Sotaveteraaniliiton mitali Ossi Reinille

Toijalan sotaveteraaniyhdistys pyrkii jatkamaan vuoteen 2020

Toijalan ja ympäristön Sotaveteraanien viime vuoden 50. toimintavuosi sinetöitiin arkistoon vuosikokouksessa tiistaina 14. maaliskuuta. Muistokynttilä sytytettiin neljälletoista viime vuonna edesmenneelle jäsenelle, joista seitsemän oli sotatoimiin osallistuneita. Yhdistys, samoin kuin Kanta-Hämeen piiri, jatkaa toimintaansa vuoteen 2020. Piiri jopa järjesti viime vuonna ylimääräisen piirikokouksen kartoittaakseen tilannetta, kuinka kauan toimintaa jatketaan.

Toijalan ja ympäristön Sotaveteraanin puheenjohtaja Seppo Valkama (keskellä) ja Sotavatareeninen Kanta-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen luovuttivat Ossi Reinille (vas.) Suomen Sotaveteraaniliiton mitalin.

– Piiri nykymuodossaan pyrkii toimimaan vuoden 2020 loppuun asti ja suurin osa meidän jäsenyhdistyksistä muuntautuu kerhoiksi tai muiksi väljemmiksi yhteisöiksi suurin piirtein samoihin aikoihin. Kun maali on näkyvissä, ei pidä unohtaa muun muassa arkiston supistamista. Yhdistyksen täytyy arkistoida luovutuskuntoon vain omat paperinsa, ei sille lähetettyjä asiakirjoja, sanoo Kanta-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen.

Toijalan ja ympäristön Sotaveteraanien toiminnassa yhdistysmuotoisen toiminnan päättyminen näkyy jo voimakkaasti. Vuoden 2017 talousarvio pyrkii selkeään yli 1800 euron alijäämään. Yhdistyksen varat tullaan käyttämään vain varsinaisten jäsenten hyväksi. Veteraanijärjestöjen perinteistä veteraanikeräystäkään ei enää tänä syksynä järjestetä, jotta rahavarat eivät karttusi.

Tukirahat käytettävä

Pertti von Hertzen muistuttaa kuitenkin, että vaikka rivit harvenevat, tukea tarvitaan ja sitä on myös hyvin saatavilla. Muun muassa ministeri Paula Risikon (kok) nimeä kantava kotiin vietäviin palveluihin tarkoitettua rahaa on haettavissa.

– Raha on tarkoitettu kunnille jaettavaksi tunnuksen omaaville veteraaneille, niin miehille kuin naisille. Jos kunta ei rahaa käytä, se pitää palauttaa. On erittäin tärkeää, että se täälläkin käytetään viimeistä senttiä myöden, koska palauttaminen antaa myöntäjälle väärän signaalin. Ei ole syytä viestittää, että veteraanit eivät tarvitse tukea, koska se ei pidä paikkaansa, sanoo von Hertzen.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ns. Risikon raha on kolminkertaistettu.

– Nyt rahaa aika hyvin, noin 2000 euroa tunnuksen omaavaa veteraania kohti. Toijalassa on 19 tunnuksen omaavaa ja nyt ihan rauhassa miettiä, kuinka tällä rahalla veteraaneja tuetaan. Kaikille ei tarvitse kohdentua sama summa, mutta tärkeitä on, että kaikki saavat sen palvelun, jota he tarvitsevat, jatkaa von Hertzen.

Risikon rahalla on mahdollisuus järjestää veteraaneille muun muassa pyykinpesu- ja ruokapalveluja, suursiivousta ja lumen luontia, ikkunoiden pesua tai halkojen hakkuuta.

Myös tunnuksen omaavien sotaveteraanien puolisoiden tukeminen on nyt entistä tärkeämpää. Puolison eläke saattaa olla kovin pieni, koska kotirouvana ei ole kertynyt työeläkettä.

– Eläke saattaa useinkin olla alle 1200 euroa brutto kuukaudessa. Jos tällaiselle henkilölle tulee äkillinen rahanmeno, meidän tehtävä on auttaa. Esimerkiksi kaihileikkaus on niin iso menoerä, että sitä ei vuodessakaan säästetä. Meillä yhdellä lomakkeella haetaan avustusta. Yhdistys laittaa 50 euroa, piiri 100-200 euroa ja sotaveteraanisäätiöt maksimissaan 700 euroa. Näin saadaan kaihileikkausrahat kasaan ja elämä jatkuu normaalisti, sanoo von Hertzen.

Joulupaketti Toijalan sotaveteraaneille

Toijalan ja ympäristön Sotaveteraanien veteraanijäsenet saivat viime jouluna lahjapaketin, joka sisälsi muun muassa keksejä, suklaata, kahvia ja aidot villasukat. Joulupaketti on Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtajan Ossi Reinin ja tämän puolison Minnan idea. Rahat pakettiin kerättiin itsenäisyyskynttilöiden ja myös villasukkien myynnillä. Rserviläiset hoitivat myynnin. Veteraanit saivat paketit 18. joulukuuta.

– Kaikki myytiin ja paketit hankittiin. Reserviläiset luovutti meidän tilille vielä 300 euroa rahaa, kommentoi veteraanien puheenjohtaja Seppo Valkama.

Sotaveteraanien mielestä puheenjohtaja Reinin toiminta ja asenne veteraaneja kohtaan on niin merkityksellistä, että he ojensivat hänelle kiitokseksi Suomen Sotaveteraaniliiton mitalin.

Vuosikokous valitsi Toijalan ja ympäristön Sotaveteraanien puheenjohtajaksi edelleen kapteeni evp. Seppo Valkaman. Hän on johtanut yhdistystä jo 12 vuotta. 51. toimintavuosi kuluu tutuissa uomissa. Toiminnan keskiössä on naistoimikunnan johtama tiistaitiima kerran kuukaudessa. 27. huhtikuuta on kaikkien akaalaisten veteraanien retki viimeiseen Kansallisen Veteraanipäivän juhlaan Lahteen. Tätä ennen lasketaan seppeleet Akaan sankarihaudoille ja Toijalan veteraanikivelle, jossa  paljastetaan myös Veteraanipuiston uusi kyltti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?