Perusopetuslaki edellyttää tervettä oppimisympäristöä - Metsälinna ja Palokärki opetuskäyttöön

Mika Setälän mielestä tosiasioiden myöntämisessä viivyteltiin

Akaan opetuslautakunta haluaa tekniseltä toimelta vapuksi tilat, jonne voidaan siirtää Keskustan koululla vielä olevien noin 300 oppilaan opetus.

Akaan koulutuslautakunta ohjeisti edellisessä kokouksessaan 6.4. teknistä toimea hankkimaan 2. toukokuuta mennessä sellaiset tilat, joihin saadaan siirrettyä koko Keskustan koulun tämänhetkinen toiminta. Asia ei ollut esityslistalla omana pykälänä vaan se käsiteltiin kohdassa Muut asiat, jossa lukee: Viialan yhtenäiskoulun väistötiloja tilataan oppilasryhmän toiminnan edellyttämä määrä.

– Perusopetuslaki edellyttää tervettä oppimisympäristöä. Me haluamme noudattaa perusopetuslakia, ja se asettaa meille sellaisen velvoitteen, että 2.5. talon pitää olla tyhjä, koulutuslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä (kd) kertoi Akaan Seudulle.

– Jos ollaan asteikolla 1–6 kohdassa 5, kyllä meidän pitää reagoida nopeasti, Setälä viittaa professori Tuula Putuksen taannoiseen riskianalyysiin.

Riskianalyysin mukaan sekä henkilökuntaan että oppilaisiin kohdistuu Keskustan koululla terveydensuojelulain ja työturvallisuuslain tarkoittama terveydellinen riski, joka on suuruudeltaan erittäin merkittävä.

Erittäin merkittävästä seuraava ja vakavin on sietämätön riski, joka edellyttäisi tilojen välitöntä sulkemista. Keskustan koulun osalta Tuula Putus suositteli maaliskuussa opetuksen siirtämistä muutaman kuukauden sisällä väistötiloihin, joiden kunto ja turvallisuus tulee myös varmistaa.

Parakkeja ja rahaa tarvitaan lisää

Mika Setälän mukaan kaikki loput oppilaat ja henkilökunta halutaan siirtää koulun viereen hankittaviin parakkeihin. Tämä tietää sitä, että teknisen toimen kahdessa vaiheessa kilpailuttamat 12 opetustilaa eivät riitä.

– Sivistynyt arvio on, että 18 parakkia riittäisi. Niiden lisäksi ei tarvitsisi käyttää muita väistötiloja kuin ne, mitä nyt on käytössä, Setälä kertoo.

Tällä viikolla kaupunki tiedotti, että toukokuun alkuun mennessä Keskustan koulun viereen tenniskentälle nousee kahteen kerrokseen siirtotilat 12 opetusryhmälle. Mika Setälä kertoi aiemmin, että kuuden lisäparakin hankinta on teknisellä toimella valmistelussa, mutta kaupungin tiedotteen mukaan toukokuussa käytetään 12 parakin lisäksi Viialan VPK:lle kuuluvien Metsälinnan ja Palokärjen tiloja. Kaupungin tiedotteesta ei käy ilmi, tyhjennetäänkö koko rakennus koulutuslautauknnan ohjeistuksen mukaan.

Akaan valtuusto on myöntänyt määrärahat vasta 12:een parakkiin, joten uusi hankinta vaatisi myös uuden lisämäärärahan kaupungin budjettiin. Metsälinnasta ja Palokärjestä maksamaansa vuokraa kaupunki ei tiedotteessa kertonut. Metsälinna on kahviolla varustettu tanssisali. Palokärki taas on vapaa-ajan viettoon tarkoitettu pyöröhirsitalo Varrasniemessä, Jumusen rannalla.

Tosiasiat oli voitu myöntää

Mika Setälän mukaan tilanne on elänyt ja muuttunut sitä mukaa, kun diplomi-insinööri Kari Immosen työryhmä on tutkinut Keskustan koulun sisäilmaongelman syitä. Julkisuuteen on kerrottu, että kostean betonin päälle asennetut muovimatot on suurelta osin uusittava, koska ne aiheuttavat haitallisia päästöjä. Näin tekevät myös koulun rakenteisiin jääneet mikrobivaurioituneet materiaalit. Ilmanvaihtokoneiden kunnossa ja toiminnassa sekä viemäreissä on myös ollut ongelmia.

– Kaikki tieto, mikä tähän mennessä on tullut, on mennyt negatiivisempaan suuntaan. Parakkien tarve kasvaa koko ajan, Mika Setälä sanoo.

Keskustan koulua tutkiva Kari Immonen kertoi 29.3. Akaan valtuustolle, että koulun korjaukset alkavat kesäloman alkaessa. Valtuusto myönsi määrärahat 12 parakille toukokuun alusta vuoden loppuun.

Akaan teknisen toimen omat arviot sisäilmaongelmien ja homelöydösten syistä ovat syystalvesta alkaen vaihdelleet liian kuivasta sisäilmasta oppilaiden kenkien aiheuttamaan liialliseen kosteuteen. Mika Setälän mielestä nykimällä etenevä parakkien hankinta ja muu epävarmuus olisi voitu välttää sillä, että olisi tunnustettu tosiasiat puoli vuotta sitten.

– Nyt mennään käsikopelolla, Setälä sanoo.

Tässä vaiheessa hän vastaa vain kaksisanaisesti kysymykseen, kuinka tyytymättömiä koulutuslautakunnassa ollaan siihen, että tekninen toimi ei tunnustanut tosiasioita.

– Olemme tyytymättömiä.

Setälä sanoo tietävänsä, että myös Toijalan Monitoimihallin väistötilojen kunnosta on epäilyjä.

– Toivon, että tekninen toimi selvittää koulutoimelle ja vanhemmille, mikä niiden käytettävyys on. Jotkut siellä ilmeisesti saavat oireita, sanoo koulutuslautakunnan puheenjohtaja.

Akaan kaupungin maaliskuisen tiedotteen mukaan tarkoituksena on, että syksyllä siirtorakennuksissa ovat kaikki Keskustan koulun oppilaat, ja muista väistötiloista luovutaan. Tämä tarkoittaisi yhteensä lähes 30 erikokoisen väistötilan hankintaa.

– Meillä on kesä aikaa säätää. Syksyllä tilanne on selkeämpi, Setälä sanoo.

Näihin parakeihin on tarkoitus siirtää 12:n Keskustan koululla vielä olevan ryhmän opetus toukokuun alussa. Niiden lisäksi käytetään nykyisiä väistötiloja Viialan kirjastolla, seurakuntasalilla ja nuorisotilalla sekä Toijalan Monitoimihallilla. Uusina väistötiloina tulevat käyttöön myös Viialan VPK:n omistamat Metsälinna ja Palokärki. Kuva: Tarja Antola

 

 

Yksi kommentti

  1. Sari Kaajala-Selkama

    Hyvä asia, että nyt vihdoin hoidetaan asiaa. Haluaisin myös vastauksia Setälältä, tekniseltä toimelta ja sivistysjohtajalta siihen, mitä koulutuslautakunta aikoo tehdä pahoista sisäilmaongelmista kärsivälle Viialan alueen Rasin koululle, jossa opettajista ja avustajista on sairauslomilla ollut jo pidempään yli puolet ja osa oppilaistakin saa oireita? Rasilla on siis esikoulusta – 5:teen luokkaan koululaisia. Entä Uutisoitu Kirkonkylän koulu Kylmäkoskella, mitkä ovat sitä koskevat väistö- ja remonttisuunnitelmat? Vaan kannattaisiko Yhdistää joukkoja ja rakentaa Kylmäkoskelle koulukiinteistö, johon voisivat siirtyä vastaisuudessa myös osa Viialan yhtenäiskoulun oppilaista ja koko Rasin koulu lakkautettaisiin jo muutenkin vanhanaikaisena ja opetusta palvelemattomana tilana (mm. liikuntasalitilat puuttuvat edelleen). Kyllä Akaan kaupungin kaikilla oppilailla ja opetushenkilökunnalla pitää olla lain mukaan oikeus terveisin työskentelytiloihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?