Mielipide: Tie parempaan Akaaseen

Facebookin Akaalaiset –ryhmässä oli ehdokkaille ja valtuutetuille suunnattu kysymys:

Istuvat ja uudet tulevat valtuutetut: Akaan väkiluku on vuoden 2016 aikana laskenut 112 henkeä. (Tilastokeskus) Traagista kyllä, se on hätänumero. Mikä on teidän reseptinne? Lyhyt sellainen?

Kirjoitin kysymykseen aluksi pyydetyn lyhyen reseptin. Keskustelun avannut henkilö pyysi avaamaan listaani, tässä lopputulos. Koska kaikki kaupunkimme asukkaat eivät ole Facebookiin liittyneet, voisin julkaista listan myös tässä.

Tämä kirjoitus sisältää siis alle 3 v. Akaassa asuneen ajatuksia. Aloittaisin helpoimmista:

  1. 1. Yhteydenpitokanava, siihen käy vaikkapa tämä Facebook aluksi. Otetaan fiksujen kuntalaisten ideoita vastaan. Ei tyrmätä niitä kuten esimerkiksi toisessa yhteisömme Facebook ryhmässä tehdään, vaan jalostetaan yhdessä. Palkitaan hyvät ideat. Ei valiteta, kehitetään.
  2. 2. Tiedottaminen: tiedotetaan aluksi vaikka liikaa. Olen ollut havaitsevinani, että kuntalaiset täällä pidetään pimennossa ja se antaa tilaa juoruille. Hyvä esimerkki keskustan koulu. Kun vertaa Akaan virallista tiedotetta asiasta Akaan Seudun tekemään kattavaan juttuun, siinä on hieman eroa. Miksi?
  3. 3. Asukasviihtyvyyskysely: missä olisi eniten kehittämistä? Tulokset Akaan nettisivuille, tulosten pohjalta kehityshanke jonka edistymistä voi seurata visuaalisesti nettisivuilta. Aloitetaan ideoista jotka saadaan toteutettua nopeasti ja halvalla. Pääasia, että jotain tapahtuu.
  4. 4. Akaapoint henkiin -hanke. Ei sinne ihan oikeasti kukaan ensimmäisenä muuta, jos ei ole porkkanaa. Toisen yrityksen onkin jo helpompi muuttaa. Ilmainen tontti. Joku muu kaupungin palvelu?
  5. 5. Joustava varhaiskasvatus: 8 hoitoaikaryhmää käyttöön 1.8.2017, lasten päivähoitoaika lyhenee; lapset, perheet, VK-työntekijät ja kaupunki hyötyvät. Malli saadaan kustannusneutraaliksi kun jaksetaan miettiä hetki yhdessä.
  6. 6. Palvelualoite: käyttöön viimeistään 2018 alussa. Millä tahansa yrityksellä on oikeus tehdä palvelualoite jostakin kaupungin toiminnosta, esimerkkinä lumien auraaminen kaukaloista viikonloppuisin. Kaupunki velvoitetaan selvittämään oman työn hinta ja vertaamaan sitä yrittäjän tarjoukseen. Vaikka kaupunki tekisi palvelun edullisemmin, saimme tietää mitä se maksaa. Kaupunkia ei velvoiteta ostamaan palvelua ulkoa, mutta perustelu pitäisi löytyä.
  7. 7. Selvitetään kaupungin palveluiden omakustannehintoja ja avataan hinta asukkaille. Esim. harjoitusvuoro Monarilla maksaa kaupungille xx €/h. Lasten päivähoito maksaa kunnalle xxxx €/kk/lapsi. Näin asukkaat tietävät minkä hintainen joku palvelu oikeasti on. Avoimuutta.
  8. 8. Tempaus: keksitään Satamassa Akaalaisten tempaus jolla päästään kymppiuutisten loppukevennykseen. Idea asukkailta, paras idea palkitaan. Kaupunki panostaa näkyvyyteen tapahtumassa. (edit: Tähän Tuomo Smått ehdotti heti 100 paljua -tapahtumaa Suomen 100 v juhlavuoden kunniaksi. Loistava idea! Koko Akaa paljuun ja pyydetään MTV:n lisäksi myös Ylen uutisryhmä käymään).
  9. 9. Karttapohjainen tonttipalvelu. Ei noista Akaan myytävistä OKT tonteista ota edes paikallinen selviää missä ne sijaitsevat, käykääpä vaikka katsomassa. Samaan palveluun vuokrattavat toimitilat ja yritystontit. Esimerkkinä vaikka Sastamala (https://www.pihatie.fi/Pihatie.fi/?…).
  10. 10. Markkinointi: markkinoidaan ensin tonttitarjontaa, joustavaa varhaiskasvatusta (kunhan se sellaiseksi saadaan), lyhyttä työmatkaa esim. Tampere ja Hämeenlinna. Ja Akaapointia. Sitten kun saadaan kuntalaistyytyväisyyden tuloksia niin markkinoidaan niillä. ”Akaan asukastyytyväisyys noussut 20 % vuodessa”, ”Akaa on toteuttanut vuonna 2018 52 kpl kuntalaisilta tullutta ideaa”, ”Keskustelufoorumin idean pohjalta rakennettiin kuntoiluportaat paikallisten yrittäjien toimesta” jne.

Koko tästä paketista voisi minun nähdäkseni tulla parhaimmillaan sellainen, että kuntalaiset itsekin innostuisivat. Se olisi parasta markkinointia! Verotulot nousuun ja kohta jo rakennellaan uimahallia ja uutta koulua.

Sami Rajala

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>