kotoaan

Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on Valkeakosken Sanomien saamien tietojen mukaan vihdoin tavannut haastemies Heikki Sippolan kotonaan Vesilahdella viime keskiviikkona ja ottanut vastaan Akaan valtuuston asettaman tilapäisen valiokunnan laatimat asiakirjat. Akaan valtuusto asetti 22. helmikuuta tilapäisen valiokunnan kaupunginjohtajan erottamiseksi tai siirtämiseksi toisiin tehtäviin.

Kuulutus Aamulehdessä 3. toukokuuta.

– Kyllä näin on tapahtunut. Heikki Sippola on tavannut Viitasaaren ja asiakirjat ovat nyt hänellä. Nyt on menossa 10 päivän aika, jolloin Viitasaarella on mahdollisuus antaa vastineensa. Olemme sopineet, että tilapäinen valiokunta kokoontuu antamaan loppulausuntonsa kaupunginhallitukselle sunnuntaina 21. toukokuuta, kertoo tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Mika Pajasmaa Akaan Seudulle.

Ehtiikö asia valtuustoon 31. toukokuuta?

– Kyllä ehtii. Kaupunginhallitus kokoontunee jo samalla viikolla. Hallitus vie asian valtuustolle. Aikaa on hyvin, jatkaa Pajasmaa.

Tiukka aikataulu johtuu siitä, että pitkällä sairauslomalla oleva Viitasaari ei ole suostunut tapaamaan haastemiestä. Häntä on yritetty tavoittaa 24. maaliskuuta alkaen, jolloin tilapäinen valiokunta sai työnsä valmiiksi. Sairausloma ei ole asian käsittelyn este. Valiokunta kuulutti Viitasaarta ottamaan asiakirjat vastaan kuulutuksin Aamulehdessä ja Virallisessa lehdessä.

 

Kommentti:

On johtopäätösten aika

Olen lyhyen ajan sisällä osallistunut kahteen merkittävään tapahtumaan. Perjantaina 5. toukokuuta vihittiin Urjalan uusi yhtenäiskoulu ja eilen, 11. toukokuuta, esiteltiin tiedotusvälineille Valkeakosken omakotitalonäyttelyalue. Molemmissa näissä tapahtumissa olen tahtomattani joutunut ottamaan kantaa Akaan kaupunginjohtajakysymykseen. Tämä on noloa.

Kun olen lehdessä töissä luullaan, että tiedän, siksi kysytään. Sanon suoraan, että tiedän liian paljon, enkä haluaisi vastata tästä asiasta enää yhteenkään kysymykseen.

Minulle ”kamelin selkä katkesi”, kun yritin viime vuonna virittää kaupungin kanssa yhteistyötä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tiimoilta. Yritimme oikein yhteistä yhdistyksille suunnattua tilaisuutta, joka kommervenkkien jälkeen järjestettiinkin. Hätääntyneet kaupunginjohtajan alaiset kertoivat, että aikeistamme EI tykätty. Eihän näin voi olla. Kaupunginjohtaja ei halua, että 100-vuotiaan paikallislehden kanssa tehdään yhteistyötä.

Urjala ja Valkeakoski paistattelevat toisenlaisessa julkisuudessa. Huomaako kukaan, että siellä pelataan ihan eri peliä kuin meillä? Akaan julkisuuskuvaan on monestakin syystä tullut tahroja, joiden pois pesemiseen menee aikaa. Minusta  Aki Viitasaaresta ei ole Akaan kaupunginjohtajaksi, eikä näiden tahrojen pesijäksi. Nyt sen tiedätte, nimittäin minun mielipiteeni. Minusta Aki Viitasaari ei ole koko virassaoloaikanaan osoittaunut johtajaksi ja esimerkiksi, aloitteiden tekijäksi ja lipunkantajaksi. Tämä on surullista, hyvin surullista.

Jo vuosia sitten kirjoitin pääkirjoituksen, jonka otsikkona oli: Akaata johdetaan edestä. Ei minun mielipiteeni ole muuttunut, saati ollut epäselvä. Tästä huolimatta Akaan Seutuun saa kantaa ja lähettää kaikenlaisia mielipiteitä tästäkin asiasta. Kaikki asialliset mielipiteet painetaan ja laitetaan verkkoonkin.

Akaan Seutu ei ole puolueeton paikallislehti. Se on jumalattoman vakavasti Akaan puolella. Olemme joskus lapsellisenkin innostuneita kaikista sellaisista asioista, joilla tätä mahtavaa kaupunkia viedään eteenpäin.

Tässä on minun johtopäätökseni. Asun Akaassa ja toimin aktiivisesti monissa akaalaisissa yhteisöissä.

Juha Kosonen

Kommentit (3)

  1. Jarmo Pirttijoki

    Hassu otsikko, kunnanjohtaja ei tarvitse muiden luottamusta,kun valtuuston, ja senkin jäsenten kolmasosa riitää luottamuksen säilyttämiseen.. Enemmälti kantaa ottamatta.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>