Antti Maijala valitsi ay-liikkeen kunnallispolitiikan sijasta

”Täällä on helpompi vaikuttaa niiden asioihin, joita edustaa”

Vasemmistoliiton valtuutettu Antti Maijala ei asettunut ehdolle kevään kuntavaaleihin. Päätös oli vaikea, eikä sitä omissa joukoissakaan ymmärretty. Miehen itsetunto on kohdallaan ja hän tietää tehneensä hyvää työtä, joten uusi valtuustopestikin olisi auennut, ja ehkä vielä suurella äänimäärällä. Päättyvällä kaudella Maijala on ollut myös vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja.

Kumeran Machineryn Kylmäkosken tehtaiden pääluottamusmies Antti Maijala valitsi kuitenkin ammattiyhdistysliikkeen. Hän on muun muassa Toijalan Metallityöväen Ammattiosasto 169:n tuore puheenjohtaja ja valtakunnallisen Metallin Nuorten varapuheenjohtaja. Metallin liittokokousedustajanakin Maijala istuu.

Antti Maijala jättää kunnallispolitiikan ja keskittyy ammattiyhdistysliikkeen koukeroihin. Uuden teollisuusliiton syntyminen tuo palljon töitä osastotasollekin.

– Täällä on helpompi vaikuttaa niiden asioihin, joita edustaa. Saan ay-toiminnasta itsekin paljon enemmän kuin kunnallispolitiikasta. Toisaalta, kyllä minua Akaankin asiat edelleen kiinnostavat. Ay-liikkeessä kuitenkin saa toimia sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on pitkälti samaa mieltä.

– Tässä vaiheessa pitää osata sanoa jo ei. Aika ei todellakaan riitä, että pystyn perehtymään tarpeeksi hyvin eteen tuleviin asioihin. Haluan perehtyä asioihin kunnolla, enkä olla vain mukana siellä ja täällä. Joka paikan häslääjiä on liikaakin.

Antti Maijala haluaa vaikuttaa ammattiyhdistysliikkeessä. Ja kun suunta on kaikilla sama, ei Maijalan mielestä tarvitse koko ajan miettiä mitä sanoo. Kunnallispolitiikassa päätöksentekotahtikin on hitaampi.

– Se, että valitsin ay-liikkeen ei tarkoita sitä, että en olisi kiinnostunut yhteiskunnallisista asioita tai ay-liike ei olisi yhteiskunnallinen liike. Osa ay-väestä haluaa olla myös kuntapäättäjiä ja se on ihan luonnollista ja hyväksyttävää. Totta kai Akaan asiat kuuluvat myös meille.

Ja kun ammattiyhdistysliike näyttää voimaansa. Se yleensä näkyy. Toimintapäivät ja lakot pysäyttävät työpaikat ja joukkokokoukset ovat valtavia.

– Jos meillä on huolia, kerromme sen ja se yleensä näkyy, sanoo Maijala.

Uusi teollisuusliitto syntyy

Vahvat SAK:laiset ammattiliitot Metallityöväen Liitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyvät. Tämä tietää töitä myös Antti Maijalalle.

– Hyvin todennäköisesti kevään liittokokouksessa päätetään yhdistymisestä ja uusi liitto aloittaa tammikuun alusta. Tässä tulee ihan uudet kuviot, joten en mitenkään pysty tämänkään vuoksi jatkamaan kunnallispolitiikassa.

Vielä ei tiedetä, vaikuttaako yhdistyminen osastotasolle asti.

Luottamustoimen hyvä hoitaminen edellyttää Antti Maijalan mielestä asioihin paneutumista. Perehtyminen vie aikaa, mutta antaa myös varmuutta omaan mielipiteeseen jota usein kysytään.

– Aika näyttää. Kyllähän tässä on sitä pohdittu, pitäisikö meidänkin yhdistyä. Toijalan Metallityöväen Ammattiosastolla on vankat perinteet ja se on ollut aina läsnä ja voimakas. Nyt kun liitto uusiutuu ja meidän porukkakin on uusiutunut, olen miettinyt, miksi emme mekin olisi uuden teollisuusliiton näköinen, sanoo Maijala.

Antti Maijalan mielestä myös paikallisosastojen on mentävä eteenpäin. Jää nähtäväksi kuinka käy, koska monille jäsenille merkitsevät perinteetkin paljon.

Ay-liikettä tarvitaan

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ei tee enää keskistettyjä tulosopimuksia. Palkoista sopivat liittojen kesken ja kohta kaiketi paikallisesti. EK irtisanoi myös joukon pysyväissopimuksia, joka suututti ammattiyhdistysväen.

– EK ei halua itse enää sopia yhtään mistään, mutta tykkää ohjailla, miten muiden pitäisi sopia. Mitä enemmän paikalliseen sopimiseen mennään, sitä isompi rooli tulee olemaan paikallisella ammattiosastolla. Haluamme olla kartalla, mitä tehtaissa tapahtuu. Jos paikallisesti sovitaan, on aina tiedettävä mistä sovitaan. Keskustelemme asioista pääluottamusmiesten kanssa niin kuin tähänkin asti on tehty.

Työnantajien ja maan hallituksen politiikka on aiheuttanut sen, että ammattiyhdistysliike on hereillä ja asioista ovat kiinnostuneita muutkin kuin liittojen aktiivit.

– Kenttä sanoo, että nyt saa riittää. Jos tähän asti on jurnutettu kokona, nyt mielipide sanotaan jo ääneenkin.

Muutakin tapahtuu. Metalliliiton voimakkaasti tukema Operaatio Vakiduuni sai tarvittavat nimet kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena oli parantaa pätkätyöläisten asemaa nollatuntisopimukset kieltämällä. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ei kuitenkaan suosittele lakiin muutoksia.

– Tällä hetkellä nollatuntisopimukset ovat todellisuutta palvelualoilla, mutta meillä on pelko siitä, että tämä leviää muuallekin. Tämä täytyisi saada pysäytettyä nyt, ennen kuin koko Suomi on tässä tilanteessa. Ja eduskunnassa tilanne tiedetään kyllä.

Antti Maijalan mielestä tilanne olisi helpompi jos vasemmistopuolueita olisi hallituksessa. Nykyinen hallitus on arvaamaton. Nyt ollaan selkeästi eri leirissä ja ammattiyhdistysliike kokee olevansa hallituksen kohde.

Noste vei valtuustoon

Antti Maijalan nousu kunnallispolitiikkaankin tapahtui hyvin menneiden Metallin liittokokousvaalien siivittämänä. Kun paikka liittokokoukseen 2012 aukesi, kysyttiin suosittua miestä myös politiikkaan. Nuorempana minkäänlainen politiikka ei miestä kiinnostanut yhtään, mutta mitä pidemmälle hän eteni, sitä mielenkiintoisempaa löytyi.

– Siinä vaiheessa kun lähdin kunnallispolitiikkaan, mietin, miksi ei tätä vaikuttamista voisi laajentaakin. Ideologiani oli sama kuin nytkin, työntekijöiden puolestahan tässä toimitaan – pienten puolella vahvasti ollaan.

– Kiinnostukseni politiikkaan on kasvanut ay-liikkeen myötä, koska tässä on päässyt katsomaan vähän isompaakin kuvaa.

Valtuustoon pääsy yllätti Maijalan, vaikka hän nyt puhuu boomista. Hän sai 77 ääntä. Boomi tai ei, läpimeno kertoo myös siitä, että nuoria haluttiin valtuustoon.

– Nuorille on kysyntää nytkin. Tulevissa vaaleissa tulee vielä suurempi muutos, koska niin moni pitkään vaikuttanut jää pois.

Aina täytyy valmistautua hyvin

Vuodesta 2009 pääluottamusmiehenä toiminut Maijala sanoo oppineensa ammattiyhdistysliikkeessä aina valmistautumaan hyvin kokouksiin. Käsiteltäviin asioihin on perehdyttävä ja niistä on oltava mielipide. Hyvin pian valtuustokauden alettua Maijala huomasi, että osa porukasta ei perehdy ollenkaan asioihin, eivätkä tienneet kokousrutiineistakaan mitään.

Pääluottamusmies Antti Maijala pelkää, että nollatuntusopimukset yleistyvät muuallakin kuin palvelualoilla.

– Eihän näin voi olla. Kyllä hommaan pitää sitoutua ja se sitten vie sen ajan kun se vie. Jos sä saat vastuuta, et sä voi mennä sinne huilaamaan tai voivottelemaan työmäärää. Valtuutettuhan edustaa kuntalaisia.

Uudelle valtuustolle Antti Maijala lähettää viestin: perehtykää käsiteltäviin asioihin. Akaan kaupunki järjestää myös yhteistyössä Valkeakoski-Opiston kanssa luottamushenkilöille koulutuksen, jota Maijala suosittelee.

– Ehdottomasti kannattaa osallistua kaikkeen koulutukseen mitä tarjotaan. Ei riitä, että on jokin oma asia jota ajaa, oma ammattitaito tai koulutuskaan ei välttämättä riitä. Kuinka kunta toimii on prosessina ihan oma maailmansa ja se kannattaa heti ottaa haltuun.

Uuden valtuutetun kannattaa Maijalan mielestä myös kysellä vanhemmilta valtuutetuilta yli puoluerajojen, kuinka toimitaan. Siinä ei kasvojaan menetä, pikemminkin päinvastoin. Myös kokoustekniikka on osattava varsinkin silloin jos haluaa omien ajatustensa etenevän päätöksenteossa.

– Yllätyin siitä, että ammattiyhdistysliikkeessä oppimillani taidoilla tunsi olevansa monessa vahvoilla. Ei ollut vietävissä ja sai asiansa sanotuksi oikeassa paikassa. On ihan turha valtuuston asti mennä huutelemaan asioista, jotka pistetään liikkeelle tai päätetään valtuustossa.

Vaikea alku, sekoiluakin

Antti Maijala kuvaa päättymässä olevan valtuustokauden alkua vaikeaksi, jopa sekoiluksi. Yhteistä linjaa ei löytynyt, strategiasta puhumattakaan.

– Politiikkaahan se tietysti oli, ajetaan niitä asioita, jotka koetaan omalle porukalle tärkeiksi. Koko valtuustokausi on ollut välillä melkoista rönsyilyä. Mutta kyllähän joskus konsensuksenkin pitäisi löytyä, ainakin isoista asioista. No hyvinvointikeskuksessa se saatiin syntymään.

Valtuuston pitää määritellä Antti Maijalan mielestä isot asiat. Lillukanvarsista päätetään lautakunnissa.

– Aika pienistä asioista meillä keskustellaan valtuustossakin. Ehkä tämä kertoo myös siitä, että suurta yhteistä strategiaa ei ollut. Poukkoillaan sinne tänne.

Akaan talous on tiukka. Talouden tasapainottamisohjelmiakin on hyväksytty peräti kaksi. Talouteen vaikuttavat muun muassa korkea työttömyys. Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Antti Maijala on yrittänyt tässäkin kurimuksessa puhua vapaa-aikapalvelujen puolesta.

– Korulauseita kuulee, että jokaiselle kuntalaiselle pitäisi turvata mahdollisuus harrastamiseen. Kuitenkin sitten leikataan näistä asioista. Toivon, että tulevalla valtuustolla on tätä enemmän ymmärrystä. Asioita voidaan ennalta ehkäistä tai sitten sammutellaan tulipaloja.

Akaa on Antti Maijalan mielestä viihtyisä turvallinen kotikaupunki. Hän toivoo, että kyläpolitikoinnista päästäisiin vihdoinkin kehittämään yhtä kaupunkia.

– Ehkä pitäisi päästä miettimään uusia isompiakin asioita. Toisaalta talouttakin on tasapainotettu kovalla kädellä. Uima- ja jäähallit ovat olleet koko ajan puheissa, mutta miten perustelet tällaisia hankkeita, kun peruspalvelujen tuottamisessakin on ollut hämminkiä.

Tällä hetkellä kunnallispolitiikka on vaikeaa ja sen on tiedostanut Antti Maijalakin.

– Päätöksiä pitää perustella itselle ja ne pitää pystyä selittämään myös kaupunkilaisille. Tehdään mitä päätöksiä hyvänsä, palautetta tulee – positiivista tai negatiivista. Aika usein negatiivista, mutta se kuuluu politiikkaan, sanoo Maijala.

Palautteenseen ei pidä lannistua, koska se kuuluu asiaan. Kunnallispolitiikan ainakin toistaiseksi jättävä Antti Maijala tietää, että ammattiyhdistysliike ei ole yhtään se helpompi toimintakenttä. Vaikuttaminen jatkuu, eikä varmasti jää ammattiosaston puheenjohtajuuteen.

 

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>