Loppusuoran loanheitto yllätti yhden naisen valtuustoryhmän

Kuntavaaleissa 2008 Kylmäkoskella oli yksi vihreiden ehdokas, Heli Piirainen. Hän sai 63 ääntä, viidenneksi eniten koko kunnassa, ja pääsi valtuustoon.

Heli Piirainen kertoi Akaan Seudun vaalikarnevaalissa 30.3.2017, että hänen mielestään on arvovalinta, mitä kuluja Akaan valtuusto leikkaa.

Kuntavaaleissa 2012 Kylmäkoski oli liittynyt Akaaseen, ja vihreillä oli viisi ehdokasta. Heistä ainoana pääsi valtuustoon Heli Piirainen 135 äänellä.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Akaassa oli vihreä ehdokas, Heli Piirainen. Hän sai 467 ääntä, joista 190 tuli omasta kotikaupungista. Arkadianmäelle Piirainen ei päässyt.

Viime viikolla oli taas kuntavaalit. Vihreillä oli Akaassa 16 ehdokasta. Heistä neljä pääsi valtuustoon, ja eniten ääniä, 185, sai Heli Piirainen. Koko Akaassa sillä irtosi jaettu pronssi 134 ehdokkaan kisassa.

Äänikuningatar epäili mahdollisuuksiaan

Vihreiden vaalitulos tietää sitä, että 1.6.2017 päättyy Heli Piiraisen urakka yhden naisen valtuustoryhmänä. Miltä se tuntuu?

– Minä itkin eilen, koska olin niin onnellinen siitä, että minun ei tarvitse olla enää yksin. Tämä on ollut tosi raskas kausi, ja tuskin se tästä helpommaksi muuttuu. Mutta nyt on ainakin hyvät kaverit tekemässä uutta Akaata minun kanssani, Piirainen sanoi maanantai-iltana.

Valtuustokauden loppusuora on saanut Piiraisen epäilemään omia mahdollisuuksiaan.

– Jos olen ihan rehellinen, en uskonut alkuunkaan, että äänimäärä nousisi viimekertaisesta. Aika paljon on lokaa lentänyt tämän kevään aikana Viialan demareiden ja vasemmiston taholta, mikä on ollut erittäin ikävää, Piirainen sanoo.

– Olen miettinyt, vaikuttaako se äänestystulokseen, mutta onneksi ei. Ehkä se johtuu siitä, että olen seisonut suoraselkäisesti sanojeni ja päätösteni ja kannattamieni asioiden takana.

Eniten surettaa demareiden hajaannus

Heli Piiraisen päälle lentänyt loka on liittynyt kaupunginjohtaja Aki Viitasaarta kohtaan osoitettuun epäluottamukseen ja hänen irtisanomisensa valmisteluun. Poskettominta on Piiraisen mielestä ollut Matti Humalojan (vas) ryöpytys valtuuston kokouksessa ja Hannu Järvisen (sd) esityksestä kaupunginhallituksessa tehty tutkintapyyntö poliisille.

Heli Piirainen pitää poskettomana Matti Humalojan ryöpytystä valtuuston kokouksessa helmikuussa 2017. Humaloja sanoi, että kenelläkään ei ole mitään tietoa kaupunginjohtajan irtisanomista valmistelevan valiokunnan asettamisen syistä.

– Oli sovittu, että yritetään hoitaa asia hienotunteisesti eikä lähdetä revittelemään likaisilla yksityiskohdilla, ja sitä käytti Pro Aki -porukka vaaliaseenaan. Loistavat tyypit kuten Rantalan Harri ja Kallioisen Saila maksavat kovaa hintaa siitä, että he ovat olleet ryhdikkäitä, Piirainen suree demareiden hajaannusta.

– He ovat käyttäneet toistensa kampittamiseen sen loistavan energian, mitä heissä on. Se on kaikista surullisin juttu.

Rantala ja Kallioinen olivat viime kuntavaalien menestyjiä, ja Kallioinen johtaa puhetta valtuustossa. He kuuluvat Hannu Järvisen tavoin Viialan työväenyhdistykseen mutta toisin kuin Järvinen, pariskunta on kaupunginjohtajan irtisanomisen kannalla. Kallioisen äänisaalis putosi viime viikon vaaleissa valtuuston keskikastiin, ja Rantala jäi valtuuston ulkopuolelle.

Nyt ei äänestetty kaupunginjohtajasta

Maanantai-iltana vihreiden kokouksessa Heli Piirainen oli ehtinyt kuulla Akaan Seudun verkkolehden vaalivalvojaisjutussa olleen Hannu Järvisen näkemyksen. Järvisen mielestä vaalituloksesta voi päätellä, että kaupunkilaiset näyttävät olevan kaupunginjohtajan takana.

– Pojat ovat päästäneet juhlahumussaan vähän höpöhöpöjä suustaan. Kunhan he humustaan laskeutuvat, heidän kannattaa laskea äänestystulokset ihan kunnolla ja miettiä uudemman kerran, Piirainen sanoo.

– Tässä ei äänestetty siitä, kuka on pro kaupunginjohtaja ja kuka ei vaan siitä, kuka tekee Akaasta sellaisen kuin sen pitää olla. Tässä on Akaan rakentajia äänestetty valtuustoon. Se näkyy Setälän Mikan (kd) äänipottina, se näkyy Sami Rajalan (kok) loistavassa tuloksessa ja se näkyy meidän aivan käsittämättömässä vihervyöryssä.

Piirainen myöntää, että monesti olisi tehnyt mieli avata Pandoran lipas, kun vastapuoli on tivannut kaupunginjohtajan epäluottamuksen syitä.

– On ollut tosi vaikea olla hiljaa senkin takia, että olen ollut avoimuuden äänitorvi. Mutta tässä asiassa on ollut perustelut sille, miksi asioita ei ole lähdetty revittelemään kesken tilapäisen valiokunnan työskentelyn, valiokuntaan kuuluva Piirainen sanoo.

– Toivon, että pääsemme nopeasti pyytämään lausumuksen kaupunginhallitukselta. Silloin kaikki se aineisto, joka valiokunnalla on ollut käytössä, tulee julkiseksi. Kuurupiiloleikistä, jota kaupunginjohtaja tällä hetkellä leikkii, voi vetää aika pitkälti omat johtopäätökset.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>