Harri Rantala ei usko Mäntymäen kilpailutuksen etenevän

Harri Rantala (oik.) ei usko, että Mäntymäen palveluiden kilpailutushanke etenee, koska Attendolla on jo tontti uutta hoivakotia varten.

Yhtenä ajankohtaisena aiheena Akaan Seudun vaalikarnevaalissa käsiteltiin vanhustenhoidon yksityistämistä. Pohjoismaiden suurin terveydenhuollon ja hoivapalvelujen yritys Attendo teki viime vuonna Akaalle tarjouksen Viialassa olevan Mäntymäen vanhainkodin ostamisesta. Akaa päättikin myydä koko vanhainkodin mutta pyysi tarjoukset sekä rakennuksesta että toiminnoista avoimella kilpailulla.

Tämän vuoden helmikuussa kaupunki myi Attendolle uusia hoivakoteja varten tontin sekä Viialasta että Toijalasta. Päätoimittaja Juha Kosonen kysyi nykyisiltä ja tulevilta ehdokkailta, minkä ihmeen takia näin toimitaan, kun koko vanhustenhoito on siirtymässä reilun puolentoista vuoden päästä maakunnan vastuulle.

– Minulle se ei ole valjennut, enkä ole siihen lähdössä mukaan, mutta näyttää siltä, että estääkään en voi, totesi valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Saari (vas).

Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtajan Harri Rantalan (sd) mukaan Mäntymäessä on vähän yli 30 asiakaspaikkaa kahdessa kerroksessa, ja rakennus on niin vanha, että tuleva maakunta ei tule sitä kovin montaa kertaa ravitsemaan. Rantala kuitenkin arvelee, että Akaan kilpailutushanke ei etene.

– Se on erinomaisen hienossa paikassa, ja toivotaan, että sillä alueella jatkossakin tarjottaisiin niitä palveluja. Mutta minä kyllä epäilen sitä itse sen takia, että kun yksityinen on ottanut tontin itselleen, niin sehän rakentaa yhteen tasoon sille alueelle eikä missään tapauksessa lähde rakentamaan nykyisen Mäntymäen alueelle.

Hyvä diili vai pakon edessä myydyt tontit?

Jukka Saaren mukaan Mäntymäen ostotarjouksessa on kyseessä yrityksen hyvin aggressiivinen esilletulo yhteistyössä Akaan oman valmistelun kanssa.

– Jostainhan yritys on saanut lukuja. Minun mielestäni on antauduttu niin, että kun yksityinen aggressiivisesti markkinoi tätä mahdollisuutta, että he ostaisivat Mäntymäen, se otettiin hirveän todesta.

Keskustan Jouni Vaittisen mielestä Akaa on oikealla tiellä yksityistäessään vanhustenhoitoa.

Jukka Saaren tavoin kaupunginhallituksessa istuva Jouni Vaittinen (kesk) on sitä mieltä, että Akaa ei ole antautunut vaan tehnyt hyvän diilin.

– En ymmärrä, miksi osa vasemmistosta ja vihervasemmistosta pitää yksityistä palveluntuottajaa kauheana mörkönä. Vanhustenhuolto on hyvin säädeltyä, ja siellä on tarkat mallit, minkä mukaan toimitaan.

Vihreiden valtuutettu Heli Piirainen vastasi Vaittiselle samoin tein ja totesi, että antauduttu ei olla.

– Olen henkilökohtaisesti näyttänyt jokaisessa tilaisuudessa puolivihreää valoa yksityistämiselle, mutta Attendo on sellainen monikansallinen riistofirma, jolla ei – niin kauan kuin minä pystyn asiaan vaikuttamaan – ole mitään asiaa Akaaseen. Tässä ei ole kysymys siitä, että haluamme Attendon. Olemme vain myyneet kaksi tonttia ja nekin vain sen takia, että meillä ei ollut mitään perusteita kieltäytyä.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok) totesi Attendosta, että siinä markkinavoimat toimivat, kun haetaan tehokkaita prosesseja hyvin säädeltyyn toimintaan.

Vihreiden Heli Piirainen (toinen vas.) vastasi Jouni Vaittiselle tämän vihervasemmistoajatuksiin.

– Usein ne ovat tehokkaampia kuin kunnan prosessit. Kyllähän me myydään tontti, jos yritys haluaa. Kilpailuttaminen on sitten eri asia. Me voidaan laittaa sinne erilaisia ehtoja. Voimme laittaa yhtiön kotipaikaksi vaikkapa Suomi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?