Tietokoneet kaivettiin kellarista uudelleen käyttöön

Viialan työpaja sai tietokoneluokan

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan Ari Salosen mukaan Toijalan nuorisotilan vanhat tietokoneet ovat edelleen toimivia pelejä.

Akaan kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Ari Salonen esittelee tyytyväisenä Viialan työpajalle valmistunutta tietokoneluokkaa. Opetustila mahdollistaa tietokonekurssien järjestämisen Akaan kaupungilla kuntouttavassa työtoiminnassa oleville. Kuntouttavassa työtoiminnassa työskentelee kaupungilla noin 160 henkilöä ja yhdistyksissä nelisenkymmentä.

Huhtikuussa alkavat ensimmäiset tietokonekurssit järjestetään vasta-alkajille sekä alkeet jo osaaville. Kurssit on suunniteltu kuntouttavassa työtoiminnassa oleville tehdyn kyselyn pohjalta.

– Sähköiset palvelut ovat yksi perussyy, miksi kursseja järjestetään. Nykyisin monet asiat muun muassa Kelaan pitää hoitaa sähköisesti. Se aiheuttaa tarvetta opettaa käyttämään niitä, Ari Salonen kertoo.

Opettaja kursseille löytyi kuntouttavan työtoiminnan ryhmästä.

– Meillä kävi hyvä tuuri, että omassa porukassa on osaaja, joka on ihan ammatikseenkin tehnyt koulutuksia, Salonen toteaa.

Toimivia pelejä

Tietokoneluokka on rakennettu työpajan yläkertaan kuntouttavan työtoiminnan omana työnä, mistä ohjaaja ja tekijät ovat erityisen ylpeitä. Luokasta löytyvät työpisteet kouluttajalle ja yhdeksälle oppilaalle.

Tietokoneet, pöydät ja tuolit ovat Toijalan nuorisotilan vanhaa, tarpeettomaksi käynyttä kalustoa, joka on seissyt pari vuotta varastossa Toijalan yhteiskoulun kellarissa.

– Koneet ovat ihan toimivia pelejä ja tuntuvat riittävän meidän opetukseen. Kiitos nuorisosihteeri Jouko Pekkariselle koneista ja kalusteista, Ari Salonen toteaa.

Käytettyjen pyörien kunnostus myyntikuntoon on yksi Viialan työpajan vakiotöistä.

Materiaalit kiertoon

Salosen mukaan tietokoneluokan suunnittelu, lupa-asiat ja rahoitus on toteutettu teknisen toimen avulla. Salonen arvioi luokan rakentamisen maksaneen 1000–1500 euroa.

–  Luokka tehtiin halvalla. Ostettua on ainoastaan väliseinän materiaalit ja ikkunat, muuten on käytetty kierrätystavaraa, joka löytyi kaupungin omista varastoista. Ja mikä tärkeintä, emme maksaneet mitään laitteista, joihin olisi muuten mennyt eniten rahaa.

Uusia mahdollisuuksia

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan Ari Salosen mukaan opetustila soveltuu myös erilaisten kaupungin toteuttamien koulutusten järjestämiseen. Yhteistyöstä on neuvoteltu myös sosiaalisen kuntoutuksen hankkeen kanssa. Ari Salosen mukaan tietokoneluokka avaa uusia mahdollisuuksia myös kuntouttavalle työtoiminnalle.

– Se voisi olla esimerkiksi mediapajatyyppistä toimintaa nuoremmalle väelle, jota ei kiinnosta pyörien ruuvaaminen tai risujen kerääminen. Tämä voi tuoda uuden elementin meidänkin duuniin.

Pyöräpaja toimii

Viialan työpajalla jatkuu entiseen tapaan käytettyjen polkupyörien kunnostus myyntikuntoon. Ari Salosen mukaan aurinkoiset säät ovat lisänneet jo pyörien kysyntää. Työpaja ottaa vastaan edelleen lahjoituksena vanhoja pyöriä.

Kevään tullen työkohteet laajenevat kaupungin uimarannoille ja kentille. Toijalassa tehdään parhaillaan puskaharvennuksia Toijalan Sataman alueella yhteistyönä Toijalan ja Viialan kuntouttavan työtoiminnan ryhmien kanssa. Viialassa siivotaan myös Haihunkosken rantoja.

Viialan työpajalla valmistuu myös Akka- ja Ukko-pyöriä. Työn alla olevalle Ukko-pyörälle on tiedossa jo ostaja.

Vanha Jaguar-merkkinen polkupyörä on tullut Viialan työpajalle kunnostettavaksi Mouhijärveltä. Pyörän omistaja oli lukenut Viialan työpajasta pyöräharrastajien lehdestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?