Kudonnan erikoisuudet esittäytyvät kansalaisopiston kevätnäyttelyssä

Tekstiilityön opettaja Riitta Ala-Krekola esittelee kahteen kertaan kudottuja mattoja, jotka ovat Marja Sirolan ja Minna Junnilan käden jälkeä. Riitta Ala-Krekola kertoo videolla, kuinka matto tehdään. Videon voit katsoa Digilässä.

Valkeakoski-opiston kevätnäyttely avautuu Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa lauantaina 8.4. Näyttely esittelee Akaan alueen ryhmissä syntyneitä kudonta-, tekstiili-, tilkku-, huovutus- ja nypläystöitä sekä puu- ja posliinitöitä, keramiikkaa ja hopeakoruja.

Tekstiilityön opettajan Riitta AlaKrekolan mukaan kansalaisopistolla on takanaan Akaassa vilkas vuosi. Valkeakoski-opisto on toiminut opetuksen järjestäjänä reilut kaksi vuotta Akaan Opiston liityttyä siihen vuoden 2015 alusta.

– Ensimmäisenä vuonna kaikki oli uutta ja outoa, mutta nyt se alkaa tasaantua. Esimerkiksi aktiivimaksun kaipaus on loppunut kokonaan, tekstiilityön opettaja Riitta AlaKrekola arvioi.

Hapsuja ja pyöreitä kuvioita matossa

Kansalaisopiston kevätnäyttelyssä pääsevät esiin muun muassa kudonnan erikoistekniikat: kahteen kertaan poljetut, kahteen kertaan kudotut sekä varsienvaihtolaitteella ja viuhkakaiteella kudotut työt. Lopputuloksena on syntynyt kudonnaisia, joista löytyy niin kahteen suuntaan kulkevaa vinoviivoitusta, värikkäitä hapsuja kuin myös pyöreitä sekä kapenevia ja leveneviä kuvioita.

Akaan kudontaryhmiin Toijalassa, Viialassa ja Kylmäkoskella on osallistunut 11–15 käsityöharrastajaa.

– Meillä on ollut kudonnassa loistava vuosi. Ja mikä hienoa,  naiset muodostavat porinaryhmiä, joissa he yhdessä miettivät kudevalintoja ja värejä. Meininki on hirveän kiva, Riitta Ala-Krekola kehuu.

Laineita ja lehtiä vapaalla kädellä

Huovutustyöt ovat yksi tekstiilityön opettaja Riitta Ala-Krekolan lempiaiheista. Ella Niinistön valaskala on kissan pesä. Kuvat Lauri Peltoniemi.

Tilkkutöiden tekijät ovat heittäytyneet villeiksi ja vapaiksi leikkaamalla tilkkuja vapaalla kädellä. Vapaan käden jälkeä voi ihailla muun muassa tyynyissä ja mekossa.

– Tähän asti on vuosikausia harjoiteltu leikkaamista suoraan ja tarkkarajaisesti ja sitä varten on olemassa pelit ja vehkeet, ja nyt leikattiinkin vapaalla kädellä, ilman viivottimia. Liikkeelle on lähdetty yksinkertaisilla laineilla ja lehtimuodoilla, Riitta Ala-Krekola kertoo.

Opiston kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti kierrätystäkään ei ole unohdettu. Sitä on noudatettu muun muassa värjätyissä kengissä sekä spiraalitekniikalla toteutetussa matossa, joka on tehty vanhasta pussilakanasta.

Kevätnäyttely päättyy 20.4. Näyttely on avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 11–16 sekä arkisin kello 15–18. Pääsiäisen ajan 13.–17.4. näyttely on suljettu.

Marjo Huikon mustavalkoinen matto on tehty varsienvaihtolaitteella. Idea kuviolle on syntynyt Marimekon Siirtolapuutarha-teemasta.

Tilkkutöiden tekijät ovat leikanneet tilkkuja vapaalla kädellä. Vasemmalla Hilkka Järveläisen tyyny ja keskellä ja oikealla Terttu Niemen tyynyt.

Maija Majurin spiraalitekniikalla tekemä punainen matto on vanhasta pussilakanasta. Kierrätysteema näkyy myös Ulla Tommilan värjätyissä kengissä. Kassi on Marja-Leena Järvisen ja kelta-violetti spiraalimatto Riitta Mäkelän työ.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>