Suomen juhlavuosi näkyy Akaan sankarihaudoilla sinivalkoisena teemana

Seurakuntapuutarhuri Paula Pastellin mukaan sinivalkoiset istutukset tulevat Toijalan hautausmaalla sankarihautojen välissä olevaan kukkapenkkiin. Puuristit otetaan pois kesäksi.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Akaan seurakunnan sankarihaudoille Kylmäkoskelle, Toijalaan ja Viialaan istutetaan tänä kesänä sinisiä ja valkoisia kukkia. Haudoille tulee valkoista mukulabegoniaa, sinistä härmesalviaa sekä hopeavillakkoa.

– Korkeampaa salviaa istutetaan keskelle ja begonioita reunoille. Hopeavillakko sopii yhteen niiden kanssa, kertoo seurakuntapuutarhuri Paula Pastell.

Toijalaan tulee viitisensataa, Viialaan 300–400 ja Kylmäkoskelle kolmisensataa kukkaa. Paula Pastellin mukaan sinivalkoista teemaa toteutetaan myös muissa Suomen seurakunnissa.

Aiempina vuosina Akaan sankarihaudoilla on käytetty punaista tarhabegoniaa, joka Pastellin mukaan on ollut varma valinta.

– Toivotaan suotuisia sääolosuhteita, jotta saamme myös sinivalkoisen teeman onnistumaan, Pastell toteaa.

Villiviini rapautti kappelin seinää

Punaisista pikkubegonioista muodostuu tänäkin kesänä Akaan kirkon mäelle sana Akaa. Peruskorjatun Toijalan siunauskappelin edustalle sijoitetaan kaksi 80 senttiä korkeaa sinistä muoviruukkua, joihin valitaan Suomen juhlavuoden teemaan sopivia kukkia. Ruukut ovat samaa sävyä kuin kappelin siniset puuosat.

Ennen peruskorjausta villiviini peitti siunauskappelin etuseinän, jonka rappaus kärsi kasvista. Jatkossa seinusta jätetään vapaaksi istutuksista. Myös rakennuksen toisella sivulla ollut tuijarivistö on saanut lähtöpassit.

Ennen remonttia siunauskappelin etuseinän peitti villiviini, joka vaurioitti rappausta. Seurakuntapuutarhurin Paula Pastellin mukaan jatkossa seinustat jätetään vapaaksi istutuksista.

Akaan seurakunta käyttää kukkaistutuksiin lannoitteet mukaan lukien noin 15 000 euroa vuodessa. Seurakunta tilaa sankarihautojen ja hoitohautojen kukat EJ-Tarhoilta, joka on seurakuntien sopimustuotantoon erikoistunut kauppapuutarha. Yrityksellä on puutarhat Hyvinkäällä, Härmässä ja Soinissa. Ruukkuistutuksiin tulevat kukat seurakunta ostaa paikalliselta Palkinpään puutarhalta.

Kukkapenkkejä aletaan valmistella istutuskuntoon toukokuussa, kun kausityöntekijät aloittavat työnsä. Paula Pastell kertoo, että istutukset aloitetaan yleensä viikolla 23, kun hallanvaara alkaa olla ohi.

Hoitohaudoille begoniaa ja verenpisaraa

Seurakunnan hoitamille haudoille tulee tänäkin kesänä punaista begoniaa ja verenpisaraa. Akaan seurakunnalla on noin 1100 hoitohautaa Toijalassa ja Viialassa. Kylmäkoskella hautoja hoitaa 4H-yhdistys.

– Olemme pyrkineet siihen, että yhdellä haudalla on vain yhtä lajiketta, koska kukkapenkki on liian pieni monelle lajikkeelle. Lisäksi reunakukat kasvavat helposti yli ja peittävät loppukesästä koko penkin, kertoo seurakuntapuutarhuri Paula Pastell.

Akaan seurakunta ei tällä hetkellä käytä hoitohaudoilla perennoja, mutta Paula Pastellin mukaan omaiset ovat jonkin verran kyselleet asiasta. Puutarhuri arvelee, että vaihtoehto selvitetään, jos toiveita edelleen tulee.

Hoitohautojen hoito alkaa toukokuussa ja kestää syyskuuhun. Omaiset voivat ostaa seurakunnalta hoidon kesäksi kerrallaan tai viideksi tai kymmeneksi vuodeksi.

Seurakunta tilaa punaisia begonioita sekä verenpisaroita hoitohaudoille.

Akaan seurakunta on mukana Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa. Toijalan hautausmaalta löytyy toistakymmentä pönttöä. Seurakuntapuutarhuri Paula Pastellin mukaan pönttöjä on tarkoitus ripustaa myös Viialan ja Kylmäkosken hautausmaille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?