Topan edustuksen valmennus nuorentui

Topan valmennuskaksikko Jari Hakala (vas.) ja Kim Lingman mietteliäänä. Selkeä 0-4-tappio Tampere Unitedin kakkosjoukkueelle vakavoitti ilmeet.

Toijalan Pallo-49:n edustusjoukkueen valmennuksessa on riittänyt käänteitä viimeisen neljän viikon aikana. Kun futsal-kausi oli vielä kesken, Topan monivuotinen vetäjä Jari Hakala ei voinut irrottautua tehtävistään Futsal-Liigan mitalia metsästävän Leijona Futsalin riveistä. Samaan aikaan Topa valmistautui jalkapallokauteen harjoitusten sekä treenipelien muodossa.

Alkukauden Topaa veti akaalainen Esa Karirinne. Toijalan Pallossa jalkapallouransa aloittanut Karirinne on jo muutaman vuoden ollut Valkeakosken Hakan juniorivalmentajana. Nyt miehellä oli katseet suunnattu muualle, silti hän otti vastaan Topan valmennuksen, jonka pituutta ei oltu määritelty. Topa aloitti Karirinteen johdolla nelosdivisioonan sarjakauden 3–0-voitolla Nekalan Pallosta 20.4.

Alkua pidemmälle Karirinteen pesti punamustien vetäjänä ei jatkunut, sillä miehelle tarjottiin paikkaa Tampereen Ilveksestä seuran B-juniorien SM-sarjajoukkueen valmennustiimissä. Se oli tarjous, josta nousukiidossa oleva valmentaja ei voinut kieltäytyä.

Lingman, Järvi, Hakala

Nyt Topan edustusta vie valmennuspuolella eteenpäin kolmikko, nuorempaa polvea edustavat Kim Lingman ja Jesse Järvi sekä monivuotinen vetäjä Jari Hakala.

– Tässä ratkaisussa ollaan katsottu tulevaisuuteen, joka on selkeästi havaittavissa myös joukkueen pelaajistossa. Joukkue nuortuu valmennusta myöten, toteaa valmentajista vanhin, 1967 syntynyt Jari Hakala.

Hakala painottaa, että hän joutuu töidensä vuoksi olemaan paljon poissa valmennuskuvioista. Näin ollen hänen varaansa ei valmennuksessa voi laskea niin paljon kuin aiempina vuosina.

Vuonna 1995 syntynyt Lingman herättää heti vahvasti mielenkiintoa. Toijalan Pallon kasvatti, joka 15-vuotiaana siirtyi naapuriseura Hakaan. Ura siellä oli vahvassa myötätuulessa, kun 2012 juniori debytoi Hakan edustuksessa. Tuossa ensimmäisessä treenimatsissa oli vastassa HJK. Kova isku tuli vasten kasvoja 2015, kun vasen polvi hajosi. Sitä seuranneet kaksi vuotta ovat koetelleet nuorukaisen sietokyvyn rajoja, sillä tuota ensimmäistä polvioperaatiota on seurannut neljä korjausleikkausta.

– On ollut raastavaa aikaa, mutta eteenpäin on silti pyritty katsomaan. En ole missään vaiheessa halunnut jättää jalkapalloa, siksi tämä pesti tuli hyvään paikkaan. Nyt kun pelikentille ei vielä ole asiaa, halusin polven kuntouttamisen lisäksi jotain mielekästä tekemistä lajin parissa, Kim Lingman kertoo.

Alunperin Lingmanin piti olla Esa Karirinteen aisaparina, mutta toisin siis kävi. 22-vuotiaalla Lingmanilla ei ole aiempaa valmennuskokemusta.

– Kun yhteinen sävel löytyy ja sitoutuminen on korkealla tasolla, uskon siihen, että Topa on vahva ehdokas sarjan eliittiin. Hommaa lähdetään viemään eteenpäin täydellä vakavuudella. Haluan olla täysillä tässä mukana, joten kärkipaikka on tavoitteena, Lingman toteaa.

Valmennustrion täydentää 1990 syntynyt Jesse Järvi. Järvi on ollut edustusjoukkueen kantavia voimia jo vuosia. Kapteeninnauha on pysynyt jo jonkin aikaa tiukasti vasemmassa käsivarressa. Järvi on räiskyvä persoona, jonka sanoilla on painoarvoa. Hänen roolinsa tulee pitkälti olemaan pelaajavalmentaja.

Nuorentuneilla voimilla Topa hakee 2010-luvun parasta sarjasijoitusta nelosessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?