Keskustan koulun tyhjentäminen alkoi – parakkien käyttöönotto viivästyy

Kolme luokkaa opiskelee Metsälinnan tanssilavalla

Niina Lehto (vas.), Perttu Pyylampi ja Essi Kantonen muuttivat luokkineen tiistaina Metsälinnaan. Tilanjakaksi oli tiedossa viisi kuvassa näkyvää sermiä.

Keskustan koululla vielä olevien oppilaiden siirtyminen väistötiloihin alkoi tiistaina. Oppilaat muuttavat Keskustan koulun tuntumaan pystytettyihin parakkeihin, nuorisotilaan, Palokärkeen ja Metsälinnaan. Lisäksi jo aiemmin keväällä oppilaita on siirtynyt Viialan kirjastolle, seurakuntasalille ja Toijalan Monitoimihallille.

Sisäilmaongelmien vaivaamalta Keskustan koululta 12 luokkaa siirtyy parakkeihin. Ensimmäisten luokkien piti muuttaa parakkeihin keskiviikkona 3.5., mikäli parakit on luovutettu koulun käyttöön. Työmaavalvoja Mikko Ahforsin mukaan koulutoiminta ei ala parakeissa vielä keskiviikkona. Tiistaina puolen päivän jälkeen tekemättä oli vielä ilmanvaihdon säätö, käyttöönottotarkastukset ja loppusiivous. Ahlfors ei lähde arvioimaan, koska parakit otetaan käyttöön.

Viisi sermiä 70 oppilaalle

Metsälinnan tanssilavalla aloittivat koulutyön tiistaina 6A, 6C ja 6D-luokat, yhteensä noin 70 oppilasta. Koulupäivän alkajaiseksi oppilaat osallistuivat pöytien ja tuolien kantamiseen saliin. Oppilaiden siirryttyä välitunnille Metsälinnan parkkipaikalle opettajat Perttu Pyylampi, Essi Kantonen ja Niina Lehto jatkoivat tavaroiden järjestelyä salissa.

– Kaikki on vielä tässä vaiheessa sekavaa. Katsotaan, miten tämä lähtee menemään, sanoo 6C-luokan opettaja Essi Kantonen.

Kaikki kolme luokkaa ovat salissa, joka sermein jaetaan kolmeen osaan. Tiistaina luvassa oli salin tilanjakajaksi viisi sermiä.

– Ei tuo riitä vielä mihinkään. Ei näillä saa kahta väliä tukittua. Ehdottomasti tarvittaisiin edes jotain näkösuojaa, Essi Kantonen ja Niina Lehto toteavat.

Nea Heino (takana vas.), Helmi Pussinen sekä Kira Forsblom ja Aada Järvenpää epäilevät, että Metsälinnan salissa on äänekästä, kun samassa tilassa on yhteensä noin 70 oppilasta.

Essi Kantonen, Niina Lehto ja Perttu Pyylampi epäilevät työrauhan saamisen saliin olevan haasteellista.

– Eniten mietityttää tämä yhtenäinen tila, miten täällä voi opettaa, jos äänet kuuluvat luokasta toiseen. Lisäksi niille oppilaille, jotka tarvitsevat tukea ja rauhallista ympäristöä, ei täällä hirveästi ole eriyttämistiloja. Kaikki ovat avonaisia tiloja.

Ruoka Metsälinnan oppilaille kuljetetaan Toijalan yhteiskoulusta, ja ohjaajat, opettajat ja oppilaat huolehtivat sen jakamisesta.

Koska Viialan Metsälinnassa tanssitaan lauantaisin, VPK siirtää talkoovoimin tuolit ja pöydät perjantai-iltaisin pois tanssilattialta ja sunnuntai-iltaisin taas takaisin.

Essi Kantonen ja Niina Lehto kertovat, että oppilaat suhtautuivat ennakkoon muuttoon vastahakoisesti. Opettajien mukaan myös oppilaat miettivät, kuinka iso oppilasmäärä toimii samassa tilassa.

Isosta joukosta lähtee paljon ääntä

6C-luokan oppilaat Helmi Pussinen, Kira Forsblom, Aada Järvenpää ja Nea Heino pohtivat, oliko Metsälinnaan muutto järkevää, kun koulua on jäljellä enää vähän aikaa. Myös tytöt epäilevät työrauhaa.

– Varmaan sisällä on aika äänekästä, kun meitä on niin paljon ja väliin laitetaan vaan jotain sermejä.

Tyttöjen huolenaiheena ovat myös kyykäärmeet, joita heidän kuulemansa mukaan on ollut alueella.

Työrauha mietityttää Essi Kantosta ja Niina Lehtoa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?