Pääkirjoitus: Muutosta halutaan

Sunnuntain kuntavaalien tuloksesta on luettavissa selvästi, että Akaan kunnallispolitiikkaan halutaan muutos. Minkälainen muutos halutaan, onkin jo kimurantimpi juttu.

Jos joku kuvittelee, että kaupunginjohtajakysymys on ratkaistu ja hänen takanaan olevat saivat äänivyöryn, katsoo vain osaa tuloksesta. Johtajan taakse ryhmittyneet ovat jo nyt sellaisessa asemassa Akaan politiikassa, että he varsin hyvin tietävät ongelmien olevan monen vuoden ajalta, joten saavutettiinko voitto äänestäjille voivottelemalla tai vaikenemalla.

Toisaalta uudessa valtuustossakin istuu julkisesti hyvin kriittisesti kaupunginjohtajaan suhtautuneita, joiden ei tarvitse muuttaa kantaansa. Kaikki Akaan kunnallispolitiikassa toimivat tietävät mistä on kysymys. Nyt jos koskaan olisi syytä kertoa syyt erottamiselle julkisuuteen.

Sosialidemokraattien 32,9 prosentin kannatus Akaassa on torjuntavoitto tilanteessa, että liike on vahvasti Akaassa jakaantunut. Kuka yhdistää joukot, kun kaikki eivät halua mennä piirun verran vasemmalle kuuntelemaan käskynjakoa Viialan työväentalolla.

Vihreät saivat äänivyöryn ja neljä valtuustopaikkaa. Heli Piirainen ei ole enää huutavan ääni korvessa. Muutoksen halusta tämä 11,8 prosentin kannatus kertoo, muuta mistä se kumpuaa. Se kumpuaa välinpitämättömyydestä. Akaassa on Toijalan ja Viialan kunnallispolitiikan jäänteinä totuttu johtamaan kaupunkia kabineteista, työväentaloilta ja suvuista. Konsultin laatima talouden tasapainottamisohjelma tuli jostakin ja hyväksyttiin ajattelematta seurauksia. Sivistysjohtaja jopa naureskeli heille, jotka tulivat julkisuuteen kertomaan, että päivähoitomaksuluokkia voisi olla enemmän. Myös luokkakokojen suurentamisesta ja tuntikehyksestä pauhattiin kuuroille korville.

Osan vihreiden menestyksestä selittää halu avoimuuteen. Koulujen sisäilmaongelmista ei ole kerrottu rehellisesti. Tutkimustuloksia on salattu, koska ammattitaito ei ole riittänyt kertomaan, kuinka edetään. Vanhemmat ovat epätietoisia ja vihaisia. Vihreät ovat myös pystyneet selkeästi kertomaan haluavansa Akaan raiteille.

Keskustan tilanne on uusi. Puolue sai vaaliliiton ja kristillisdemokraattien Mika Setelän loistavan menestyksen, 198 ääntä, nostetta, mutta syntynyt valtuustoryhmä on mielenkiintoinen. Kyntömiehiä on kaksi ja mitä tekee vanha uusi Jukka Ahonen, jolle Akaa on olemassa vain ristisanatehtävissä. Uusi Mervi Pulkkinen sen sijaan  pistää toivonsa yhteistyöhön. Keskusta sai 11,8 prosentin kannatuksen.

Kokoomus nuoreni ja linja terävöityi. 23,0 prosentin kannatus ei ole tässä tilanteessa huono saavutus. Väistyvä valtuutettu Eero Lapinleimu olisi voinut kaupunginjohtaja-asiassa pitää suunsa kiinni tai ainakin kertoa julkisuuteen, miksi jätti aikanaan kaupunginhallituksen jäsenyyden ja henkilöstöjaoston puheenjohtajuuden. Sami Rajala teki hienon somevaalityön ja 188 ääntä. Kokoomuksen läpimenneiden pienin äänimäärä oli Mirva Ritarilla, 99. Pudonneiden listalta löytyy kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen, 91 ääntä, mikä on Akaalle menetys.

Sauli Turja kuoppasi Akaan Sitoutumattomat, koska sille ei löytynyt kannatusta. Nyt Turja tuli valtuustoon takaisin komeasti 91 äänellä. Heli Einola-Virtanen oli aktiivinen somessa ja sai muhkeat 138 ääntä. Tavallisen ihmisen asialla ilmoitti aidosti monesti olevansa myös Janika Rekola ja se kannatti. Kolmen hengen ryhmä on jälleen kasassa.

Vasemmistoliitolle oli käydä hullusti, mutta Jukka Saari, 185 ääntä, ja Tuija Toivonen-Perttunen, 93 ääntä, pelastivat tilanteen. Matti Humaloja, 84 ääntä, voi jatkaa omien polkujensa kulkemista huojentuneena.

Vaalien tuloksesta näkee hyvin monenlaisen muutostarpeen. Tulevat neuvottelut ratkaisevat Akaan suunnan. Ongelmia on paljon ja kaupunki strategiaa vailla. Äänestysprosentti 57,4 kertoo siitä, että liian monelle ovat Akaan asiat se ja sama.

 

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>