Toijalan Vauhdin juhlanäyttely esittelee seuran monimuotoista historiaa 110 vuoden ajalta

Näissä villatrikoissa on aikanaan nyrkkeilty.

Akaan pääkirjastossa on maaliskuun ajan esillä urheiluseura Toijalan Vauhdin 110-vuotisjuhlanäyttely. Esillä on muun muassa valokuvia, lehtileikkeitä, palkintoja, urheiluvälineitä ja -asuja vuosien varrelta.

Toijalan Vauhdin puheenjohtajan Heidi HidénKnuutilan mukaan näyttely kertoo monimuotoisesta seurasta.

– Välillä jotkut lajit ovat olleet vahvempia ja sitten taas jääneet vähemmälle vetäjistä ja harrastajista riippuen. Joitain lajeja ei harrasteta täällä enää ollenkaan, kuten pikaluistelu, Hidén-Knuutila kertoo.

1990-luku oli hiihdon kulta-aikaa

Heidi Hidén-Knuutilan mukaan yleisurheilu on aina ollut kantava voima seurassa. Myös hiihdon merkitys on ollut suuri, vaikka lajin kilpailutoimintaa seurassa ei nykyisin olekaan.

– Hiihto on ollut Suomessa 1920-luvulta lähtien tosi iso laji. Kun ei ollut edes kenttää, oli edes jotain mitä harrastaa.

Heidi Hidén-Knuutilan nostaa hiihtohistoriasta esiin muun muassa hiihtäjät Matti Ritolan ja Rauni Uotilan, hiihtojaoston vetäjänä 1950-70-luvuilla toimineen Aimo Niittymäen ja 1990-luvun hiihdon eteen töitä tehneet Rauno Hakalan ja Jukka Pulakan. Myös Toijala-Viiala-välisillä viestihiihdoilla ja Pertti Ahosen muistohiihdoilla on ollut pitkät perinteet.

Hidén-Knuutila kuvailee 1990-lukua kilpahiihdon kulta-ajaksi, jolloin Rauno Hakalan ideoima Suomen hiihtohuipulle tähdännyt projekti tuotti tulosta. Vauhdin viestijoukkue Juha Vankka, Kai Holkeri, Tapio Vihinen ja Hannu Riipinen voittivat vuonna 1996 SM-viestipronssia Valkeakoskella.

Vauhti otti kopin kentästä

Heidi Hidén-Knuutila esittelee vanhoja suksia, jotka on saatu näyttelyyn Vauhdin alajaosto Pulssilta.

Seuran historiasta puheenjohtaja Hidén-Knuutila nostaa esiin myös urheilukentän toteuttamisen Toijalaan pesäpalloilijoiden ja yleisurheilijoiden yhteisvoimin 1920-luvulla.

– Pesäpallo oli suosittu laji ja pesäpalloilijat tarvitsivat tasaisen plaanin. Yleisurheilijat ottivat tästä kopin, koska moni harrasti molempia lajeja.

Vuonna 1925 vihitty kenttä oli nykyajan mittapuun mukaan vaatimaton, mutta sen sijaintia pidettiin loistavana.

– Urheilulehti kirjoitti, että kenttä on maakuntien parhaita ja sijainti hieno, kun paikalle pääsi myös junalla ja kenttä oli kirkon vieressä. Toijalan sijaintia pidettiin jo silloin mahtavana, Heidi Hidén-Knuutila kertoo.

Puheenjohtajan mukaan Vauhti on ollut edelläkävijä järjestämällä sprinttihiihtoja Nahkialanjärven maisemissa ja Nahkialanvuorella 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa sekä juoksutapahtuman vastavalmistuneella moottoritiellä vuonna 2000. Kilpailumatkat olivat 10 kilometriä ja puolimaraton.

Pekka Pennasen palkintovitriini Vauhdille

Näyttely nostaa esiin myös seiväshyppääjä Eeles Landströmin, Toijalan Vauhdista ponnistaneen Toijalan Pallo-Veikkojen pesäpallomenestyksen sekä viime vuonna edesmenneet urheilumiehet Ilmari Saunamäen ja Pekka Pennasen. Perikunta on lahjoittanut Vauhdille Pekka Pennasen pesäpallo- ja yleisurheilupalkintoja sisältävän vitriinin.  Seura on saanut näyttelyyn myös juoksumatkoilla menestyneen, alle 40-vuotiaana kuolleen Antti Lapinleimun urheilupäiväkirjan 1950- ja 1960-luvuilta.

Lasse Virén on kutsuttu juhliin

Toijalan Vauhti juhlii 110-vuotista taivaltaan 6.5. Toijalan yhteiskoululla. Juhlassa puhuvat Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sekä kansanedustaja Pauli Kiuru (kok). Myös juoksijalegenda Lasse Virén on kutsuttu juhlaan.

Vauhdin juhlanäyttelyn avajaisiin osallistuivat muun muassa Touko Sirkesalo, Arto Uotila, Heikki Knuutila ja Sauli Saunamäki.

Perikunta on lahjoittanut Vauhdille edesmenneen urheilumiehen Pekka Pennasen palkintovitriinin.

Toijalan Vauhdin nyrkkeilyhistoriasta kertoo viiri, jonka itäsaksalainen Leipzigin nyrkkeilyjoukkue lahjoitti seuralle 1970. Vauhti, Tampereen Voimailuseura ja Valkeakosken Haka järjestivät kansainväliset nyrkkeilykisat Valkeakoskella ja Toijalassa. Toijalassa kisat pidettiin yhteiskoululla.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>