Hannu Järvisen mielestä johtajuuskriisi näkyy vaalituloksissa

”Akaalaiset näyttävät olevan kaupunginjohtajan takana”

Viialan työväentalolla tuloslaskentaa seurasivat muun muassa Timo Saarinen, Sari Saarinen, Henri Palm sekä Saija Roininen ja Jarno Palander.

Viialan työväentalolle kokoontui vajaa parikymmentä demaria seuraamaan sunnuntai-iltana vaalien ääntenlaskentaa. Joukko muodostui pääasiassa ehdokkaista ja heidän lähipiiristään. Saija Roinisen hoitaman tulospalvelun lisäksi tarjolla oli makkaraa, salaatteja, patonkia, olutta ja kahvia.

Vaalivalvojaisten osanottajat taputtivat ja hurrasivat useaan otteeseen demarien tulokselle.

–  Me ollaan voittajia. Me saamme kaupungissa asioita hoidettua, kun vasemmistolle saadaan valta, ilmoitti valtuustoon paluun tekevä Timo Saarinen, joka siirtyi Viialasta vielä jatkamaan vaali-iltaa Metsola-saliin Toijalaan.

Puoli kymmenen aikaan illalla veteraanipoliitikko Raimo Järvisellä oli ilmoitettavaa.

– Demarit haluavat kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.  Tulosten perusteella näyttää siltä. Toijalan kantaa en tiedä, mutta meillä se on tämä, Raimo Järvinen totesi.

Samaa mieltä on myös nuorempi Järvinen,  Viialan työväenyhdistyksen puheenjohtaja, valtuutettu Hannu Järvinen.

– Kyllä näillä tuloksilla.

Piirun verran vasemmalle

Serkukset Timo Saarinen (vas.)  ja Hannu Järvinen ovat molemmat Akaan uudessa valtuustossa, Saarinen 138 äänellä ja Järvinen 155 äänellä.

Lopullisia tuloksia iltakymmenen jälkeen katsellessaan Hannu Järvinen sanoo kaupunginjohtajakysymyksen näkyvän tuloksissa.

– Akaalaiset näyttävät olevan kaupunginjohtajan takana. Kaupunginjohtajan erotusprosessi on näköjään vienyt ääniä niiltä, jotka ovat siinä mukana.

Järvisen mukaan demarien on aika siirtyä piirun verran vasemmalle.

– En ole ollut nyt kauhean tyytyväinen. Meillä on pienessä ryhmässä tehty päätöksiä. Se on näkynyt tässä kaupunginjohtajan erotusprosessissa, että suppeassa ryhmässä on tehty suunnitelmia ja ryhmäpuheenjohtajilla on ollut aikamoista valtaa, Järvinen sanoo.

Järvinen kertoo tavanneensa vaalikentillä varsinkin vanhempia ihmisiä, jotka ovat kertoneet pettyneensä ja jättävänsä kaupunginjohtajakysymyksen takia kokonaan äänestämättä. Järvisen mielestä vanha valtuusto saisi uudelleen miettiä kaupunginjohtajan irtisanomisprosessia.

– Kun uusi porukka aloittaa, alkaa se rakentaa uutta, yhtenäistä Akaata.

Järvisen mielestä tulevan valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on saada koulut kuntoon sekä huolehtia taloudesta.

Järvinen myöntää olevansa ”pikkaisen pettynyt” demarien 12:een paikkaan, kun hänen oma vaali-illan veikkauksensa oli 14 valtuutettua. Järvinen itse kasvatti omaa äänimääränsä viime vaalien 116:sta äänestä 155:een ääneen ja oli Harri Rämön jälkeen toiseksi eniten ääniä saanut demari Akaassa. Järvisen mukaan henkilökohtaisessa vaalityössä jäi vielä petrattavaa ainakin mitä tulee vaalikoneisiin, joihin hän ei vastannut lainkaan ajanpuutteeseen vedoten.

Järvinen toteaa suvun olleen Akaan kuntavaaleissa vahvoilla, koska serkku Timo Saarinen valittiin valtuustoon 138 äänellä.

– Ei meillä sentään noin paljon sukulaisia ole, tuumaa Järvinen serkusten lähes 300 äänen potista.

Järvisen perheessä juhlat eivät jääneet ainoastaan vaali-iltaan, sillä päivään kuului myös tyttärentyttären ristiäiset Akaan kirkossa.

Puolueenvaihdon piti petrata asemia

Demarien ehdokkaana ollut Arto Lehtinen (edessä) seurasi tuloskaskentaa vanhempiensa Kirsi Lehtisen ja Mauri Lehtisen kanssa. Arto Lehtinen sai vaaleissa 59 ääntä, mikä ei riittänyt valtuustoon asti. 

Viialan työväentalon vaalivalvojaisten pettyneimpiin kuului Henri Palm, joka viime vaaleissa nousi valtuustoon Perussuomalaisten ehdokkaana 86 äänellä. Nyt demarien listalla äänisaalis jäi 21:een. Etukäteen Palm uskoi, että puolueenvaihto olisi petrannut asemia ja olisi vedonnut tuttuihin ammattiyhdistysihmisiin.

– Yritän ajatella positiivisesti, että olen nyt sellaisessa ryhmässä, että pystyn vaikuttamaan myös taustalta. Ryhmätyö on tärkeää.

Kati Järvinen kertoo tehneensä mielellään vaalityötä miehensä Hannun hyväksi.

Lauri Lehtinen toivoo päättäjien vievän Akaan johtajuuskriisin sovinnolla maaliin. Viialan työväenyhdistyksen taloudenhoitaja Ulla Lehtinen (vas.) kaipaa sopua sekä koko kaupungin kehittämistä, eikä pelkästään Toijalan. Lea Järvinen on Lehtisten kanssa samaa mieltä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?